Ισορροπία τρόμου για την ευρωζώνη

09:51 1/1/2012 - Πηγή: Antinews

Πυκνώνουν ανησυχητικά τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ευρωζώνη. Ούτε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ούτε οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με φτηνά δάνεια σχεδόν μισού τρισ. ευρώ στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών τραπεζών μπόρεσαν να διαλύσουν τους υπαρξιακούς φόβους για τη μοίρα του κοινού νομίσματος.

Τις απαισιόδοξες προοπτικές όχι πια για το οικονομικό, αλλά για το πολιτικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης, ενισχύει η εμφανής διαχειριστική ανεπάρκεια του διδύμου Μερκοζί (που θα συναντηθούν σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones στις 9 Ιανουαρίου στο Βερολίνο) αλλά και η διάχυτη εντύπωση ότι αγγίζουν τα όριά τους οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορροφά τους κραδασμούς. «Πλέον επικρατεί ανησυχία για την έκθεση της ΕΚΤ στην ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας χώρας, που θα προκαλέσει και τραπεζικό ντόμινο», δήλωσε ο Γενς Κράμερ, οικονομολόγος της NordLB.

Πράγματι, ο ισολογισμός της ΕΚΤ «φούσκωσε» στα 2,73 τρισ. ευρώ με τον τριετή δανεισμό-μαμούθ 490 δισ. προς τις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης και αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο με μια ανάλογη μεγα-δημοπρασία στις 29 Φεβρουαρίου. Αν φυσικά υπάρχει ως τότε η ευρωζώνη όπως την ξέρουμε, πράγμα που δεν είναι 100% σίγουρο. Η τελευταία εβδομάδα του χρόνου ήταν εξαιρετικά δυσοίωνη για το ευρώ, που έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,30 δολαρίου και σημείωσε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ ισοτιμίας έναντι του γεν (1: 100,72).

Τις προηγούμενες μέρες ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προλείανε με την αρθρογραφία του το έδαφος για τη «συντέλεια» του άλλοτε κραταιού νομίσματος και ο επικεφαλής της Pimco, δηλαδή του μεγαλύτερου κεφαλαίου διαχείρισης κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, έδωσε 33% πιθανότητες σε μια ευρωζώνη 9 κρατών το 2012.

Οταν όμως η Ελβετίδα σύμβουλος της Μέρκελ και μια από τις «πέντε σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο, φτάνει στο σημείο να μην αποκλείει κατάρρευση του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης, σημαίνει ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Η Ντι Μάουρο πρόβλεψε ύφεση και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία το 2012, προτείνοντας ως λύση τη σκληρή εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τα χρεωμένα κράτη. Οι δηλώσεις της ως μέλους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κονκλάβιο του Βερολίνου έχει αποφασίσει να θέσει σε καθεστώς «αυστηρής ελεγχόμενης πτώχευσης» την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, ίσως και άλλες χώρες, προκειμένου να διασωθεί η «γερμανική περιφέρεια».

Αφενός, η ίδια η Ντι Μάουρο αναφέρθηκε ανοιχτά στο παραπάνω ενδεχόμενο, μιλώντας στη «Μπιλντ» και, αφετέρου, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέφερε άποψη κυβερνητικών πηγών του Βερολίνου, ότι το κλειδί στο ταμείο των υπερχρεωμένων χωρών πρέπει να το κρατάει αποκλειστικά η Γερμανία. Αυτό θα γίνει με τη μεταφορά σε ένα ξεχωριστό ταμείο βοήθειας των κεφαλαίων που δεν έχουν αντληθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Επομένως, όποια χ

Keywords
Τυχαία Θέματα