ΗΠΑ: 336 μέρες, 355 μαζικές δολοφονίες φέτος

Υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο οι μαζικές δολοφονίες έχουν γίνει ρουτίνα στην Αμερική: οι Αμερικανοί κατέχουν περισσότερα όπλα κατά κεφαλήν από τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Γη. Τα δεδομένα του 2007 από την παγκόσμια Έρευνα Φορητών Όπλων (Small Arms Survey), μια ομάδα που χρηματοδοτείται από αρκετές χώρες, έδειξε ότι αντιστοιχούσαν τουλάχιστον 89 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Αλλά ακόμα και αυτή η μέτρηση μπορεί να είναι υποτιμημένη. Μια ανάλυση με δεδομένα από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου και το Γραφείο

Αλκοόλ, Καπνού και Πυροβόλων δείχνει ότι μπορεί να κυκλοφορούσαν ακόμα και 357 εκατομμύρια πολεμικά πυροβόλα όπλα το 2013 - περισσότερα από ένα όπλο για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Περισσότερα όπλα ίσον περισσότεροι θάνατοι. Αυτό είναι αλήθεια, είτε συγκρίνουμε χώρες είτε πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ. Αν οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε εργαλεία που τους επιτρέπουν να βλάψουν εύκολα ή να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους, ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα τα χρησιμοποιήσει. Τόσο απλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαζικές εκτελέσεις, όπως αυτή στο Σαν Μπερναρντίνο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά το σύνολο της ένοπλης βίας στην Αμερική. Πάνω από 33.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα όπλο το 2013, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς ήταν αυτοκτονίες. Αυτό αφήνει περίπου 11.000 ανθρωποκτονίες με όπλο κάθε χρόνο.

Τα όπλα δεν σκοτώνουν τους ανθρώπους με δική τους βούληση, προφανώς. Αλλά σίγουρα το κάνουν ευκολότερο. Και ο μεγάλος αριθμός των όπλων που κυκλοφορούν σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να πάρει ένα όπλο για να βλάψει πολλούς ανθρώπους, τυπικά δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να το πράξει.

Η απόρροια αυτού: οι περιορισμένες νομοθετικές διορθώσεις, όπως η αύξηση του ελέγχου του ιστορικού ή η απαγόρευση όπλων επίθεσης, ελάχιστα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των 33.000 θανάτων από όπλα στις ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των όπλων που κυκλοφορούν -όπως έγινε στην Αυστραλία, για παράδειγμα. Τόσο από πολιτική, όσο και από πρακτική σκοπιά, στις ΗΠΑ κάτι τέτοιο μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο.

Σχεδόν κάθε μέρα μια μαζική δολοφονία!

Οι αρχές στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μαζική δολοφονία που διέπραξαν δύο βαριά οπλισμένοι δράστες, σε ένα κέντρο για άτομα με αναπτυξιακές δυσκολίες. Αυτή είναι τουλάχιστον η τρίτη μαζική εκτέλεση μετά την κτηνωδία στο Κολοράντο Σπρινγκς την περασμένη Παρασκευή.

Η μαζική δολοφονία στο Σαν Μπερναρντίνο είναι η 355η φέτος, σύμφωνα με τον μηχανισμό αναζήτησης τέτοιων περιστατικών του Guns Are Cool subreddit. Ο "εντοπιστής" του Reddit ορίζει ως μαζικές εκτελέσεις τα περιστατικά κατά τα οποία τέσσερα ή περισσότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη, σκοτώνονται ή τραυματίζονται από πυροβολισμούς.

Είναι, επίσης, η δεύτερη μαζική δολοφονία την ίδια ημέρα - τις πρώτες πρωινές ώρες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επεισόδιο στη Σαβάνα της Τζόρτζια.

Μιλώντας μετά το μακελειό στο Κολοράντο Σπρινγκς την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αφήσουν αυτό το είδος της βίας "να γίνει κάτι φυσιολογικό". Αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός ο τύπος είναι ήδη "φυσιολογικός". Υπήρξαν περισσότερες μαζικές εκτελέσεις από τις ημερολογιακές ημέρες, μέχρι στιγμής φέτος.

Ο αριθμός των μαζικές εκτελέσεων μέχρι στιγμής φέτος έχει ήδη ξεπεράσει το συνολικό αριθμό των μαζικών εκτελέσεων το 2014, σύμφωνα με τον "εντοπιστή" του Reddit. Και ο ρυθμός είναι πολύ πάνω από το ρυθμό του 2013, όταν σημειώθηκαν συνολικά 363 μαζικές εκτελέσεις.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, 336, 355,ipa, 336, 355