Κέρδη 237 δισ. δολ. για τους Κροίσους

Κατά 237 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη εντός του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η ανοδική πορεία του πλούτου των Κροίσων δεν ήταν ευθύγραμμη, καθώς η φετινή χρονιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα θυελλώδης, έχοντας ξεκινήσει με made in China αναταράξεις στις αρχές του έτους και έχοντας περάσει από τις... Συμπληγάδες του Brexit στα μέσα του 2016. Πλην όμως, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία

των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου όχι μόνο δεν αποδείχθηκε «Αρμαγεδδώνας» για τις αγορές όπως πολλοί φοβούνταν, αλλά αποτέλεσε έναυσμα για ένα ξέφρενο ράλι που οδήγησε τον Dow Jones στις παρυφές των 20.000 μονάδων και «αβγάτισε» τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων κατά 5,7%, στα 4,4 τρισ. δολάρια. «Οι επενδυτές κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν επιτυχημένα την μεταβλητότητα», σχολίασε ο Σάιμον Σμάιλς, επικεφαλής επενδύσεων για πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας της UBS Wealth Management. «Το 2016 αποδείχθηκε τελικά εντυπωσιακή χρονιά για τις υψηλότερου ρίσκου αξίες, κάτι αξιοσημείωτο με δεδομένο το κακό ποδαρικό». Σύμφωνα με με τον πρόεδρο της Ascent Private Capital Management Μάικλ Κόουλ, «Κινητήριος δύναμη των αγορών το 2016 αποδείχθηκαν τα γεγονότα, με τις παγκόσμιες ειδήσεις να κινούν περισσότερο τις τιμές από ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών και των επιχειρήσεων...»

Κερδισμένοι και χαμένοι

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος μεταξύ των Κροίσων ήταν ο «σοφός της Ομάχα» Γουόρεν Μπάφετ που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11,8 δισ. δολάρια (ή 19%) στα 74,1 δισ. δολ. Ειρωνικά, παρότι ο Μπάφετ ήταν δηλωμένος υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον, εντούτοις επωφελήθηκε τα μέγιστα από το «ράλι του Τραμπ» που του επέτρεψε να υποσκελίσει τον ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου Inditex (Zara) Αμάνθιο Ορτέγκα και να ανέλθει στη δεύτερη θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, πίσω μόνο από τον επιστήθιο φίλο του, Μπιλ Γκέιτς.

Ο Ορτέγκα υποχώρησε στην τρίτη θέση, καθώς η περιουσία του μειώθηκε κατά 1,7 δισ. δολ. και... «περιορίστηκε» στα 71,2 δισ. δολ. Από τους πέντε δισεκατομμυριούχους που «έγραψαν» τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος, οι τέσσερις ήταν Αμερικανοί (Μπάφετ, Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος της Amazon.com και ο «πετρελαιάς» Χάρολντ Χαμ ), με την χρυσή πεντάδα να συμπληρώνεται από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, τον επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH. Εννέα από τους δέκα μεγαλύτερους χαμένους του 2016 ήταν εκτός ΗΠΑ, καθώς πολλοί μη Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι επλήγησαν από την ενίσχυση του δολαρίου και τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

Στην κορυφή των χαμένων με απώλειες 5,8 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο Κινέζος Βανγκ Τζιανλίν του ομίλου Dalian Wanda και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, ο Νιγηριανός Αλίκο Νταγκότε που έχασε 5 δισ. δολ. ή το ένα τρίτο της περιουσίας του, εν πολλοίς εξαιτίας της υποτίμησης του νάιρα. Στους χαμένους του 2016 (με απώλειες 4,9 δισ. δολ.) συγκαταλέγεται και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ που δήλωσε τον Νοέμβριο ότι όλα τα μερίδια που κατέχει σε εισηγμένες εταιρείες (Citigroup, Apple κ.λπ.) διατίθενται προς πώληση.

Ενέργεια-Τεχνολογία

Από κλαδικής πλευράς, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι 49 δισεκατομμυριούχοι του τομέα ενέργειας και πρώτων υλών (με επικεφαλής τον Χαμ), οι οποίοι αύξησαν σωρευτικά την περιουσία τους κατά 80 δισ. δολάρια, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις απώλειες των 32 δισ. δολ. που είχαν «γράψει» το 2015. Στη δεύτερη θέση φιγουράρει ο κλάδος της τεχνολογίας, όπου 55 δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά 50 δισ. δολάρια. Ο Τζεφ Μπέζος -που είδε την περιουσία του να διπλασιάζεται στα 60 δισ., δολάρια το 2015- κέρδισε άλλα 7,5 δισ. δολάρια φέτος, ακολουθούμενος από τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook που κέρδισε άλλα 5,4 δισ. δολ. Από τον κλάδο της τεχνολογίας, εξάλλου, προέρχονται και πολλά από τα νέα μέλη της λίστας των δισεκατομμυριούχων, όπως ο Σουηδός συνιδρυτής του Spotify Μάρτιν Λόρεντζον και ο Αργεντίνος Μάρκος Γκαλπερίν.

«Ρεφάρουν» με 48 δισ.

Οι 49 δισεκατομμυριούχοι του τομέα ενέργειας και πρώτων υλών αύξησαν σωρευτικά την περιουσία τους κατά 80 δισ. δολ., υπερκαλύπτοντας τις απώλειες των 32 δισ. δολ. που είχαν «γράψει» το 2015.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα