Ισαποστάκιας η Γερμανία έναντι Ελλάδας και Τουρκίας – Ποιοι προστατεύουν το Βερολίνο;

Διπλό γερμανικό ολίσθημα μέσα σε πέντε ημέρες. Ενώ ο Ερντογάν ακολουθεί επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας και προσωπικά του πρωθυπουργού, και οι προκλήσεις δίνουν και παίρνουν στο Αιγαίο, το Βερολίνο για πολλοστή φορά, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική του ισαποστάκια, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της Άγκυρας

Το γεγονός ότι το Βερολίνο συμπεριφέρεται ως ισαποστάκιας έναντι της Ελλάδας

και της Τουρκίας, απέναντι στο θύμα και τον θύτη, αν και προκαλεί αγανάκτηση, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και χρόνια έχει επιλέξει να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της Άγκυρας.

Το χειρότερο είναι, όμως, ότι στην Ελλάδα κάποιοι έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του Βερολίνου και των γερμανικών συμφερόντων. Διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ότι, ενώ μόλις πριν από πέντε ημέρες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος καλούσε τους Μητσοτάκη και Ερντογάν «να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές», κανένα ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης δεν έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την απαράδεκτη δήλωση.

Το «θάψιμο» αυτής της είδησης, που αποτελούσε την πρώτη επίσημη δήλωση της νέας γερμανικής συμμαχικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων για τα ελληνο-τουρκικά, το αποκάλυψε το Antinews, υπογραμμίζοντας πως, παρ’ ότι στη Γερμανία υπάρχει πλειάδα ανταποκριτών ελληνικών ΜΜΕ, η είδηση δεν είδε πουθενά το φως της δημοσιότητας.

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Κάτι που δεν μπορεί παρά να γεννά σοβαρά ερωτηματικά. Όπως εξίσου σοβαρά ερωτηματικά γεννά και η «αντίδραση» της ελληνικής Διπλωματίας, δεδομένου ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διπλωματικές Αρχές της χώρας μας ήταν ενήμερες για τη δήλωση που έκανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 25 Μαΐου 2022, κατόπιν, μάλιστα, ερώτησης Έλληνα δημοσιογράφου (!).

Ενώ, λοιπόν, «θάφτηκε» η αρχική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, σήμερα ήλθε η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Χόφμαν, να επαναλάβει ακριβώς την ίδια δήλωση, δείχνοντας για πολλοστή φορά ότι το Βερολίνο, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, συνεχίζει να κλείνει το μάτι στην Τουρκία και να της παρέχει στήριξη.

Το σκηνικό γίνεται ακόμα χειρότερο δεδομένου ότι ο Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, προσπαθώντας να καλύψει την ατυχή δήλωσή του, μετά την ενημέρωση Τύπου, στις 25-5-2022, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εφέρετο να… δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι επειδή ταξίδευε στο εξωτερικό μαζί με τον καγκελάριο, Σολτς, δεν είχε σαφή εικόνα των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε επιτεθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο ίδιος φέρεται να υποσχέθηκε ότι στην επόμενη ενημέρωση Τύπου (30 Μαΐου) θα προέβαινε σε διορθωτική δήλωση. Σήμερα, όμως, όχι μόνο δεν υπήρξε διόρθωση, αλλά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τα έκανε χειρότερα. Για την ακρίβεια, απλά επανέλαβε ποια είναι η διαχρονική πολιτική του Βερολίνου έναντι της Αθήνας και της Άγκυρας.

Να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ επίκειται επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα. Άραγε, θα της ζητηθεί να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της Γερμανίας στα ελληνο-τουρκικά κι αν το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι υπέρ της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» ή τη χρησιμοποιεί όποτε τη βολεύει;

«Βρείτε τα»!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο), η Κριστιάνε Χόφμαν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Χεμπερστρέϊτ.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου», είπε. Και συμπλήρωσε: «Ισχύει ασφαλώς -μπορώ να το πω γενικά- ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες».

Η ίδια, μετά από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Σε γερμανική «γραμμή» η Κομισιόν;

Να σημειωθεί ότι πολιτική ίσων αποστάσεων δεν εφαρμόζει μόνο η Γερμανία. Το ίδιο επιχειρήθηκε και από κύκλους της ΕΕ. Μάλιστα, η Αθήνα φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, πρόσφατα, όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Φόρουμ του Νταβός, έθεσε σε υψηλούς τόνους το θέμα στην επικεφαλής της Κομισιόν, Φον ντερ Λάϊεν.

Πως είναι, λοιπόν, δυνατόν από τη μια ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της ΕΕ και από την άλλη τα ελληνικά ΜΜΕ να «θάβουν» ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι απαράδεκτες δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου (!). Έχει, άραγε, η Γερμανία «ασυλία» στην Ελλάδα;

Ενδεικτικά, η εφημερίδα «τα Νέα» έγραφε στις 28-5-2022 για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Λαϊεν: «Την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νταβός, κατέφυγε σε υψηλούς τόνους για την αντίδραση των Βρυξελλών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Είχε προηγηθεί η, επιεικώς χλιαρή, δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ, για τις προσβλητικές δηλώσεις Ερντογάν, που περιορίστηκε σε ένα «ουδέν σχόλιο» και την ευχή να επανέλθει το θετικό κλίμα.

Το φορτισμένο τετ α τετ Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν ακολούθησε δεύτερη δήλωση της Σπινάντ, που προσπαθούσε να «μαζέψει» το ατόπημα και να αποκαταστήσει την τάξη, λέγοντας σε δεύτερο χρόνο ότι αναμένεται από την Τουρκία «να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης», υπενθυμίζοντας -έστω καθυστερημένα- στην Άγκυρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός κράτους – μέλους της EE».

Γερμανικά υποβρύχια

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα Άινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στην Τουρκία, παρουσία του Τ.Ερντογάν, καθελκύστηκε και το δεύτερο υποβρύχιο γερμανικής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, επανειλημμένως επί σειρά ετών ζητάει από τη Γερμανία να σταματήσει να εξοπλίζει, και μάλιστα με τόσο σημαντικά οπλικά συστήματα όπως το υποβρύχιο τύπου 214, την Τουρκία.

Επί Μέρκελ, η Αθήνα είχε εισπράξει άρνηση. Υποτίθεται, όμως, ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση, με την παρουσία των Πρασίνων μάλιστα, οι οποίοι ήταν κατά του εξοπλισμού της Τουρκίας με γερμανική στρατιωτική τεχνολογία, θα έβαζε φραγμούς. Τελικώς, αποδεικνύονται κούφια λόγια οι «υποσχέσεις» που είχαν δοθεί.

The post Ισαποστάκιας η Γερμανία έναντι Ελλάδας και Τουρκίας – Ποιοι προστατεύουν το Βερολίνο; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισαποστάκιας, Γερμανία, Ελλάδας, Τουρκίας – Ποιοι, Βερολίνο,isapostakias, germania, elladas, tourkias – poioi, verolino