Το κινεζικό καθεστώς θα ανατραπεί μέσα στο 2012

08:26 1/1/2012 - Πηγή: Antinews

Το 2001, είχα προβλέψει μέσα από το βιβλίο μου The Coming Collapse of China, ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα καταρρεύσει μέσα σε μια δεκαετία, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που θα προέκυπταν μέσα από την προσχώρηση της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πέρασαν δέκα χρόνια, αλλά η πρόβλεψή μου συνεχίζει να ισχύει.

Πως και επιβίωσε μέχρι τώρα η Κίνα; Κυρίως επειδή το καθεστώς της φρόντισε να αποφύγει πολλές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει εντάσσοντας τη χώρα στον ΠΟΕ. Μάλιστα

η διεθνής κοινότητα παραμένει ανεκτική στις κινεζικές παρασπονδίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Πεκίνο πέτυχε να προστατεύσει την εσωτερική του αγορά από τον ξένο ανταγωνισμό, ενισχύοντας παράλληλα τις εξαγωγές του.

Η Κίνα αναπτύσσεται, και είναι αρκετοί οι αναλυτές που θεωρούν πως η ανάπτυξη αυτή μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Justin Yifu Lin, πιστεύει πως η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για άλλα 20 χρόνια, με ρυθμό 8%, ενώ και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Κίνα θα ξεπεράσει οικονομικά τις ΗΠΑ έως το 2016.

Μην πιστεύετε σε τίποτα από όλα αυτά. Η Κίνα πάει καλά εξαιτίας τριών λόγων:

Πρώτα απ όλα, οι μεταρρυθμίσεις των 1970`ς.

Δεύτερον, το ότι οι αλλαγές αυτές συνέπεσαν με το τέλος του ψυχρού πολέμου, που έριξε τα πολιτικά εμπόδια στο διεθνές εμπόριο.

Τρίτον, όλα αυτά βοηθήθηκαν από την δημογραφική ανάπτυξη της χώρας, που ενίσχυσε το εργατικό δυναμικό της.

Αυτές όμως οι ευνοϊκές συνθήκες έχουν πάψει να υπάρχουν, ή θα πάψουν πολύ σύντομα.

Το ΚΚΚ έχει στρέψει τη πλάτη του στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ο νυν ηγέτης Hu Jintao, ασκεί πολιτικές αναστροφής των μεταρρυθμίσεων. Από το 2008 βλέπουμε μια επιστροφή στην κρατικοποίηση της οικονομίας, και στην ελάττωση των ευκαιριών για τις ξένες επιχειρήσεις. Η Κίνα βάζει εμπόδια, π.χ. στην Google, ενισχύοντας τις κρατικές της επιχειρήσεις εις βάρος των άλλων. Εν ολίγοις, έχει εγκαταλειφθεί το μοντέλο που έκανε την Κίνα πετυχημένη.

Η παγκόσμια οικονομική άνθηση τερματίστηκε άδοξα το 2008, με τη κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών. Τα κράτη του πλανήτη άρχισαν να μην ανέχονται τις μερκαντιλιστικές πολιτικές των Κινέζων. Όλοι θέλουν να εξάγουν περισσότερα, και σε μια εποχή προστατευτισμού, και ελεγχόμενου εμπορίου, η Κίνα δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα. Εξαρτάται οικονομικά από την διεθνή κοινότητα σε μεγάλο βαθμό, και για αυτό το λόγο η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα την βλάψει σοβαρά. Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης!

Δημογραφικά, θα δούμε μια ακόμη αναστροφή. Ήδη βλέπουμε αύξηση των ημερομισθίων, μια τάση δηλαδή που σε λίγο θα καταστήσει την κινεζική εργοστασιακή παραγωγή  μη ανταγωνιστική. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τελειώνει το περίσσευμα ανθρώπων που θα μετακινούνται στις πόλεις, θα εργάζονται στα εργοστάσια, και θα τονώνουν την οικονομία της. Το δημογραφικό θα της δημιουργήσει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπάρχει η φούσκα των ακινήτω

Keywords
Τυχαία Θέματα