Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο «βομβιστής της Βοστόνης»

Έπειτα από μια δίμηνη διαδικασία επιλογής ενόρκων, 17 ημέρες καταθέσεων 95 μαρτύρων και μια 11ωρη συνεδρίαση, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ βρέθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες σχετικά με τους βομβαρδισμούς στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013. Ο 21χρονος κρίθηκε ένοχος και για τις 30 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, για το ρόλο του στην επίθεση που άφησε τρεις νεκρούς και 264 τραυματίες πριν από δύο χρόνια. Δεκαεπτά από τις κατηγορίες επισύρουν την θανατική ποινή.

Το σώμα των ενόρκων, με την ίδια σύνθεση, θα κληθεί να αποφασίσει

εάν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή ή η ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα άσκησης έφεσης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης παραδέχθηκαν ότι ο Τσαρνάεφ διέπραξε την 15η Απριλίου του 2013 τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου εξερράγησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στην γραμμή του τερματισμού, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι το έκανε ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, 26 ετών, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος, μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής που είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία 10 χρόνια πριν από την επίθεση, είχε διαβάσει και ακούσει έντυπα και ηχητικά υλικά τζιχαντιστικού περιεχομένου και είχε γράψει ένα σημείωμα στην βάρκα όπου τον εντόπισαν οι αρχές να κρύβεται όπου έλεγε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Η ποινή του Τσαρνάεφ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα