Η Βρετανία προτείνει νέα συνθήκη για την ασφάλεια με την ΕΕ μετά το Brexit

Η Βρετανία θα προτείνει σήμερα την υπογραφή μιας νέας συνθήκης για την ασφάλεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit για τη διατήρηση και την εντατικοποίηση της συνεργασίας, ώστε να αποτραπούν οι "συνεχώς αυξανόμενες και ολοένα και περισσότερες διασυνοριακές απειλές". Στο έκτο έγγραφο πολιτικής που θέτει το όραμά του για τις σχέσεις με την ΕΕ μετά την έξοδο από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση θα αναφέρει ότι η νέα συνθήκη

"θα υποστηρίζεται από τις κοινές μας αρχές και θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η εταιρική σχέση μας έχει την ευκινησία να ανταποκριθεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε ".

Η πρόταση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την έκρηξη μιας αυτοσχέδια βόμβας στο μετρό του Λονδίνου, που τραυμάτισε 30 άτομα. Ήταν η πέμπτη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται φέτος. "Έχουμε ήδη ένα σημαντικό επίπεδο συνεργασίας με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και είναι προς συμφέρον και των δύο μας να βρούμε τρόπους για να το διατηρήσουμε", δήλωσε ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. "Μια νέα συνθήκη για την ασφάλεια με την ΕΕ θα υποστηρίζεται από τις κοινές μας αρχές και θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η εταιρική σχέση μας έχει την ευκινησία να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απειλές που αντιμετωπίζουμε".

Η Βρετανία έχει δημοσιεύσει μια σειρά εγγράφων πολιτικής "μελλοντικής εταιρικής σχέσης" για να προσπαθήσει να ωθήσει τις συνομιλίες με την ΕΕ, αφού έχουν καθυστερήσει, ειδικά όσον αφορά τον λεγόμενο λογαριασμό του Brexit. Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας θεωρείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματά τους για να κερδίσουν επιρροή στις περίπλοκες συνομιλίες του Brexit.

Η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ δήλωσε ότι η Βρετανία ήταν ένας από τους κορυφαίους συντελεστές της ΕΕ σε μια σειρά μέτρων, όπως η ανταλλαγή δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων, τα μέτρα έκδοσης και η Europol. "Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλη την Ευρώπη έδειξαν ότι οι εγκληματικές και τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι ποικίλες και όλο και πιο διεθνείς. Η μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε με τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτές τις απειλές και να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς ", ανέφερε. "Εφόσον προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας να συμφωνήσουμε σε έναν νέο τρόπο για να διασφαλίσουμε συνεχή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου και της ποινικής δικαιοσύνης".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα