Ισπανία: Πρωτιά για το Λαϊκό Κόμμα, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές, τρίτο το Podemos

Τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών επιβεβαιώνουν την ανατροπή του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού και του δικομματισμού, καθώς Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές έχασαν σχεδόν το 30% της δύναμής τους σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Συγκεκριμένα, στο 97,33% των καταμετρημένων ψήφων το Λαϊκό Κόμμα με 28,71% έχει 121 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,04% 92 βουλευτές, οι Podemos με 20,63% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,92%

40 βουλευτές.
Χαμηλότερη των δημοσκοπήσεων, όπως αναμενόταν, η εκλογική επίδοση του κόμματος των Ciudadanos, με 13,8% και 40 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις πολλών εκλογικών αναλυτών που ήθελαν το κόμμα των Podemos με τους συμμάχους του στις διάφορες περιφέρειες να συγκεντρώνει τελικώς περισσότερες ψήφους από τους Σοσιαλιστές, παρά το γεγονός ότι θα υπολειπόταν σημαντικά σε έδρες, λόγω του εκλογικού συστήματος.

Στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, exit poll της δημόσιας τηλεόρασης έδινε στο Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, επιβεβαιώθηκε η κατάρρευση του ποσοστού της Ενωμένης Αριστεράς, που συγκεντρώνει μόλις 2 έδρες. Αντιθέτως, πολύ ενισχυμένο αναδεικνύεται το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ERC της Καταλονίας (υπέρμαχο της ανεξαρτησίας) το οποίο, με 9 έδρες, ενδέχεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο μετεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν το σοβαρότατο πλήγμα που δέχθηκε το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και ο δικομματισμός στην Ισπανία, που χρεώνεται τις πολιτικές λιτότητας και τις συνέπειές της στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έχασε περίπου το 40% της δύναμής του σε σχέση με το 2011 (είχε πάρει πάνω από 44%). Αλλά και οι Σοσιαλιστές καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, πέφτοντας πολύ χαμηλότερα από το 28%.

Παράλληλα, προδιαγράφεται ένα μετεκλογικό θρίλερ όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια επανάληψη του σεναρίου της γειτονικής Πορτογαλίας. Τα σενάρια του "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές και μιας συμμαχίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές με τους Podemos και τους Ciudadanos είναι αυτή τη στιγμή τα πιθανότερα -με το πρώτο να θεωρείται πιο δύσκολο να υλοποιηθεί.

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή στην ψηφοφορία, φαίνεται πως ήταν τελικώς κατά σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη του 2011, όταν είχε φτάσει το 69%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα