ΗΠΑ-Κούβα: Επανεκκίνηση σχέσεων

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι έτοιμος να αφαιρέσει την Κούβα από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την προσέγγιση μεταξύ των πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε τελειώσει την αναθεώρηση του καθεστώτος της Κούβας που διέταξε το Δεκέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων. «Η εν λόγω εξέταση έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους

στην Τζαμάικα, όπου παρευρέθηκε για μια συνάντηση των ηγετών της Καραϊβικής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι ένα σημαντικό βήμα μπορεί να επιτευχθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής στον Παναμά. Εάν η Κούβα αφαιρεθεί από τη λίστα, θα διευκολύνει την ικανότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσει στην Ουάσιγκτον, όπου η χρηματοδότηση του κουβανικού «Τομέα Ενδιαφέροντος» έχει παγώσει. Η συμβολική σημασία, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Ομπάμα έφτασε στον Παναμά την Πέμπτη το βράδυ για μια σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, που θα είναι η πρώτη του εμφάνιση με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, από όταν οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους. Εν όψει της ιστορικής συνάντησής τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πραγματοποίησε συζητήσεις με τον Κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, κεκλεισμένων των θυρών, σε ένα ξενοδοχείο στην Πόλη του Παναμά, στη σημαντικότερη συνάντηση από την εποχή της Κουβανικής Επανάστασης.

Αν και δεν είναι προγραμματισμένο να έχουν μια επίσημη διμερή συνάντηση, ο Ομπάμα και ο Κάστρο θεωρείται πιθανό να συνομιλήσουν στο περιθώριο. Η χειραψία μεταξύ τους αναμένεται να είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της προεδρίας Ομπάμα. Έντονες όμως αναμένεται να είναι και οι διαμαρτυρίες των ακτιβιστών, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι εντάσεις με τη Βενεζουέλα.

Τις προηγούμενες μέρες, αρκετές δεκάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές από την Κούβα και τη Βενεζουέλα αναστάτωσαν την συνάντηση, λέγοντας ότι αρνούνται να καθίσουν δίπλα στους συμπατριώτες τους αντιφρονούντες, τους οποίους χαρακτηρίζουν «μισθοφόρους» των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές επέκριναν τις ΗΠΑ επειδή χαρακτήρισαν την Βενεζουέλα «απειλή για την εθνική ασφάλεια» σε μια πρόσφατη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε επτά αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και οι σύμμαχοί του στην ομάδα Alba των αριστερών «Μπολιβαριανών σοσιαλιστικών» χωρών έχουν καταθέσει μια πρόταση στην σύνοδο κορυφής, καταδικάζοντας την κίνηση των ΗΠΑ. Καθώς απαιτείται ομοφωνία για την τελική δήλωση, ο Παναμάς είναι πιθανό να είναι η τρίτη συνεχόμενη σύνοδος κορυφής που δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Επικριτές της Ουάσιγκτον κατηγορούν τον Ομπάμα ότι απλώς διατηρεί την πολιτική μακροχρόνιας παρέμβασης των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. «Αυτό που οι κυρώσεις καθιστούν σαφές, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, είναι ότι το άνοιγμα του προέδρου Ομπάμα στην Κούβα δεν αντιπροσωπεύει καμία απολύτως μεταβολή στη συνολική στρατηγική της Ουάσινγκτον στην περιοχή», δήλωσε ο Mark Weisbrot, συν-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον. «Η πρόθεση της επέκτασης των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα ήταν κυρίως να ακολουθήσει μια πιο αποτελεσματική στρατηγική υπονόμευσης της κουβανικής κυβέρνησης - και όλων των αριστερών κυβερνήσεων στην περιοχή».

Αλλά η Βενεζουέλα - μακράν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή - είναι σε πολύ ασθενέστερη θέση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής. Ο Μαδούρο δεν έχει το χάρισμα του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει αποδυναμώσει την επιρροή και την οικονομία της χώρας και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις θανατηφόρες διαδηλώσεις, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο. Με την αυξανόμενη κρίση, είναι πολύ δύσκολο ο Μαδούρο να συσπειρώσει την περιφερειακή υποστήριξη. Όταν κάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ για να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Βραζιλίας ψύχραιμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή της ήταν έτοιμη να τον βοηθήσει να ενισχύσει το διάλογο με την εσωτερική αντιπολίτευση και χαιρέτισε την προθυμία της Βενεζουέλας για να μειωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ.

Η αλλαγή του οικονομικού κλίματος επίσης λειτουργεί υπέρ του Ομπάμα. Πριν από τρία χρόνια η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε ρυθμό ανάκαμψης μετά την κρίση, ενώ η Λατινική Αμερική επωφελούταν από την καθοδηγούμενη από την Κίνα άνθηση των εμπορευμάτων. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ της Νότιας Αμερικής αναμένεται να είναι σχεδόν μηδενική φέτος, ενώ οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ταχεία ανάπτυξη και το ισχυρότερο δολάριο εδώ και μια δεκαετία. Οι ρεαλιστές περιφερειακοί ηγέτες μπορούν να υπολογίζουν στο ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά το να αναστατώνουν την Ουάσιγκτον.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα