Ισπανία: Πρωτιά για το Λαϊκό Κόμμα, προβάδισμα Podemos για τη δεύτερη θέση δείχνουν τα exit polls

Τα πρώτα exit polls των ισπανικών εκλογών επιβεβαιώνουν την ανατροπή του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού και του δικομματισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κυβερνόν δεξιό κόμμα θα κερδίσει ποσοστό γύρω στο 28% και 115-125 έδρες στην 350μελή βουλή, έναντι 75-85 των Σοσιαλιστών (20-21%) και 70-80 του Podemos (21-22%). Πολύ χαμηλοτερη τελικώς η εκλογική επίδοση του κόμματος των Ciudadanos σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις

(14-15% και 40-50 έδρες).

Όπως φαίνεται από τις εκτιμήσεις των περισσότερων εκλογικών αναλυτών στην Ισπανία, είναι πολύ πιθανό το κόμμα των Podemos να έχει συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους από τους Σοσιαλιστές, αλλά να υπολείπεται σε έδρες, λόγω του εκλογικού συστήματος.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, επιβεβαιώθηκε η κατάρρευση του ποσοστού της Ενωμένης Αριστεράς, που συγκεντρώνει μόλις 3-4 έδρες. Αντιθέτως, πολύ ενισχυμένο αναδεικνύεται το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ERC της Καταλονίας (υπέρμαχο της ανεξαρτησίας) το οποίο, με 9-11 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο μετεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν το σοβαρότατο πλήγμα που δέχθηκε το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και ο δικομματισμός στην Ισπανία, που χρεώνεται τις πολιτικές λιτότητας και τις συνέπειές της στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έχασε περίπου το 40% της δύναμής του σε σχέση με το 2011 (είχε πάρει πάνω από 44%). Αλλά και οι Σοσιαλιστές καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, πέφτοντας από το 28% στα επίπεδα του 20%.

Παράλληλα, προδιαγράφεται ένα μετεκλογικό θρίλερ όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια επανάληψη του σεναρίου της γειτονικής Πορτογαλίας. Τα σενάρια του "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές και μιας συμμαχίας ανάμεσα στους Σοσιαλιστές με τους Podemos και τους Ciudadanos είναι αυτή τη στιγμή τα πιθανότερα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη συμμετοχή στην ψηφοφορία, φαίνεται πως ήταν τελικώς υψηλότερη του 2011, καθώς η προσέλευση στις κάλπες έφθανε το 58,36% στις 19:00 ώρα Ελλάδας, συγκριτικά με 57,65% την ίδια ώρα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2011.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονταν μέχρι εκείνη την ώρα στις (κατά παράδοση συντηρητικές) περιφέρειες της Βαλένθια (63,40%), της Μαδρίτης (63,37%), της Καντάμπρια (62,30%) και της Ριόχα (60,62%), ενώ τα χαμηλότερα στην ηπειρωτική Ισπανία καταγράφονται στις Αστούριες (56,97%) και τις περιφέρειες της Καταλωνίας (56,63%), της Εστρεμαδούρα (56,37%), της Ανδαλουσίας (55,81%) και των Βαλεαρίδων (52,19%).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα