ΗΠΑ: όταν δεν καπνίζεις πεθαίνεις

Είναι μεταξύ 7 και 17 ετών και εργάζονται μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα. Στις φυτείες καπνού, αυτά παιδιά θυσιάζουν την υγεία τους για να επιβιώσουν και να γεμίσουν με τσιγάρα ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά που καταγγέλλει η Human Rights Watch γίνονται στη χώρα της ελευθερίας, στις ΗΠΑ. Η οργάνωση μίλησε με 141 παιδιά, τα περισσότερα Αμερικανούς πολίτες με καταγωγή από την λατινική Αμερική, σε τέσσερεις πολιτείες της χώρας (τη Βιρτζίνια, το Τενεσή, τη Βόρεια Καρολίνα και

το Κεντάκι). Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι αμείλικτα: «Κανένα παιδί μικρότερο των 18 ετών δεν θα έπρεπε να κάνει μια δουλειά που το φέρνει σε άμεση επαφή με τον καπνό, υπό όλες τις μορφές του».

Τρομερές συνέπειες

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έρευνα είναι αποκαλυπτικά. Η οργάνωση καταγγέλλει το παράδοξο ανάμεσα στη διάθεση προστασίας των παιδιών και το γεγονός ότι τους επιτρέπεται να κάνουν τόσο επικίνδυνες εργασίες. Στην πραγματικότητα, τα μικρότερα των 18 ετών παιδιά δεν μπορούν ν’ αγοράσουν τσιγάρα στις ΗΠΑ αλλά μπορούν να εργάζονται στις φυτείες καπνού των οικογενειών τους ακόμη και αν είναι μικρότερα των 12 ετών.

Αυτή η κατάσταση ανησυχεί πάρα πολύ την οργάνωση, καθώς το ότι εργάζονται σε επαφή με τον καπνό είναι σαν να καπνίζουν 50 τσιγάρα την ημέρα. Η νικοτίνη μεταφέρεται από τους πόρους του δέρματος, ιδιαίτερα όταν τα φύλλα του καπνού είναι υγρά, με την ίδια λογική που μεταφέρεται από ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης. Αν σε αυτό προστεθεί και η υπερέκθεση τα ζιζανιοκτόνα, προκαλούνται έμετοι, ναυτίες, πονοκέφαλοι, ίλιγγοι, απώλεια όρεξης και χρόνια κόπωση. Πολλοί εργάτες στις φυτείες προσβάλλονται από τη λεγόμενη ασθένεια του «πράσινου καπνού», αλλά τα παιδιά, των οποίων οργανισμός είναι στην ανάπτυξη, είναι ακόμη πιο ευάλωτα στο ν’ αναπτύξουν καρκίνους, νευρολογικές βλάβες ή να είναι στείρα στο μέλλον.

Οι επιπλοκές είναι μακροπρόθεσμες. Στις ΗΠΑ, ο αγροτικός τομέας είναι αυτός στον οποίο εργάζονταν τα δύο τρίτα των εργατών κάτω των 18 χρόνων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα το 2012. Τα δυστυχήματα αυτά οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη χρήση πολύ βαριών ή ογκωδών εργαλείων ή στην εισπνοή ζιζανιοκτόνων εξαιρετικά βλαβερών, όπως καταγράφεται και σε βίντεο που συνοδεύει την έκθεση της οργάνωσης.

Για μερικά δολάρια επιπλέον

Όπως το 76% των εργατών γης στις ΗΠΑ, έτσι και τα παιδιά που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες είναι λατίνοι, δηλαδή προέρχονται από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα. Στην πραγματικότητα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των αμερικανο-λατίνων ήταν το 2012 39.005 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο εισόδημα των υπολοίπων Αμερικανών ήταν κατά μέσο όρο 51.017 δολάρια. Στους εργάτες γης, το ποσοστό φτώχειας είναι δύο φορές πιο υψηλό από αυτό στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι ισπανόφωνοι στις φυτείες καπνού, λοιπόν, βρίσκονται απέναντι σε μια διπλή δυσκολία, που εξηγεί το γιατί αρκετοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να δουλεύουν στους αγρούς.

Το καθεστώς της γεωργίας είναι ειδικό στον Κώδικα εργασίας των ΗΠΑ καθώς είναι ο μόνος τομέας της αμερικανικής οικονομίας στον οποίο επιτρέπεται να εργάζονται παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Η οργάνωση HumanRightsWatch εκτιμά ότι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει, και ότι θα έπρεπε να συμβάλλουν σε αυτό και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Η έκθεση καλεί 10 εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Philip Morris και ReynoldsAmerican (Camel, Winston) να μη συνεργάζονται με παραγωγούς που δεν εφαρμόζουν το νόμο, δηλαδή που δεν διασφαλίζουν ότι «τα παιδιά που εργάζονται βρίσκονται σε περιβάλλον που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, τις δυνατότητες εκπαίδευσής τους, και την ευημερία τους». Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί ιθύνοντες επηρεάζονται πάρα πολύ από το λόμπυ των καπνοβιομηχανιών, το «καρτέλ», το οποίο αν και δεν είναι το ισχυρότερο στις ΗΠΑ, κατάφερε να εμποδίσει τη χώρα από το να υπογράψει το πλαίσιο σύμβασης του ΠΟΥ για την αντικαπνιστική μάχη. Η σύμβαση πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα, να προωθηθούν εναλλακτικές στον καπνό καλλιέργειες, οικονομικά βιώσιμες.

Τίθεται λοιπόν ανθρωπιστικό ζήτημα, στη χώρα που είναι τέταρτη στην παραγωγή καπνού στον κόσμο και έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα: 1.800 παιδιά τραυματίστηκαν δουλεύοντας στις φυτείες το 2012, και 293 δισεκατομμύρια τσιγάρων πουλήθηκαν το 2011. Είναι δύσκολο, συνεπώς, να προβλέψει κανείς αν η κυβέρνηση θα ακούσει την έκκληση της Human Rights Watch να απαγορεύσει την εργασία στις φυτείες για τα παιδιά τα μικρότερα των 18 ετών.

Επιμέλεια-μετάφραση: Μάρκο Πόλο

http://www.lepoint.fr/sante/etats-unis-quand-ne-pas-fumer-tue-16-05-2014-1824376_40.php

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα