Μπορεί η ΝΔ να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μιλάμε συνέχεια για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τα γενέθλια της Αριστεράς στην εξουσία, για τις αποτυχίες, τα καταστροφικά λάθη, τα εγκλήματα της εγκληματικής οργάνωσης που μας κυβερνά.

Αλλά δεν έχουμε πει για τον έναν χρόνο της ΝΔ στην αντιπολίτευση. Για τα όσα έγιναν σε ένα κόμμα που ξεστράτισε, που έκανε μεγάλα λάθη, που εξευτελίστηκε, που έκανε την αυτοκριτική του, που θυμήθηκε ποιοι

έσωσαν τη χώρα και που τώρα κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ένας χρόνος ΝΔ, με μια ήττα πέρυσι τον Ιανουάριο επειδή ο κόσμος προτίμησε το παραμύθι από την αλήθεια, με μια εσωστρεφή πορεία μέχρι τον Ιούνιο λόγω του εσωτερικού πολέμου κατά του Σαμαρά που οδήγησε στην ήττα του «ναι» και με την παράδοση της αρχηγίας στον αιώνιο μεταβατικό Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Και με ένα καλοκαίρι γεμάτο λάθη απέναντι σε μια κυβέρνηση που τρέκλιζε, που έφερε τις κλειστές τράπεζες και που πήγε να διαπραγματευτεί στα… τέσσερα. Και τι έκανε η ΝΔ; Το αυτονόητο μεν να αποδεχθεί τη συμφωνία για να μην καταρρεύσει η χώρα αλλά χωρίς όρους. Σαν τα πρόβατα στο σφαγείο του Αλέξη. Η αποδοχή μιας συμφωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε έπειτα από τα εγκληματικά του λάθη στις Βρυξέλλες.

Την αποδέχθηκε η ΝΔ, την ψήφισε για να συνεχιστεί η πορεία της Ελλάδας και τι έκανε ο Αλέξης; Τους κορόιδεψε όλους και πήγε σε εκλογές κερδίζοντάς τες άνετα απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη δύναμη να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Σαμαρά που έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. «Γιατί να ψηφίσουμε Βαγγέλα κι όχι Αλέξη; Για τη μουστάκα του ή για τα γαλλικά του»;, είπαν οι ψηφοφόροι και η ΝΔ ξανά δεύτερη και καταϊδρωμένη έβλεπε ψεύτες και ψεκασμένους να κυβερνούν και να διαλύουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο.

Και από τον Σεπτέμβριο και μετά η πλήρης απαξίωση. Εκλογές που δεν έγιναν, υποψήφιοι που σκοτώθηκαν μεταξύ τους, εκλογές που επιτέλους έγιναν κι ένας Μητσοτάκης (ευτυχώς όχι ο γνωστός ή η κόρη του) κερδίζει εκεί που δεν το περίμενε κανείς.

Ένα χρόνο μετά από την ήττα της, η ΝΔ κάνει νέο ξεκίνημα. Με πολλά προβλήματα που δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από δημοσκοπήσεις που τη δείχνουν να «πετάει», λες και ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Με μια ηγεσία που κάνει προσπάθειες ανανέωσης, βάζει σε καίριες θέσεις ικανούς νέους που θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να ασκήσουν πολιτική.

Αλλά και που κάνει θολά ανοίγματα σε χώρους που είναι ιδεολογικά πεθαμένοι. Ψάρεμα στα θολά νερά του Ποταμιού και στα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ για μια δήθεν μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η νέα ΝΔ δεν έχει ανάγκη από ποταμίσιες και πασοκίσιες πέστροφες. Έχει ανάγκη από νέα «ψαριά» στην κοινωνία. Που θα την πιάσει μόνο αν πει αλήθειες, αν βγάλει από πάνω της τα φαινόμενα νεποτισμού, αλαζονείας, κομματικοποίησης του κράτους και δειλίας στην υιοθέτηση πολιτικών που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Ο Κυριάκος μοιάζει με τον Καραμανλή όταν ανέλαβε τη ΝΔ. Όλο λόγια για επανίδρυση και βασικές τομές στο κράτος που τότε αποδείχθηκαν ψεύτικες υποσχέσεις. Και που οδήγησαν σε κουμπάρους, μίζες, λαμογιές, νόμιμες και ηθικές παρλαπίπες και έναν κόσμο να κοιτάζει αποσβολωμένος τη «φούσκα» Καραμανλή να σκάει με πάταγο.

Θα κάνει το ίδιο λάθος ο Μητσοτάκης; Θα υποσχεθεί χωρίς να κρατήσει το λόγο του; Θα βάλει σε καίριες θέσεις ανθρώπους που θα αποδειχθούν ανίκανοι ή θα δώσει χώρο σε νέους με όραμα, αληθινούς και διψασμένους όχι για καρέκλες αλλά για πατριωτική πολιτική; Θα πατήσει πάνω στην κυβέρνηση Σαμαρά που έδωσε πολλά στον τόπο και κάποτε θα δικαιωθεί γι’ αυτό;

Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση για τη ΝΔ είναι πολύς και ταυτόχρονα λίγος χρόνος. Πολύς γιατί την ίδια στιγμή στην εξουσία είναι ο ανίκανος τυχοδιώκτης που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Λίγος γιατί η ΝΔ πρέπει να αλλάξει ριζικά και που σίγουρα δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει, ακόμη κι αν κληθεί να το κάνει.

Όμως, η ιστορία δεν γράφεται με αν. Ο Κυριάκος και η ομάδα του πρέπει να αξιοποιήσουν όσους θέλουν πράγματι να προσφέρουν και να ετοιμάσουν ένα κόμμα που δεν θα πάρει απλά την εξουσία ως φυσιολογική πολιτική εναλλαγή. Αλλά ως ιστορική αναγκαιότητα σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας κινδυνεύει θανάσιμα. Κινδυνεύει από οικονομική κατάρρευση, κινδυνεύει από εξωτερικούς κινδύνους, από το να μετατραπεί σε αποθήκη προσφύγων.

Κυρίως κινδυνεύει από έναν άκρατο λαϊκισμό που κατατρέχει οριζοντίως και καθέτως την ελληνική κοινωνία και που δεν αφήνει τις ψύχραιμες φωνές να βγουν μπροστά. Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ θα γίνει ένα κόμμα διαφορετικό απ’ ότι ήταν γιατί απλά και η πατρίδα μας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα