Τσίπρας – Μητσοτάκης, σημειώσατε 2

Τη γνώμη μας για τη ΔΕΘ και για την παρέλαση των πολιτικών κάθε χρόνο, την έχουμε εκφράσει. Δεν μπορεί κάθε Σεπτέμβριο μια πόλη να βάζει τα ρούχα του ψηφοφόρου, να περιμένει τις υποσχέσεις των αρχηγών των κομμάτων που ποτέ δεν τηρούνται και να αποτελεί η Θεσσαλονίκη το ντεκόρ του πολιτικού συστήματος που έμαθε να λέει… αληθοφανή ψέματα.

Ωστόσο, αυτό είναι και το έχουμε αποδεχθεί. Ένα event όπου θα πηγαίνει ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της

αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι άλλοι αρχηγοί και θα λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, πιστεύοντας πως όσα είπαν θα ξεχαστούν πάνω από την κάλπη.

Αν, πάντως, θα θέλαμε να κάνουμε σύγκριση της παρουσίας του Τσίπρα με αυτήν του Μητσοτάκη θα λέγαμε ότι ο δεύτερος νίκησε κατά κράτος τον πρώτο σε έναν τουλάχιστον τομέα: Στην ειλικρίνεια. Και είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός έχει βαρεθεί αυτήν την… ανδρεοπαπανδρεϊκή αίσθηση της πολιτικής όπου πρέπει να λες ψέματα με τρόπο που σε κάνει γοητευτικό, όμως, στο τέλος η ζημιά είναι μεγάλη. Ο Τσίπρας επέλεξε για άλλη μια φορά να υποσχεθεί ανάπτυξη και καλύτερη Ελλάδα χωρίς καν να μπει στον κόπο να κάνει την αυτοκριτική του για όσα έχει κάνει από το 2015. Και επέλεξε να πει συνειδητά ψέματα, αν και γνωρίζει ότι οι δυνατότητες της χώρας να κινηθεί ελεύθερα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ακόμη και «φιλολαϊκά» νομοσχέδια ελέγχονται και κρίνονται από τους δανειστές οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή τους. Πώς λοιπόν να κάνει αυτά που υπόσχεται ανερυθρίαστα όταν γνωρίζει ότι τα πρωτοφανή πρωτογενή πλεονάσματα που αποδέχθηκε δεν τον αφήνουν να ανασάνει; Απλά ξέρει ότι το ψέμα περνά επικοινωνιακά, η αλήθεια που πονάει όχι.

Υπ’ αυτή την έννοια η παρουσία του Κυριάκου ήταν πολύ καλύτερη χωρίς να αποφύγει κι αυτός τα λάθη. Επέλεξε να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και να πει τη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Κι ότι αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις.

Ο Μητσοτάκης μίλησε επίσης για άνοιγμα της οικονομίας, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μικρότερο κράτος, κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία ανεξέλεγκτη και τα λαμόγια που έχουν τεράστια περιουσία να περνάνε ζωή και κότα την ίδια στιγμή που έχουν βάλει λουκέτο στις εταιρείες τους. Αν το κάνει αυτό όταν γίνει πρωθυπουργός, αν κυνηγήσει τους ζάμπλουτους μετόχους με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις θα κερδίσει τη συμπάθεια όλων, ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων.

Μίλησε ακόμη και για καυτά για τη ΝΔ θέματα, όπως η διάλυση της ΔΑΠ με την παρούσα μορφή της. Δεν μπορεί να είναι οι νέοι αφισοκολλητές στα Πανεπιστήμια και στη συνέχεια να διεκδικούν θεσούλες στο δημόσιο. Τόλμησε η Φώφη ή ο Τσίπρας να κινήσουν τις διαδικασίες για να αλλάξουν οι νεολαίες τους; Έχουν τα κότσια να τα βάλουν με την κομματική τους νομενκλατούρα; Τουλάχιστον ο Κυριάκος το έκανε δημόσια.

Οι αντιδράσεις για την ομιλία του Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι έκανε καλά όπως μίλησε. Όταν σύσσωμος ο τύπος που προσκυνά τον Τσίπρα και τον Παππά σε χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερο και Θάτσερ, τότε να είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει κάτι καλό. Αυτοί που προσκύνησαν την Μέρκελ και τον Σόιμπλε και οι αριστεροί που έκαναν περισσότερα απ’ όσα ζήτησαν οι δανειστές, να μιλάνε για Θάτσερ, μάλλον αυτό είναι τίτλος τιμής.

Όμως, ο Κυριάκος δεν απέφυγε και τα λάθη, κι όποιος θέλει να είναι αντικειμενικός οφείλει να τα καταγράψει. Ακόμη και η ποδοσφαιρική αναφορά του στον ΠΑΟΚ και την ευρωπαϊκή πορεία ήταν λανθασμένη. Όπως επίσης το γεγονός ότι μπέρδεψε τον κόσμο σχετικά με τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, ήταν λάθος στην προετοιμασία.

Ακόμη, ο Μητσοτάκης έπεσε στο λάθος που έκαναν κι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί. Υποσχέθηκε ότι αυτός θα πείσει τους δανειστές να μειώσουν τα πλεονάσματα ώστε να ανασάνει η οικονομία. Κι ότι αυτό θα το κάνει επειδή θα πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει. Είναι μια υπόσχεση που κανείς δεν μπόρεσε να τηρήσει απλά και μόνο γιατί οι δανειστές έχουν τη δική τους ατζέντα. Και πώς να αλλάξεις αυτήν την ατζέντα όταν δεν έχεις το κράτος, τον μηχανισμό για να κάνεις ανατροπές και να πείσεις τον κόσμο να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις;

Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο της επίσκεψης του Κυριάκου στη ΔΕΘ είναι θετικό, αρκεί να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την πρόθεσή του να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και βεβαίως αν είναι και ο ελληνικός λαός έτοιμος να αποδεχθεί κάποιους που τουλάχιστον έχουν την πρόθεση να μιλήσουν με ειλικρίνεια.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα