Γερμανία: Το AfD τρίτο κόμμα στις εκλογές και κύρια αντιπολίτευση

Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα μπορούσε να γίνει η κύρια αντιπολίτευση μετά τις εκλογές. Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Alternative für Deutschland κατέκτησε την τρίτη θέση σε τέσσερις από τις τελευταίες πέντε δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Emnid στην εφημερίδα Bild

am Sonntag, το AfD ανέρχεται σε 11%, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ στο 36% και το κεντροαριστερό SPD στο 22%.

Αν η Μέρκελ και ο κύριος αμφισβητίας της, Μάρτιν Σουλτς, συμφωνήσουν να συνεχίσουν να κυβερνούν σε ένα "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ των δύο ισχυρότερων κομμάτων, το AfD θα μπορούσε να είναι η κύρια αντιπολίτευση στην Μπούντεσταγκ, ένας ρόλος που παραδοσιακά φέρει πρόσθετα προνόμια, όπως η προεδρία στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. Σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να καταλήξει με 89 από τα 703 μέλη της Μπούντεσταγκ.

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από μια ομάδα οικονομολόγων εναντίον των πακέτων διάσωσης των προβληματικών μελών της ευρωζώνης, στράφηκε προς τα δεξιά μετά την αποτυχία να πετύχει το 5% για να κερδίσει κοινοβουλευτικές έδρες στις τελευταίες εκλογές. Οι προοπτικές του κόμματος φαίνονται πολλά υποσχόμενες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής, παρά το γεγονός ότι το ηγετικό του δίδυμο κυριάρχησε σε μια σειρά από σκάνδαλα.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο παλαιότερος βουλευτής της Μπούντεσταγκ, υπογράμμισε την πρόσφατη, πιο εμφανή εθνικιστική ταυτότητα του AfD, δηλώνοντας ότι η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει πέρα από την εξιλέωση των εγκλημάτων της κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και να γιορτάσει τα στρατιωτικά της επιτεύγματα.

"Αν οι Γάλλοι σωστά υπερηφανεύονται για τον αυτοκράτορα τους και οι Βρετανοί για τους Νέλσον και Τσόρτσιλ, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των Γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους", δήλωσε ο 76χρονος σε ομιλία προς τους υποστηρικτές του στις 2 Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. "Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να μας κατηγορούν για αυτά τα 12 χρόνια. Δεν σχετίζονται με την ταυτότητά μας σήμερα ", δήλωσε ο Γκάουλαντ.

Ένα email που διέρρευσε και έγραψε η συν-ηγέτιδα του AfD, Άλις Βέιντελ, εν τω μεταξύ, απηχεί τη ρητορική του δεξιού εξτρεμιστικού κινήματος "Reichsbürger", περιγράφοντας την σημερινή κυβέρνηση ως "χοίρους" οι οποίοι "δεν είναι παρά μαριονέτες των νικηφόρων δυνάμεων του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το καθήκον του οποίου είναι να καταστείλει τον γερμανικό λαό ". Αν και αρχικά το μήνυμα απορρίφθηκε ως ψεύτικο από την ομάδα Τύπου του AfD, ο δικηγόρος της Βέιντελ δεν απορρίπτει πλέον την ταυτότητα του.

Η Βέιντελ, η οποία εκπροσωπεί την οικονομικά φιλελεύθερη πτέρυγα του AfD και συζεί με τη σύντροφο της που έχει γεννηθεί στη Σρι Λάνκα, στην Ελβετία, κατηγορήθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα από την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit ότι πλήρωνε έναν σύρο πρόσφυγα με "μαύρα" για να εργάζεται ως οικονόμος. Η Βέιντελ, της οποίας το κόμμα θέλει να σφραγίσει τα σύνορα της ΕΕ και να συστήσει στρατόπεδα κράτησης για αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό, αρνήθηκε την κατηγορία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα