Ο πόλεμος των Λεπέν

Η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, αποκαλώντας τις πρόσφατες παρατηρήσεις του, όπως αυτή για τη «λεπτομέρεια» των γερμανικών θαλάμων αερίων, «πολιτική αυτοκτονία» και μια προσπάθεια να την βλάψει.

Τα τελευταία χρόνια, η Λεπέν, προσπαθώντας να καθαρίσει την εικόνα του κόμματός της από χαρακτηρισμούς όπως ρατσιστικό και αντισημιτικό, έχει κρατήσει αποστάσεις από τον πατέρα της, τον 86χρονο Ζαν-Μαρί Λεπέν,

και από τις ακραίες δηλώσεις του, παρότι συνέχισε να είναι επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Αλλά ο Λεπέν έγινε πρωτοσέλιδο την τελευταία εβδομάδα, αφού για άλλη μια φορά υποστήριξε ότι οι θάλαμοι αερίων των Ναζί ήταν μια «λεπτομέρεια» της ιστορίας. Εξήρε, επίσης, τον γάλλο στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν ο οποίος συνθηκολόγησε με τους ναζί και αναρωτήθηκε κατά πόσον ο γεννημένος στην Ισπανία γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ήταν πραγματικά πιστός στη Γαλλία. Φαίνεται πως ούτε η Λεπέν μπόρεσε να ανεχθεί τα ξεσπάσματά του. Σε δήλωσή της την Τετάρτη, είπε ότι ανακοίνωσε ήδη στον πατέρα της ότι σχεδίαζε να τον εμποδίσει από το να είναι υποψήφιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

«Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν φαίνεται να έχει καταντήσει σε μια στρατηγική κάπου μεταξύ καμένης γης και πολιτικής αυτοκτονίας», είπε. «Η ιδιότητά του ως επίτιμος πρόεδρος δεν του δίνει το δικαίωμα να επισκιάσει το Εθνικό Μέτωπο με χυδαίες προκλήσεις, φαινομενικά σχεδιασμένες να με καταστρέψουν, αλλά που πλήττουν δυστυχώς ολόκληρο το κίνημα».

Πρόσθεσε ότι, με μεγάλη θλίψη, ζήτησε συνάντηση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος με τον πατέρα της παρών, για «να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των συμφερόντων του κινήματος», μια δήλωση που ορισμένοι εμπειρογνώμονες εξέλαβαν ότι σημαίνει πως ο Λεπέν θα εκδιωχθεί από το κόμμα.

Ο αναπληρωτής της Λεπέν και επικεφαλής εκπρόσωπος του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, δήλωσε σε ένα μήνυμα στο Twitter: «Η ρήξη με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι πλέον αμετάκλητη και οριστική». Μέχρι τώρα, οι διαφωνίες μεταξύ πατέρα και κόρης κρατούνταν σε πιο ήπιους τόνους, χάριν της ενότητα του κόμματος. Αλλά όπως έδειξαν οι εξελίξεις, η Λεπέν φαίνεται να προτιμά τη μεγαλύτερη απήχηση του κόμματός της και όχι τη διατήρηση καλών σχέσεων με τον πατέρα της. Ο αγώνας για την εξουσία προμηνύει μια πολυαναμενόμενη αναμέτρηση για το Εθνικό Μέτωπο. Παράλληλα με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία από τη λαϊκή οργή για την αύξηση της μετανάστευσης, την κακή οικονομία και την ασφυκτική γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά το τι θα γίνει με τον Λεπέν αποτελεί ένα πρόβλημα στο Εθνικό Μέτωπο επί χρόνια, λένε οι ειδικοί. Ο Λεπέν ίδρυσε το κόμμα πριν από 43 χρόνια. Η συνεχιζόμενη παρουσία του και η ιστορία των αμφιλεγόμενων σχολίων του έχουν καταστήσει δύσκολο για την κόρη του να επαναφέρει το κόμμα και μπορεί να της κοστίσει τη συνεργασία που επιδιώκει με άλλα πιο μετριοπαθή ακροδεξιά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ ήλπιζε να συνεργαστεί με ολλανδικά και βρετανικά ακροδεξιά κόμματα, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας, Νάιτζελ Φάρατζ, την απέφυγε, κατηγορώντας το κόμμα για προκατάληψη και αντισημιτισμό.

Ο Λεπέν, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν θα παραμεριστεί χωρίς μάχη. Στη δήλωσή του, είπε ότι όταν κληθεί να καταθέσει ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής, είχε την πρόθεση να εκφράσει τις απόψεις του ως πολιτικός, ο οποίος είναι «υπεύθυνος και ελεύθερος και περπατά πάντα με το κεφάλι ψηλά».

Η οικογένεια Λεπέν είναι διάσημη για τον τρόπο ζωής της στο πλούσιο προάστιο του Saint-Cloud, δυτικά του Παρισιού. Η Μαρίν ζούσε στην οικογενειακή περιουσία, η οποία περιλαμβάνει κήπους και αρκετά σπίτια, μέχρι το Σεπτέμβριο. Η αδελφή και η μητέρα της, η οποία έχει πάρει διαζύγιο από τον Λεπέν, εξακολουθεί να ζει εκεί. Ο Λεπέν τώρα έχει μόνο ένα γραφείο εκεί.

Όταν η Λεπέν τελικά έφυγε από ‘κει, προφανώς επειδή το διαμέρισμά της σε πρώην στάβλους ήταν πολύ σκοτεινό και μικρό, το περιοδικό Closer έγραψε: «Τέρμα οι έντονες συζητήσεις με τον μπαμπά στον κήπο». Η Λεπέν έχει τις δικές της προεδρικές φιλοδοξίες. Αλλά έχει αγωνιστεί για να κρατηθεί έξω από τη σκιά του πατέρα της και να αποκτήσει τη δική της φήμη, ακόμη και δεδομένου ότι προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πιο mainstream κόμμα. Η αποστασιοποίηση από τον πατέρα της, λένε κάποιοι ειδικοί, είναι απίθανο να της προκαλέσει ζημιά. Στην πραγματικότητα, μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει ορισμένα από τα πρόσφατα λάθη του κόμματός της.

Στις νομαρχιακές εκλογές του προηγούμενου μήνα, το Εθνικό Μέτωπο κατέβασε περίπου 7.000 υποψήφιους, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν υποβληθεί σε έλεγχο. Στο τέλος της εκστρατείας, δεκάδες συνελήφθησαν επειδή έκαναν ρατσιστικές δηλώσεις στις σελίδες τους στο Facebook ή σε δημόσιες εμφανίσεις –ανάμεσά τους και κάποιος ο οποίος ζήτησε από τους μουσουλμάνους να κάνουν την χάρη στον κόσμο και να σκοτωθούν. Ο πολιτικός αναλυτής Thomas Guénolé είπε ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε τέτοιες ειδήσεις είχε κοστίσει ψήφους στο Εθνικό Μέτωπο. Είπε ότι το κόμμα είχε στις δημοσκοπήσεις 30- 33 τοις εκατό, αλλά κατέληξε με μόλις 25 τοις εκατό στον πρώτο γύρο. «Νομίζω ότι οι αριθμοί δείχνουν πως υπάρχει ένα ανώτατο όριο για τις ψήφους που μπορεί να κερδίσει το κόμμα με τέτοιες δηλώσεις», είπε.

Υπό την Λεπέν, η οποία ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2011, το Εθνικό Μέτωπο έχει απομακρυνθεί από τη συνεχή ρητορική κατά των μεταναστών, αναπτύσσοντας πολιτικές σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις τράπεζες ως την εκπαίδευση. Υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποκατάσταση των γαλλικών συνόρων και του φράγκου. Επίσης, την αύξηση της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία και τον μεγαλύτερο προστατευτισμό στην οικονομία. Η εκδοχή της Λεπέν για το Εθνικό Μέτωπο αποδείχθηκε επιτυχημένη, ποντάροντας στη δυσαρέσκεια των Γάλλων για τα δύο παραδοσιακά κόμματα. Διάφορες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αν και θα ήταν απίθανο να κερδίσει στο δεύτερο γύρο. Πέρυσι, το κόμμα ήρθε πρώτο με 25 τοις εκατό των ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κέρδισε εκατοντάδες έδρες και δεκάδες δήμους στις τοπικές εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λεπέν και η κόρη του διαφωνούν. Τον περασμένο Ιούνιο, για παράδειγμα, ο Λεπέν καταδίκασε κάποιους καλλιτέχνες που εναντιώθηκαν στο κόμμα του, λέγοντας ότι θα κάνει έναν κλίβανο για έναν Εβραίο τραγουδιστή την επόμενη φορά. Η κόρη του καταδίκασε την παρατήρηση, λέγοντας ότι το κόμμα της αποδοκιμάζει κάθε είδους αντισημιτισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Λεπέν - 28 χρόνια αφού παρατήρησε για πρώτη φορά ότι οι θάλαμοι αερίων των Ναζί ήταν μια «λεπτομέρεια» της ιστορίας – βγήκε στην τηλεόραση λέγοντας ότι αυτά τα λόγια «ήταν η αλήθεια». Και πάλι, η κόρη του, εξέφρασε άμεσα την απογοήτευσή της. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Λεπέν έδωσε μια εκτενή του συνέντευξη στο ακροδεξιό εβδομαδιαίο περιοδικό Rivarol, αυτή τη φορά λέγοντας ότι η συμπεριφορά στον Στρατάρχη Πεταίν, μετά την πτώση της κυβέρνησης της Βισί, ήταν πολύ σκληρή και σημειώνοντας ότι ο Βαλς ήταν Γάλλος μόνο για 30 χρόνια. «Ποια είναι η πραγματική πίστη του στη Γαλλία;», είπε ο Λεπέν. «Έχει αλλάξει αυτός ο μετανάστης;»

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα