Χάος στην Ειδομένη

Ένταση επικρατεί από το πρωί στην Ειδομένη, καθώς πρόσφυγες που δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στην ΠΓΔΜ έχουν κλείσει τα σύνορα ώστε να μην μπορούν να περάσουν και οι πρόσφυγες που τους επιτρέπεται, δηλαδή αυτοί που κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές, όπως Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί. Εν μέσω αυτού του σκηνικού προστέθηκε και ένα ανθρώπινο δράμα με νεαρό Μαροκινό που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να ανέβει σε τρένο.

Σε δύο

τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει παρέδωσαν μετανάστες τη σορό του 22χρονου Μαροκινού. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Νωρίτερα, έχοντας εναποθέσει το άψυχο σώμα του 22χρονου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντάς το μ' ένα μαύρο πανί, μετανάστες κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ' όπου τους απώθησαν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν "πλιάτσικο".

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων (Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών) που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην πΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απευθύνουν έκκληση για νερό και φαγητό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στον δεύτερο καταυλισμό που έχει στηθεί δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, κάποιοι εθελοντές άρχισαν πριν από λίγο να μοιράζουν μικρές μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές.

Όπως μετέδωσε το Mega, οι περίπου 3.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο τις τελευταίες ημέρες, χωρίστηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η μια ομάδα έκλεισε τα σύνορα και ξεκίνησε πετροπόλεμος, με την άλλη ομάδα, αυτή των προσφύγων που τους επιτρέπεται η είσοδος στα Σκόπια.

Εν τω μεταξύ στο σημείο αναμένεται να φτάσει τραίνο, στο οποίο μπορούν να επιβιβαστούν όσοι πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι ένταση επικράτησε και πάλι, όταν μια ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει στα Σκόπια από ένα σημείο που δει έχει τοποθετηθεί ακόμα φράχτης και ήρθε αντιμέτωπη με αστυνομικούς της γειτονικής χώρας.

Πρόσφυγες λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες και σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η ένταση διήρκεσε περίπου μια ώρα, αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάος, Ειδομένη,chaos, eidomeni