Αυξανονται σε 48 οι δοσεις για τα αυθαιρετα

10:04 3/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ :
(από την Καθημερινή)
Στην αναδρομική αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα αυθαίρετα από 36 σε 48 και επομένως τη μείωση του ποσού κάθε δόσης προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, αποφάσισε να παρέχει έκπτωση 80% στο πρόστιμο σε...
παλιννοστούντες ομογενείς που θα εντάξουν το αυθαίρετό τους στη ρύθμιση. Τέλος, έκανε φθηνότερη την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων που βρίσκονται σε νησιά, σε εκτός σχεδίου
περιοχές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Με αλλαγές
Το νομοσχέδιο «Ποινική προστασία του Περιβάλλοντος, πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων και ρύθμιση θεμάτων ΥΠΕΚΑ» ψηφίστηκε χθες και κατ’ άρθρο από τη Βουλή, με ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Εκτός από την αύξηση των δόσεων και την εξυπηρέτηση των αυθαιρετούχων παλιννοστούντων, προστέθηκε μια ακόμα αλλαγή: στα νησιά πλην Εύβοιας και Κρήτης, ορίζεται ότι για τον υπολογισμό του προστίμου «τακτοποίησης» σε εκτός σχεδίου αυθαίρετα, όταν δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης στην κοινότητα, στον δήμο ή στην περιφερειακή ενότητα, τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης του νομού (αντί της μέσης τιμής ζώνης της περιφέρειας, όπως προέβλεπε στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο).
Μιλώντας για αυθαίρετα, πάντως, το Τεχνικό Επιμελητήριο έδωσε χθες στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης.
Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί 225.804 αιτήσεις, από τις οποίες οι 21.931 είχαν αποπληρώσει το πρόστιμο. Τα μέχρι στιγμής έσοδα είναι 21,2 εκατ. ευρώ, ενώ αν ολοκληρώσουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση όλα τα αυθαίρετα που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία θα εισπραχθούν 282,4 εκατ. ευρώ.
Πίσω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι λοιπές αλλαγές που προωθήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι οι ακόλουθες:
• Στην περίπτωση ευρωπροστίμων για τις χωματερές, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετακύλιση του προστίμου όχι μόνο στον δήμο που ευθύνεται, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (λ.χ. δημάρχους), αν η επιβολή του προστίμου απορρέει από πράξεις ή παραλείψεις τους. Πρόκειται για μια ρύθμιση που στοχεύει στην «πηγή του κακού», δηλαδή την αναβλητικότητα ή την απροθυμία (συνήθως για ψηφοθηρικούς λόγους) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει στη χωροθέτηση και κατασκευή ΧΥΤΑ.
• Τα κτίρια που είναι 100 ετών ή έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού και ανήκουν σε νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται με συντελεστή 1‰ αντί 6‰.
• Στην ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου εγκρίθηκε η αύξηση συντελεστή από 2.500 τ.μ. σε 4.000 τ.μ. και αντιστοίχως η κάλυψη από 5.500 τ.μ. σε 8.600 τ.μ., ώστε να προστεθούν και άλλες χρήσεις (εμπορικές ή αναψυχής) που θα βοηθήσουν στην οικονομική αυτάρκεια του χώρου. Με την ίδια ρύθμιση αδειοδοτείται η κατασκευή έργων στη θάλασσα (λ.χ. προβλήτες), σύμφωνα με το masterplan του Ρέντσο Πιάνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα