Η κυβέρνηση του “τραπεζίτη” δεν ξέρει τι της γίνεται με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών

10:25 3/2/2012 - Πηγή: Antinews

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτή είναι η γραμμή του οικονομικού επιτελείου και γενικά της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες.

Το κείμενο που διέρρευσε η τρόικα πριν μερικές ημέρες έκανε λόγο για την έκδοση νέων κοινών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου του δημοσίου αλλά με ορισμό επιτρόπου και με τριετή περίοδο χάριτος προκειμένου οι

τράπεζες να αγοράσουν πάλι τις μετοχές.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα γλίτωναν στην ουσία την κρατικοποίηση αφού το διοικητικό συμβούλιο (με απλά λόγια οι νυν τραπεζίτες) θα μπορούσαν να κρατήσουν τη θέση τους.

Στην κυβέρνηση λοιπόν έχουν πάθει θολούρα και δεν γνωρίζουν τι θέλουν.

Βγήκε χθες το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου και σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι αυτός και μόνο πολεμά τα συμφέροντα και τους τραπεζίτες, ανέβασε τους τόνους και είπε ότι το PSI θα γίνει μόνο με κοινές μετοχές. Όχι πως τον ρώτησε κανείς αλλά εμφανίστηκε σίγουρος γι’ αυτό λέγοντας ότι πρέπει και οι τραπεζίτες να πληρώσουν για την κρίση. Τώρα το θυμήθηκε, δύο χρόνια που τους έδινε αφειδώς χρήμα για να κλείνουν τις τρύπες από τα λάθη τους, ήταν αλλιώς.

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο Ευ. Βενιζέλος είπε τι θα ήθελε να γίνει ότι τι θα γίνει. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.

«Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές», διευκρίνισε ο Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αυτές «φυσικά» έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο τρόπος που το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα ρυθμιστεί νομοθετικά και για το θέμα αυτό, όπως είπε, καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός. Έριξε το μπαλάκι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δηλαδή.

Από την άλλη, σε ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Φ. Σαχινίδης, μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως είπε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με όρους διαφανείς και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το Ελληνικό Δημόσιο. Με λίγα λόγια θέλουμε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα, θα ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ήταν τεράστιο σφάλμα η εγκατάλειψη της άποψης για μια συγκροτημένη εποπτεία τόσο του χρηματοοικονομικού χώρου όσο και του σκιώδους χρηματοοικονομικο

Keywords
Τυχαία Θέματα