Πώς ψηφίζουμε: Οι σταυροί σε δήμους και περιφέρειες

Την Κυριακή 18 Μαΐου οι πολίτες ψηφίζουν για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών με το δικαίωμα να επιλέξουν τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους από τα ψηφοδέλτια της επιλογής τους.

Οι διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών θα έχουν πενταετή θητεία για πρώτη φορά μετά τη θεσμοθέτηση του Καλλικράτη, αφού από δω και στο εξής αυτοδιοικητικές εκλογές

και ευρωεκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.

Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε για την ανάδειξη:

• Δημάρχων

• Δημοτικών συμβούλων

• Συμβούλων δημοτικής κοινότητας

• Συμβούλων τοπικής κοινότητας

• Εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

Οι δημοτικές κοινότητες αφορούν τα παλαιά δημοτικά διαμερίσματα ή συγχωνευόμενους δήμους, ενώ οι τοπικές κοινότητες αφορούν συγχωνευόμενες παλαιές κοινότητες.

Οι εκλογείς βάζουν σταυρό προτίμησης με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου, είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται μη αποδεκτός και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται. Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Εάν όμως εκ παραδρομής μπει σταυρός, αυτό δεν συνιστά λόγο ακύρωσης του ψηφοδελτίου.

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης.

Για παράδειγμα στον Δήμο Ηλιούπολης Αττικής ο δημότης μπορεί να ψηφίσει μέχρι και 3 δημοτικούς συμβούλους στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής του. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, όπως επίσης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν διατελέσει δήμαρχοι στο παρελθόν.

Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού. Στους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Επίσης, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Περιφερειακές εκλογές

Στις εκλογές αυτές η ψηφοφορία διεξάγεται για την ανάδειξη:

• Περιφερειαρχών

• Αντιπεριφερειαρχών

• Περιφερειακών συμβούλων.

Σταυρός προτίμησης μπαίνει μόνο για την επιλογή περιφερειακών συμβούλων της ενότητας στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος. Οι περιφερειακές ενότητες αφορούν τους νομούς κάθε περιφέρειας που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο ανάλογα με τον πληθυσμό που διαθέτουν. Ενας εκλογέας μπορεί να βάλει σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των εκλεγόμενων περιφερειακών συμβούλων. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης διαμορφώνεται ως εξής:

• Επιλέγει έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύμβουλοι,

• Επιλέγει μέχρι και δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύμβουλοι,

• Επιλέγει έως και τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύμβουλοι, και

• Επιλέγει έως και τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύμβουλοι.

Χωρίς σταυρό ο β’ γύρος

Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη, καθώς και στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Στην περίπτωση όμως που ο ψηφοφόρος βάλει σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού. Τη δεύτερη Κυριακή δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών (δημοτικών ή περιφερειακών).
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα