Η ψυχολογία της (οικονομικής) τρομοκρατίας

Σκοπός της σύγχρονης Τρομοκρατίας, είναι να διασπάσει την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας έντονο φόβο και καταλύοντας κάθε έννοια προσωπικής και κοινωνικής ασφάλειας.Η τακτική της πρόθεση, είναι να εξοντώσει μέσω της βίαιης δράσης τα άμεσα θύματά της. Ωστόσο, η στρατηγική της πρόθεση είναι να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό δευτερογενών ψυχολογικών θυμάτων.

Οι εδώ και 40 χρόνια αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες επί ελληνικού εδάφους δεν μπορούν να εξηγηθούν, παρά μόνο εάν αποδεχτούμε ότι στόχος τους είναι ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος και όχι μόνο οι άνθρωποι που σκοτώνονται, τραυματίζονται

ή επηρεάζονται άμεσα από τέτοιου είδους ενέργειες.

Δεν θα διαφωνήσω ότι η Τρομοκρατία ασκείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Δεν θα διαφωνήσω επίσης, ότι η Τρομοκρατία ασκείται από φυσικά πρόσωπα, οργανωμένες νομιμόφρονες ή νομιμοφανείς ομάδες και συστήματα. Θα πρέπει όμως να πω ότι στην Ελλάδα, η Τρομοκρατία δεν έχει μόνο τη μορφή της ένοπλης βίας και ότι -με την ευρύτερη έννοια της- ασκείται με μικρή ένταση, σε σύντομα και τακτά χρονικά διαστήματα, από διαφορετικές πηγές, κατά όλων μας.

Για μία φορά, ας μείνουμε έξω από τις κομματικές περιχαρακώσεις και ας δούμε τι είναι αυτό που θα μας κάνει, ως Ελλάδα, πιο ισχυρούς απέναντι σε τρίτους. Παλαιά η δύναμη μιας χώρας μετριόταν με τα όπλα και διά της ισχύος των όπλων, επιβάλλονταν η οικονομική κυριαρχία της μιας χώρας στην άλλη. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με σκοπό να δώσω το έναυσμα για σκέψη θα υπερβάλλω συνειδητά, λέγοντας ότι το χρήμα έχει αντικαταστήσει το αίμα και ο τόκος τις σφαίρες. Προφανώς,και λόγω των μέσων που παρέχονται σήμερα, κρίνεται πιο αξιοπρεπές η κυριαρχία επί μιας χώρας να επέρχεται διά του οικονομικού εξευτελισμού-χλευασμού της, παρά διά της ένοπλης εμπλοκής που οδηγεί σε σφαγή και αιματοκύλισμα!

Οι Έλληνες εδώ και πέντε έτη, ζούμε με το φόβο και είμαστε πια εξαντλημένοι. Πιο σωστά, ζούμε με τον οικονομικό φόβο και είμαστε οικονομικά εξαντλημένοι. Οι ψυχολόγοι, γνωρίζουν καλά ότι ο φόβος και η εξάντληση, προκαλούν περισσότερα θύματα από ότι οι σφαίρες και οι βόμβες. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε έναν οικονομικό οόλεμο. Η απάντηση στον οικονομικό πόλεμο δεν είναι η ένοπλη βία-τρομοκρατία, αλλά η αναδημιουργία διά της οικονομικής ευρωστίας.

Μην πέφτουμε λοιπόν στη παγίδα που μας έχει στηθεί. Μην επιτρέψουμε η διάσπαση της κοινωνικής μας συνοχής, να γίνει η χαρά τους. Μην γινόμαστε ψυχολογικά θύματα τρίτων. Χρειάζεται να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην οικονομική ευρωστία της χώρας μας και διά αυτής να επιτύχουμε την κοινωνική ευημερία, με την χρηστή διαχείριση οικονομικών πόρων που εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε.

Καλούμαστε όλοι, μα όλοι όσοι ζούμε στον τόπο αυτόν, να συνετιστούμε. Καλούμαστε, στα πλαίσια της υπάρχουσας έννομης τάξης να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε τις παρούσες επιβλαβείς και ανθυγιεινές οικονομικές συνθήκες. Καλούμαστε να κατευθύνουμε τις ιδέες μας και τον έμπρακτο τρόπο ζωής μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Καλούμαστε να αποτινάξουμε τα, εξ αρχής ξένα μη συμβατά με την ύπαρξή μας, την ιστορική μας εξέλιξη και τις ανάγκες μας, αίτια που οδήγησαν στην δημιουργία της σημερινής στρεβλής κρατικής δομής και νοσηρής κρατικής ηγεσίας. Καλούμαστε στα πλαίσια του υπάρχοντος Κοινοβουλευτικού Δημοκρατικού Συστήματος να θεραπεύσουμε και να εξυγιάνουμε την παρούσα έκτακτη κατάσταση. Καλούμαστε να αναδιοργανώσουμε και να αναδημιουργήσουμε την πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας μας, μέσω της βελτίωσης και της ανάπτυξης των υπαρχόντων φορέων, θεσμών και δομών.

Οι πράξεις μας, πρέπει αποσκοπούν στο να αντικαταστήσουμε αυτό που είναι χειρότερο, με κάτι άλλο που είναι καλύτερο. Το εγχείρημα μας είναι δύσκολο, αφού πρέπει να δημιουργήσουμε σταδιακά και με σύνεση το καλύτερο, και συνάμα να αντικαταστήσουμε μεθοδικά το χειρότερο με το καλύτερο.

Ιππο-κριτής

Keywords
Τυχαία Θέματα