Η υπόθεση του πάστορα οδηγεί την τουρκική λίρα σε νέα μίνι "βουτιά"

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε στις 6,21 λίρες, από τις 6,04 που βρισκόταν προ ολίγων ωρών, αφού έγινε γνωστή η απόρριψη από την τουρκική Δικαιοσύνη της αίτησης για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριού Μπράνσον.

Ο πάστορας κρατείται σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο κλείσιμο της Πέμπτης, η ισοτιμία με το δολάριο κινείτο στις 5,8150 τουρκικές λίρες.

Οι επενδυτές "ζυγίζουν"

τη νέα απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, εάν η τελευταία δεν απελευθερώσει τον πάστορα.

Η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της περνούν περίοδο έντασης, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν και για τον μεγαλύτερο έλεγχο που απέκτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του νέου συστήματος της προεδρικής δημοκρατίας στην Τουρκία, επί της νομισματικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ουάσινγκτον, ότι ήδη υπάρχει πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας έτοιμο προς ενεργοποίηση εάν ο πάστορας Brunson, που κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για σχέσεις με το κίνημα των γκιουλενιστών, δεν απελευθερωθεί χωρίς όρους.

Ο Τραμπ σημείωσε αργότερα, μέσω Twitter, ότι οι ΗΠΑ "δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτε" στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα, ενώ πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία". Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αποκάλεσε τον "έναν εξαίρετο πατριώτη όμηρο". Οι τουρκικές αρχές επιμένουν ότι το ζήτημα του πάστορα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ έρχονται μετά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak, γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, να καθησυχάσει τους επενδυτές την Πέμπτη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ότι η χώρα θα βγει ισχυρότερη ξεπερνώντας τη νομισματική κρίση και ότι οι τράπεζές της είναι υγιείς.

Η αντίδραση των οικονομολόγων στην παρουσίαση του Albayrak ήταν γενικά θετική. Παρά τη νέα βουτιά της, η λίρα βρίσκεται ακόμη υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε στις αρχές της εβδομάδας έναντι του δολαρίου (7,24), μετά και τη δέσμευση του εμίρη του Κατάρ για επενδύσεις συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, αλλά και μετά τις κινήσεις στήριξής της από την τουρκική κεντρική τράπεζα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα