Η επίθεση στο Παρίσι θα ενδυναμώσει την ακροδεξιά στην Ευρώπη;

Απαντώντας στην σφαγή στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλα δημόσια πρόσωπα όπως ο Τζον Κέρι, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι - ακόμη και η ακροδεξιά γαλλίδα πολιτικός Μαρίν Λε Πεν - υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης ως βασική δημοκρατική αξία. Τεράστιες διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα γίνονται σε όλη τη Γαλλία

και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το σύνθημα «Je suis Charlie Hebdo» κυκλοφορεί ευρέως στα social media. Το Twitter κατακλύζεται από tweets σχετικά με την πολιτική εξουσία της σάτιρας. Είναι γεμάτο με εικόνες από διαδηλωτές που κρατούν μολύβια σηκωμένα ψηλά. Η ελευθερία της έκφρασης είναι αναμφισβήτητα κάτι που αξίζει να υπερασπιστούμε, αλλά είναι ένα πολύ στενό πλαίσιο για αυτό το γεγονός. Με αυτό το φρικτό γεγονός, η Λε Πεν μπορεί κάλλιστα να προηγηθεί στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017. Αυτές οι δολοφονίες θα έχουν απήχηση σε όλη την ασταθή Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα εθνικιστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής μετανάστευσης.

Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει γίνει ζοφερό. Η μεταβλητότητα γίνεται όλο και πιο σταθερή. Τον Δεκέμβριο, η σουηδική κυβέρνηση έφτασε σε μια κρίση που προκλήθηκε από τους δεξιούς εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με την αύξηση της μετανάστευσης και των οποίων ο αρχηγός διακήρυξε πρόσφατα ότι οι Εβραίοι, οι Κούρδοι και οι Σάμι δεν ήταν Σουηδοί. Ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων έσωσε τη Σουηδία, αλλά οι Σουηδοί Δημοκράτες - των οποίων τα ποσοστά αυξήθηκαν από 6% το 2010 σε 13% το 2014 - δεν εγκαταλείπουν τη σκηνή.

Στην Ελλάδα, όπου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, υπάρχει το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή που είναι στη Βουλή από το 2012.Στη Γερμανία, μια ομάδα που ονομάζεται Pegida οργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις στη Δρέσδη κατά του «εξισλαμισμού της Ευρώπης». Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της Πρωτοχρονιάς είπε στην ομάδα να σταματήσει τις διαδηλώσεις, αλλά η Pegida έκανε άλλη μια διαδήλωση στη Δρέσδη ούτως ή άλλως.

Και τώρα ήρθε η σειρά της Γαλλίας. Ο στόχος της Λε Πεν από τότε που έγινε επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου το 2010 ήταν να γίνει ένα κυρίαρχο κόμμα. Το 2014, πέτυχε την μια εκλογική επανάσταση μετά την άλλη. Τον Μάρτιο κέρδισε τις δημαρχιακές αναμετρήσεις σε τέσσερις δήμους, συμπεριλαμβανομένης και της παραδοσιακά σοσιαλιστικής πόλης Ενίν –Μπομόν. Τον Μάιο, ήρθε στην πρώτη θέση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – στις οποίες αυξήθηκαν τα ποσοστά των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Τα ποσοστά της Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές προεδρικές του 2017 είναι επανειλημμένως καλά. Ακόμη και πριν από την επίθεση στο Charlie Hebdo, ήταν περισσότερο από πιθανό ότι θα φτάσει στο δεύτερο γύρο το 2017. Σε μια δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, ξεπέρασε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Ο πλησιέστερος αντίπαλος της ήταν ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τον ξεπέρασε ακόμη και αυτόν.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την παρουσιάζουν συχνά ως υποψήφια που ασχολείται μόνο με την ξενοφοβία και τη μετανάστευση, αλλά η Λεπέν και οι θέσεις του Εθνικού Μετώπου έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, τάχθηκε πρώτος κατά της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της γαλλικής συμμετοχής στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η ανεργία ξεπερνά τη μετανάστευση ως το μείζον πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις.

Αλλά οι πολιτικοί δράττονται των ευκαιριών όταν τις βλέπουν και οι ψηφοφόροι τείνουν να θυμούνται τα δραματικά γεγονότα, καθώς και τα καθημερινά παράπονα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο δραματικό από τις δημόσιες δολοφονίες 12 ατόμων στο κέντρο του Παρισιού. Μπορεί κάλλιστα να γίνουν ένα κομβικό σημείο – μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Σεράγεβο για τον 21ο αιώνα. Η Ευρώπη συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια. Η κρίση του δημόσιου χρέους, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, η αποτυχία να καταλήξει σε μια δίκαιη και λογική πολιτική για τους πρόσφυγες - όλα αυτά τα θέματα μπορούν να αποκρυσταλλωθούν γύρω από τα γεγονότα στο Παρίσι, είτε σχετίζονται άμεσα είτε όχι.

Η εθνικιστική δεξιά έχει κερδίσει δύναμη σε όλη την Ευρώπη πάνω σε αυτά τα θέματα. Η σφαγή στο Charlie Hebdo όχι μόνο θα βοηθήσει την Μαρίν Λε Πεν, αλλά και θα είναι μια ευλογία για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη. Από βορρά προς νότο, οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει τα κόμματα που απέφευγαν στο παρελθόν. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, δεν θα ακουστούν «τα όπλα του Αυγούστου» - μόνο η σιωπηλή επίθεση της μιας εθνικιστικής εκλογικής επιτυχίας μετά την άλλη.

edition.cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα