Η κεντρική Ευρώπη θέλει να σταματήσει τη μετανάστευση, αν το σχέδιο της ΕΕ αποτύχει

Οι χώρες του Βίσεγκραντ δεν θέλουν τους μετανάστες και επιδιώκουν να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θέλουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για να μπλοκάρουν τη ροή των μεταναστών από την Ελλάδα σε περίπτωση που άλλα μέτρα για να ενισχύσουν τα σύνορα της ΕΕ αποτύχουν, αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Πράγα τη Δευτέρα δεν διαφώνησαν με την ευρύτερη προσέγγιση της ΕΕ για το θέμα. Οι πρωθυπουργοί της ομάδας του Βίσεγκραντ

- Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία - συναντήθηκαν με ηγέτες από την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, σε ένα σημάδι της αυξανόμενης ανησυχίας της περιοχής, ότι η ΕΕ έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Η δήλωση της συνόδου τους εξέφρασε "την πλήρη υποστήριξη στα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων". Αλλά οι ηγέτες ζήτησαν επίσης ένα εναλλακτικό σχέδιο, αν οι προσπάθειες για να κρατήσουν τους μετανάστες στην Τουρκία δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν γενικά φέρει εμπόδια στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ, καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα επιβολής ποσοστώσεων επανεγκατάστασης. Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας "δεύτερης γραμμής άμυνας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπάν, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της Δευτέρας.

Η Ουγγαρία επικεφαλής

Ο Ορμπάν πρωτοστατεί στη διαμόρφωση μιας σκληρής περιφερειακής απάντησης στην κρίση της μετανάστευσης. Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ουγγαρία στην πορεία τους προς πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία και ιδιαίτερα η Γερμανία. Ο Ορμπαν ανέκοψε αυτή τη ροή κατασκευάζοντας φράκτες κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας και οι μετανάστες τώρα κινούνται μέσω Σλοβενίας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Ορμπάν μίλησε στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, καταγγέλλοντας την "αδύναμη" απάντηση της Ευρώπης στην κρίση και επιμένοντας ότι η οικοδόμηση ενός φράχτη στα σύνορα είχε αποτέλεσμα "στην προστασία της χώρας και στην απομάκρυνση τρομοκρατικών επιθέσεων". Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν φέρει αντιρρήσεις στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ, καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα επιβολής ποσοστώσεων επανεγκατάστασης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μικρή υποστήριξη στην αποδοχή των μεταναστών σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, οι χώρες του Βίσεγκραντ θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν ότι η Σένγκεν δεν θα καταρρεύσει, καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών έχει μια τεράστια ώθηση στις οικονομίες τους.

Η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να "σώσει" τη ζώνη και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην Ελλάδα, από την αποτυχημένη της προσπάθεια να μειώσει την προσφυγική ροή από την Τουρκία. Θέλει επίσης η Αθήνα να δημιουργήσει άμεσα κέντρα καταγραφής προσφύγων, αντί απλώς να τους επιτρέπει να συνεχίζουν προς τη βόρεια Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ έχουν δώσει στην Ελλάδα τρεις μήνες για να ελέγξει τα σύνορά της.

Αλλά αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε οι χώρες του Βίσεγκραντ θέλουν έναν τρόπο για να σταματήσει η ροή. "Αν η Τουρκία δεν διαχειριστεί την προσφυγική ροή, η παράνομη οικονομική μετανάστευση μπορεί να σταματήσει στα σύνορα της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας" δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα. Το Βερολίνο δεν είναι ενθουσιασμένο με αυτή την ιδέα.

Χτίζοντας φράχτες

"Η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο τοξική" έγραψε ο Αρντ Φρέιταγκ, Γερμανός πρέσβης στην Τσεχική Δημοκρατία, στην εφημερίδα Pravo. Εξέφρασε την ανησυχία του για την "ξενοφοβία" και το ότι "οι ανατολικοί και οι δυτικοί Ευρωπαίοι αποκλίνουν" σχετικά με το θέμα.

Οι Τσέχοι έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τη Γερμανία από τις άλλες τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ και προσπάθησαν να βεβαιωθούν ότι η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής δεν θα αποξενώσει το Βερολίνο, δήλωσε ο Μίλαν Νιτς, επικεφαλής του think tank Ινστιτούτο Πολιτικής της Κεντρικής Ευρώπης. "Οι Τσέχοι προσπαθούν σκληρά να διορθώσουν τις σχέσεις τους με τη Γερμανία", είπε. Αλλά οι φράκτες είναι σε γενικές γραμμές αυτό που θέλει η περιοχή.

Εκτός από τον Ορμπάν, ο οποίος έχει δει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται χάρη στην αντίθεσή του προς τους μετανάστες, και ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίκο χρησιμοποιεί επίσης το θέμα για να ενισχύσει τις πιθανότητές του εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα. Η πολιτική δεν είναι τόσος σαφής για την πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σζίντλο. Οι σχέσεις της Βαρσοβίας με το Βερολίνο έχουν "παγώσει" τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη έχει αναστήσει πολλούς ιστορικούς φόβους για την κυριαρχία της Γερμανίας.

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο ηγέτης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, έχει προειδοποιήσει για τους παρασιτικούς μετανάστες, ενώ η κοινή γνώμη της χώρας είναι κατά της αποδοχής μεγάλου αριθμού αλλοδαπών. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Σζίντλο δεν έχει εκμεταλλευτεί το θέμα τόσο όσο ο Ορμπάν. Η παρουσία της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας κατά τη σύνοδο κορυφής της Πράγας αποτελεί μέρος της προσπάθειας της περιοχής να στείλει ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη ΕΕ, ότι θέλει να κλείσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας εάν η Αθήνα αποδειχθεί ανίκανη να δράσει. Η ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει προσφορές βοήθειας για την επέκταση του φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Βουλγαρία ήταν λίγο πιο προσεκτική. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε ότι η ενίσχυση των συνόρων στην Ελλάδα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία θα στρέψει απλά την προσφυγική ροή αλλού. Την Κυριακή μίλησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. "Η Βουλγαρία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και τη διαφωνία της με την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας", αναφέρει σχετική δήλωση.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα