Κ. Μητσοτάκης: Θα αναζητήσω συνολική συστράτευση για την ανάταση της χώρας

Εγκαλώντας με σφοδρότητα τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πως έχουν καταδικάσει τη χώρα σε έναν κύκλο παρατεταμένης λιτότητας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο

του "Άλφα" πως θα αναζητήσει μία συνολική συστράτευση σε μία προσπάθεια ανάτασης της χώρας και εξόδου από την κρίση. "Ο τόπος δε χρειάζεται μόνο εκλογές και πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται και αλλαγή συνειδήσεων", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κυβερνητικό οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου "κατώτερο των περιστάσεων" και κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή και την περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, πως παίζει παιχνίδι διγλωσσίας. "Στο εσωτερικό σηκώνει μπαϊράκι αντίστασης και στο εξωτερικό στέλνει επιστολές μετάνοιας. Το έργο αυτό δεν κόβει πλέον εισιτήρια. Είναι εμφανές πως ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει ό,τι του ζητηθεί, για να παραμείνει στην εξουσία. Η επιστολή Τσακαλώτου ήταν κατάπτυστη. Σε πέντε σημεία ζητάει "συγγνώμη" για αυτό που έγινε. Ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να καταλάβει πως εκπροσωπεί την Ελλάδα. Χρέος του είναι να πάει μπροστά την οικονομία. Κάτι που δεν ξέρει πώς να το κάνει. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, για να μοιραστεί το πλεόνασμα. Και αυτή επιβάλει συνεννόηση με τους εταίρους. Αυτό δεν έγινε και ο κ. Τσακαλώτος έστειλε αυτήν την κατάπτυστη επιστολή. Να πάνε στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά με οικονομικά κριτήρια. Υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να τα δώσουμε στους πραγματικά αδύναμους. Και να μη δοθούν με κριτήρια δημοσκοπικά, όπως έπραξε η συγκυβέρνηση. Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που πληρώνουν πρώτοι το… μάρμαρο. Οι μακροχρόνια άνεργοι πληρώνουν το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εστιάζοντας σε αυτό καθαυτό το πολιτικό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα οφείλεται και στο γεγονός πως οι πολίτες καταλαβαίνουν πως η ΝΔ έχει αλλάξει. "Στη ΔΕΘ μίλησα απόλυτα συγκεκριμένα. Μίλησα για τον ΕΝΦΙΑ. Μίλησα για κόψιμο δαπανών. Υπάρχει λίπος στο κράτος και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διογκώσει το κομματικό κράτος", ανέφερε και έκανε λόγο για ένα τεράστιο σκάνδαλο που κυοφορείται. "Ο ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει συμβασιούχους, για να τους μετατρέψει σε μόνιμους. Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που κυοφορείται. Θέλει να φορτώσει το Δημόσιο με πλεονάζον προσωπικό. Και μία κατάπτυστη τροπολογία, σε πλήρη παράβαση του Συντάγματος, που δίνει, κυρίως σε δημάρχους, τη δυνατότητα να αποδέχονται δικαστικές αποφάσεις που τακτοποιούν και μονιμοποιούν από την πίσω πόρτα συμβασιούχους. Η Κουμουνδούρου χτίζει ένα μεγάλο κομματικό και πελατειακό κράτος και υπερφορολογεί την κοινωνία, για να το χρηματοδοτήσει. Δε θα δεχθώ ως πρωθυπουργός τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους. Δε θα βάλω νερό στο κρασί μου, όταν πρόκειται για την επιβολή της αξιοκρατίας. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι κυβέρνηση των αρίστων. Δε θα περιοριστώ στο στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας. Θα αναζητήσω μία συνολική συστράτευση σε μία προσπάθεια ανάτασης. Ο τόπος δε χρειάζεται μόνο εκλογές και πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται και αλλαγή συνειδήσεων. Σε αυτήν την συστράτευση χρειάζονται και άλλοι", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχουν και οι δανειστές ευθύνες

Ο κ. Μητσοτάκης, για πολλοστή φορά στη διάρκεια των τελευταίων δημόσιων παρεμβάσεών του, μίλησε και για τις ευθύνες των δανειστών στην υλοποίηση ενός μείγματος πολιτικής που δε βάζει πουθενά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. "Γιατί οι δανειστές δέχθηκαν κάτι που ήταν εσφαλμένο για την οικονομία; Οι δανειστές έχουν ευθύνες, όλοι γνωρίζουν πως το μείγμα είναι λανθασμένο. Ο κ. Τσίπρας δε νοιάζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα τους τσακίσει φορολογικά. Είναι μία καταστροφική πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς θα πείσουμε τους δανειστές μας πως χρειάζεται άλλο μείγμα. Δεν ξέρω εάν οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έχουν επαφή με την οικονομία. Εμείς λέμε πως μπορούμε να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνια. Ξέρουμε από που θα βρούμε πόρους από περικοπές δαπανών. Μόνο και μόνο, για παράδειγμα, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι μεγάλοι συγκοινωνιακοί φορείς έχει ξεφύγει ο προϋπολογισμός του κατά 500 εκατομμύρια. Περιθώρια για εξορθολογισμό των δαπανών υπάρχουν", τόνισε και επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία, όταν κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, θα αναζητήσει τις ευθύνες για όλα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

"Θα κάνουμε εξεταστική για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εκεί έγινε η καταστροφή. Εκεί τορπιλίστηκε κάθε προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκεί έκλεισαν οι τράπεζες. Και θα πρέπει να μάθουμε την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων. Αυτοί έχουν δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια", τόνισε και χαρακτήρισε σχιζοειδή τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα