Ιβανόφ προς Τουρκία: Σας στείλαμε τον "Μακεδόνα Κεμάλ Ατατατούρκ" και μας το επιστρέφετε με επενδύσεις

Στον "Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ" αναφέρθηκε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ. υποδεχόμενος την προηγούμενη εβδομάδα Τούρκους επιχειρηματίες επενδυτές στην πΓΔΜ.

Ο αρχηγός του γειτονικού κράτους, που από την Τρίτη θα αρχίσει τις διαδικασίες επίσημης μετονομασίας του σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", τίμησε τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV, Sadi Sener, με το Μετάλλιο του Κράτους.

Η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία

έχει κατασκευάσει και επενδύει στα δύο αεροδρόμια της "Βόρειας Μακεδονίας".

Όσον αφορά το ζήτημα του Κεμάλ, ο πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε: "Ο Μουσταφά Κεμάλ είναι Μακεδόνας. Γιατί την εποχή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν μακεδονικό έδαφος".

Στην πραγματικότητα βέβαια, το 1881, όταν και γεννήθηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι και το 1913, όταν ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη.

Ο πρόεδρος της "Βόρειας Μακεδονίας" ανέφερε ακόμη ότι "η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, με εξαιρετική οικονομία (...). Σας στέιλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα τουρκικές εταιρείες έρχονται στη Μακεδονία. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά".

Οι συνολικές τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ ξεπερνούν το 1,2 δισ. δολάρια, ενώ η τουρκική HALKBANK, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, με 40 υποκαταστήματα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα