Η Βόρεια Κορέα απειλεί να "βυθίσει" την Ιαπωνία και να ρίξει τις ΗΠΑ στην "τέφρα και το σκοτάδι"

Ένα βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο απείλησε την Πέμπτη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να "βυθίσει" την Ιαπωνία και να ρίξει τις ΗΠΑ στην "τέφρα και το σκοτάδι" για την υποστήριξη ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρώσεων για την τελευταία πυρηνική δοκιμή. Η Επιτροπή Ειρήνης Ασίας-Ειρηνικού της Πιονγκγιάνγκ, η οποία διαχειρίζεται τις εξωτερικές

σχέσεις και την προπαγάνδα της Β. Κορέας, ζήτησε επίσης τη διάσπαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο χαρακτήρισε "εργαλείο κακού" που αποτελείται από "δωροδοκούμενες"χώρες που κινούνται υπό τις διαταγές των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους πρέπει να βυθιστούν στη θάλασσα από την πυρηνική βόμβα του Τζούτσε. Η Ιαπωνία δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχει κοντά μας", ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Β. Κορέας KCNA. Το Τζούτσε είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της Β. Κορέας που αναμιγνύει τον μαρξισμό και μια ακραία μορφή εθνικισμού που κήρυξε ο ιδρυτής του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππούς του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που η απομονωμένη Β. Κορέα πραγματοποίησε την έκτη, και κατά πολύ ισχυρότερη, πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας επικύρωσε ομόφωνα ψήφισμα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και έναν νέο κύκλο κυρώσεων τη Δευτέρα ως απάντηση, απαγορεύοντας τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Βόρειας Κορέας. που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μετά τις εξαγωγές ορυκτών, και τον περιορισμό στις προμήθειες καυσίμων.

Η Β. Κορέα αντέδρασε στην τελευταία δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είχε την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας τις απειλές για καταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. "Ας βυθίσουμε την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ στην τέφρα και το σκοτάδι. Ας κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε προετοιμάσει μέχρι τώρα ως αντίποινα" ανέφερε η δήλωση.

"Στο ρυθμό" των ΗΠΑ

Οι τελευταίες απειλές της Β. Κορέας ξεχώρισαν επίσης την Ιαπωνία, αναφέροντας ότι "χορεύει στον ρυθμό" των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να συγχωρηθεί που δεν προσέφερε μια ειλικρινή συγγνώμη για τα "αδιάκριτα εγκλήματα κατά του λαού μας", μια αναφορά στην πολεμική επίθεση της Ιαπωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στους Νοτιοκορεάτες ως "προδότες και σκύλους" των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ιαπωνία επέκρινε σκληρά τη δήλωση της Β. Κορέας. "Αυτή η ανακοίνωση είναι εξαιρετικά προκλητική και ανήσυχη. Είναι κάτι που αυξάνει σαφώς την περιφερειακή ένταση και είναι απολύτως απαράδεκτο ", ανέφερε ο υπουργός ΥΠΕΞ Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη κατηγορηματικά απορρίψει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επέβαλε κυρώσεις για την τελευταία δοκιμή της, δεσμεύοντας να προωθήσει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα ενάντια στις διεθνείς πιέσεις.

Το αυστηρότερο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος της Δευτέρας αποδυναμώθηκε για να κερδίσει την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας. Το κείμενο πρότεινε πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από την Κίνα. Οι τελευταίες κυρώσεις καθιστούν επίσης παράνομη τη σύσταση εμπορικών κοινοπραξιών από ξένες εταιρείες με εταιρείες της Βόρειας Κορέας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Βόρεια Κορέα να απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικούς πυραύλους, αλλά ζήτησε επίσης από την Κίνα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τον απομονωμένο γείτονά της. Η Κίνα με τη σειρά της ευνοεί μια διεθνή απάντηση στο πρόβλημα. Η Β. Κορέα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα, ότι σκοπεύουν να εισβάλουν και ότι απειλούν τακτικά να καταστρέψουν αυτήν και τους ασιάτες συμμάχους της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα είναι τεχνικά ακόμα σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα επειδή η κορεατική σύγκρουση του 1950-53 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με μία συνθήκη ειρήνης.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα