Εκλογικός "τζόγος" με το θέμα της Προεδρικής Εκλογής

Ανοίγει αύριο στην Ολομέλεια η Συνταγματική Αναθεώρηση με την καθοριστική ψηφοφορία να πραγματοποιείται την Τετάρτη, σχετικά με το ποιες διατάξεις θα πάρουν πράσινο φως για την επόμενη φάση συζήτησης στην Ολομέλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

Το παρασκήνιο ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει με το θέμα της προεδρικής εκλογής, της αποσύνδεσης δηλαδή της ανάδειξης νέου προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.

Σε

ένα σημείο μόνον τέμνονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ επ αυτού: Στο γεγονός ότι πρέπει πράγματι να υπάρχει απεμπλοκή και να μην εργαλειοποιείται η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες.

Στο πώς ωστόσο, υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τούτο, διότι η Ν.Δ υπερψήφισε το άρθρο 32 ( που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρεται στην Προεδρική εκλογή) αποκλειστικά και μόνο για να συγκεντρώσει η παρούσα διάταξη τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ώστε να κριθεί αναθεωρητέα στην επόμενη βουλή.

Στόχος της Ν.Δ, είναι όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr σε σχετικό ρεπορτάζ του, η Ν.Δ ως επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημκρατίας με 151 βουλευτές ( που αποτελεί και την γαλάζια πρόταση).

Στην περίπτωση αυτή, η προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2020 δεν θα απαιτεί ψήφο από 180 βουλευτές και θα καούν έτσι όποια σενάρια περί "δεξιάς παρένθεσης" έχουν αρχίσει ήδη να "κυκλοφορούν".

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του, έχει προτείνει το σύστημα των έξι ψηφοφοριών για εκλογή προέδρου και αν ούτε αυτές δεν ευδοκιμήσουν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Εν προκειμένω ωστόσο, η διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ είναι (και) στην ... φάκα.

Στο κυβερνών κόμμα βλέποντας την "ντρίπλα" της Ν.Δ να δηλώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επί της συγκεκριμένης διάταξης μόνον και μόνον για να αλλάξει μετά στο περιεχόμενό της και να την αναθεωρήσει με τη δική της πρόταση λέει "όχι" και αναμένεται να την φρενάρει.

Δεν γίνεται να δηλώσει ένα κόμμα ότι συμφωνεί με την πρόταση για αναθεώρηση ενός άρθρου χωρίς να υπάρξει συμφωνία και επί του περιεχομένου, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μαχαίρια ετοιμάζονται να βγουν από τα θηκάρια, αύριο που αρχίζει και η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται, ότι ο Α. Τσίπρας, κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη( Open) είχε ανακοινώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναπροτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας και από τον κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί στην δική του πρόταση για ΠτΔ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα