«Χαστούκι» από ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν

Χωρίς αξιόπιστους αριστερούς συμμάχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να μένει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ φρόντισε να εκφράσει, και μάλιστα απ’ τις Βρυξέλλες, την έντονη δυσαρέσκεια της

κυπριακής αριστεράς στο ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν υποστηριζόμενος απ’ το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Ο Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο, ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν δήλωσε ότι «τέτοια σοβαρά ζητήματα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και όχι μονομερών εξαγγελιών» ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα ως τώρα δεν έχει απασχολήσει την ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς, παραπέμποντας τις όποιες συζητήσεις για τη στιγμή που θα αναληφθεί επίσημα πρωτοβουλία από κάποιο κόμμα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την έντονη δυσαρμονία και τις όχι και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα, όπως λένε οι πληροφορίες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ, που αναλογικά με τα δεδομένα της χώρας του θεωρείται ένα απ’ τα μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη έχοντας ως πρόσφατα τις τύχες της διακυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χέρια του, είχε δοκιμάσει τις σχέσεις του με το ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της κυπριακής κρίσης και ειδικά την περίοδο που η Κύπρος εισερχόταν στο μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας. Τότε το ΑΚΕΛ παίρνοντας αποστάσεις απ’ το κυβερνητικό του παρελθόν αντέτεινε ως εναλλακτική πρόταση, καταψηφίζοντας την υπογραφή του κυπριακού μνημονίου, την έξοδο της Κύπρου απ’ την ευρωζώνη.

Η δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του ΑΚΕΛ προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του ΑΚΕΛ για έξοδο απ’ την ευρωζώνη, εκφράστηκαν στις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο, κάτι που απλά επιβεβαίωσε το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις των δύο «αδελφών» κομμάτων.

Για την ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πανηγύρισε το πρώτο «ΟΧΙ» της κυπριακής βουλής στο μνημόνιο και έφερνε την Κύπρο ως παράδειγμα διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, «κατάπιε τη γλώσσα του» απ’ το γεγονός ότι στη συνέχεια η Κύπρος εντάχθηκε στη διαδικασία του μνημονίου και έγινε και το πειραματόζωο της Ευρώπης σε ότι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η Κύπρος αποδείχθηκε ένα ακόμα παράδειγμα των αντιφάσεων και των αδιεξόδων της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει «και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη». Τις αντιφάσεις αυτές αντιλήφθηκε το ΑΚΕΛ επιχειρώντας να επανέλθει στο αντιΕΕ παρελθόν του και τώρα τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ’ την κυπριακή αριστερά, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις Τσίπρα για την παραμονή στο ευρώ και το «μικρό καλάθι» που συνέστησε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα