Η Γερμανία ενέκρινε τη στρατιωτική δράση στη Συρία

Το Βερολίνο ενέκρινε την αποστολή αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado και προσωπικού του στρατού, αλλά δεν θα ενταχθεί στον συνασπισμό που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές.

Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου την Παρασκευή ενέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης, να ενταχθεί στην στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Από τους 598 πολιτικούς που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, οι 445 ψήφισαν υπέρ, οι 146 κατά και επτά απείχαν. Η επιχείρηση θα

περιλαμβάνει την αποστολή έξι αεροσκαφών αναγνώρισης Tornado, μια φρεγάτα που θα συμβάλει στην προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ, τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών και μέχρι 1.200 προσωπικό του στρατού.

Η Γερμανία δεν θα συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές.

Το πράσινο φως για την αποστολή που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους για τη Γερμανία στο εξωτερικό έρχεται τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι αγριότητες οδήγησαν τη Γαλλία να επικαλεστεί μια ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη της ΕΕ να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια για να εξολοθρεύσουν το Isil στο Ιράκ και τη Συρία. Η Βρετανία προσχώρησε στην αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμού στη Συρία την Πέμπτη, πλήττοντας εγκαταστάσεις πετρελαίου του Isil.

Αφού απέκλεισε επανειλημμένα την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε επίσης να στείλουν περί τις 100 ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ, με την εντολή να διενεργούν επιδρομές στο εσωτερικό της Συρίας. Μια ευρεία συμμαχία 60 χωρών μάχεται κατά του Isil από τον Αύγουστο του 2014, αν και η συμμετοχή στη Συρία ήταν πιο περιορισμένη, με κάποιες δυτικές χώρες να είναι δύσπιστες σχετικά με το κατά πόσο η στρατιωτική δράση θα μπορούσε πραγματικά να καταλήξει να ευνοεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον οποίον δεν θεωρούν πλέον νόμιμο. Αλλά η επιφυλακτικότητα φαίνεται να μειώθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στην Ολλανδία, η οποία βομβαρδίζει το Isil στο Ιράκ, η κυβέρνηση επίσης δέχεται πιέσεις για να διευρύνει την εκστρατεία της στη Συρία.

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου υπήρξε ανέκαθεν απροθυμία να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, η απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει άμεση δράση στη Συρία επιτεύχθηκε με μεγάλη υποστήριξη. Μια δημοσκόπηση στην εφημερίδα Die Welt έδειξε ευρεία δημόσια υποστήριξη με το 58 τοις εκατό των ερωτηθέντων υπέρ της στρατιωτικής ανάπτυξης, και το 37 τοις εκατό εναντίον. Η υποστήριξη ήρθε παρά τη μεγάλη πλειοψηφία του 63 τοις εκατό, που πιστεύει ότι ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε γερμανικό έδαφος θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Γερμανίας στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την Παρασκευή το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της Συρίας, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών σε στόχους του Isil. "Θα συναντηθεί με το στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει σε επιχειρήσεις στον αγώνα κατά του Daesh στη Συρία και το Ιράκ", ανέφερε δήλωση της προεδρίας. Ο Γερμανός υπουργός ΔικαιοσύνηςΧάικο Μάαςδήλωσε ότι τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη της αποστολής ήταν απολύτως νόμιμα. "Οι Γερμανοί μπορεί να είναι βέβαιοι ότι η αποστολή στη Συρία δεν παραβιάζει ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε το σύνταγμα," είπε στην Tagesspiegel. "Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρομοκρατική συμμορία δολοφόνων. Αυτό δεν θα επιτευχθεί μόνο με στρατιωτική δράση, αλλά ούτε και χωρίς αυτή", είπε.

Το πακέτο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο περιλαμβάνει έξι αεροσκάφη Tornado που δεν έχουν καμία επιθετική ικανότητα μάχης και είναι ειδικευμένα στην αναγνώριση αέρος-εδάφους. Μια γερμανική φρεγάτα θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του Σαρλ ντε Γκολ, από την οποία γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν επιδρομές βομβαρδισμού, ενώ ένα αεροσκάφος θα μπορούσε να τα ανεφοδιάζει με καύσιμα.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι η Γερμανία αναγκάζεται να λάβει μια σπουδαία απόφαση, πολύ βιαστικά. "Αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε μέσα σε τρεις ημέρες εάν η Γερμανία, για άλλη μια φορά, θα συρθεί σε πόλεμο. Δεν θέλουμε να συρθεί σε έναν πόλεμο με την ταχύτητα ενός Tornado", δήλωσε η Πέτρα Σίτε του Αριστερού Κόμματος στο κοινοβούλιο. Αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, υπερασπίστηκε την ταχεία δράση, λέγοντας ότι στέλνει ένα "σήμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε κατά του Isil".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα