Πώς ένας Μουσουλμάνος έγινε από πιτσαδόρος «επαγγελματίας» τζιχαντιστής

Λίγο πριν το μεσημέρι, οι κουκουλοφόροι έφυγαν με ένα μαύρο αυτοκίνητο, κρατώντας καλάσνικοφ και πλησιάζοντας στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Οι ένοπλοι ανάγκασαν μία σκιτσογράφο του περιοδικού να τους βάλει στο κτίριο, κάνοντας μία, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση, αναζητώντας σκόπιμα και σκοτώνοντας πολλούς δημοσιογράφους. Ο θόρυβος ξεσήκωσε τους γείτονες, που με κάμερες κατέγραψαν τις χαοτικές σκηνές.

Ο τρόπος που οι άνθρωποι μετακινούνται στα βίντεο που υπάρχουν – προχωρούν στο πλάι και πυροβολούν εν ψυχρώ έναν αστυνομικό από κοντινή απόσταση- προδίδει

επαγγελματισμό, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, που σημαίνει ότι οι ένοπλοι είχαν σημαντική εκπαίδευση πριν πυροβολήσουν και σκοτώσουν 12 άτομα στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία των τελευταίων χρόνων. «Ένας πυροβολεί και εκτελεί τον αστυνομικό, κρατώντας την ισορροπία του», παρατηρεί η Long War Journal. «Και οι δύο άνδρες προσπερνούν το πτώμα, κοιτάζουν το δρόμο και για άλλους στόχους και μετά φεύγουν και κινούνται προς το μαύρο αυτοκίνητο, εγκαταλείποντας την σκηνή της επίθεσης.

Είναι μια σκηνή που οι αρθογράφοι της Long War Journal έχουν ξαναδεί: στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στη Σομαλία και στη Νιγηρία. Οι βαριά οπλισμένοι άντρες που επιτίθενται σε «ανυπεράσπιστους πολίτες είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως από ομάδες τζιχαντιστών». Και αυτή τη φορά πέτυχε διότι οι ένοπλοι φάνηκε πως ήταν «σκληροί και καλά εκπαιδευμένοι μαχητές οι οποίοι μπορεί να έχουν λάβει οδηγίες από έναν φορέα εκπαίδευσης στο εξωτερικό, ή σε τοπικό επίπεδο στη Γαλλία.».

Ο Σερίφ Κουασί είναι ένας 32χρονος Παριζιάνος που οι αρχές παρακολουθούσαν για τουλάχιστον μια δεκαετία και κάποτε καταδικάστηκε για «εγκληματική οργάνωση σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση». Αυτή η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ως προς το πώς ένας άνθρωπος γνωστός στις αρχές διέφυγε της προσοχής ενώ φέρεται να σχεδίαζε μια τρομοκρατική επίθεση.

Ενώ οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά παραμένουν ασαφείς, οι δημοσιογράφοι και οι αρχές άρχισαν να δημιουργούν ένα ανησυχητικό πορτρέτο ενός ανθρώπου που φέρεται να είπε πριν από χρόνια σε άλλους μαχητές ότι ήθελε να επιτεθεί στη Γαλλία. Σύμφωνα με το Agence France-Presse, ο Κουασί γεννήθηκε στο 10ο διαμέρισμα το 1982, από Αλγερινούς γονείς. Αργότερα, μετακόμισε στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, μια κοινότητα με αρκετά μεγάλο αραβικό πληθυσμό στα βορειοανατολικά περίχωρα του Παρισιού. Όταν μπήκε στα 20, και οι δύο γονείς του πέθαναν, δήλωσε ο δικηγόρος του Βενσάν Ολιβιέ. Εκείνη την εποχή, ο πόλεμος στο Ιράκ μαινόταν χιλιάδες μίλια μακριά και το ριζοσπαστικό Ισλάμ σιγόβραζε στο 19ο διαμέρισμα. Ο ορίζοντάς του ήταν αυτό που το Associated Press περιγράφει ως μια «φτωχογειτονιά που εκτρέφει τη βία και το έγκλημα» . Ο Κουασί ήταν απαθής και δεν τηρούσε αυστηρά πολλές ισλαμικές επιταγές. «Έπινε, κάπνιζε μαριχουάνα, κοιμόταν με την κοπέλα του και ήταν πιτσαδόρος για να βγάλει τα προς το ζην», φέρεται να δήλωσε ο δικηγόρος του. Εκείνα τα χρόνια, έκανε πολλές δουλειές του ποδαριού –μοίραζε πίτσες, ήταν υπάλληλος σούπερ μάρκετ, ιχθυοπώλης - και πέρασε πολύ χρόνο ακούγοντας ραπ.

Μια μέρα, έπεσε πάνω σε ένα μονότονο, τσιμεντένιο τζαμί που ονομάζεται Αντάουα, θα εξηγούσε αργότερα στις αρχές. Μέσα σε αυτό το τζαμί ήταν ένας 20χρονος επιστάτης ονόματι Φαρίντ Μπενιετού, ένας ριζοσπαστικός ιεροκήρυκας που έδινε μακρά κηρύγματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα της τζιχάντ. «Δίδαξα», είπε σε μια μυστική κατάθεση που αποκαλύπτουν οι New York Times, «ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν νόμιμες σύμφωνα με το Ισλάμ, ως μέρος της τζιχάντ».

Από όλες τις απόψεις, ο Κουασί ήταν ένας πρωταρχικός στόχος για τον Μπενιετού, ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε για τη λειτουργία ενός δικτύου στρατολόγησης, που «έριχνε» γάλλους τζιχαντιστές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανών στρατιωτών. Δύο από τους νεοσύλλεκτους του μόλις είχαν πεθάνει στο Ιράκ. Και οι δύο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΡ, είχαν πολύ παρόμοια προφίλ με τον Κουασί. Ήταν άνεργοι. Έπιναν μπύρα. Άκουγαν ραπ. Κάπνιζαν μαριχουάνα. «Αποξενώθηκαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια» γράφει το AP, «περιβαλλόμενοι από τον κοσμικό δυτικό πολιτισμό και από ό,τι πολλοί Μουσουλμάνοι θεωρούν μια λεπτή μισαλλοδοξία των Γάλλων κατά των Αράβων».

Ο Κουασί, 22 ετών τότε, εμπιστεύτηκε τον νέο επιστάτη που έγινε ιεροκήρυκας. «Νομίζω ότι στον Μπενιετού βρήκε κάποιον που θα μπορούσε να του πει τι να κάνει, σαν μεγαλύτερος αδελφός» είπε ο δικηγόρος του Ολιβιέ στην Tribune-Review. Ο Κουασί ενημέρωσε τον Μπενιετού ότι θα ήθελε να επιτεθεί σε εβραϊκούς στόχους στη Γαλλία, αλλά ο Μπενιετού του είπε να μείνει μακριά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg News από το 2008. Η Γαλλία δεν ήταν «γη του τζιχάντ», είπαν στον Κουασί. Το Ιράκ ήταν.

Τελικά ο Κουασί, ο οποίος φέρεται να είχε μάθει τα βασικά του χειρισμού ενός Καλάσνικοφ, προγραμμάτισε το ταξίδι του στην Μέση Ανατολή. Επρόκειτο να ταξιδέψει με έναν άλλο νεαρό Άραβα Παριζιάνο, του οποίου ο δικηγόρος είπε στους New York Times ότι ήταν «λίγο τρελός. Ήθελε να πάει στον πόλεμο στο Ιράκ ως μια περιπέτεια, όπως εσείς πηγαίνετε διακοπές».

Το σχέδιο ήταν να συναντήσει έναν 13χρονο σύνδεσμο, επίσης από τη γειτονιά τους στο Παρίσι, σε αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ο άνθρωπος αυτός θα τους περνούσε με ασφάλεια από τα σύνορα στο Ιράκ. Αλλά το 2005, το σχέδιο του Κουασί «ατύχησε» όταν η αστυνομία τον συνέλαβε μαζί με τον συνοδό του, ενώ ήταν έτοιμος να φύγει. Ο Κουασί δήλωσε στις αρχές ότι είχε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το Ιράκ και ήταν «ανακουφισμένος» που συνελήφθη.

Ενώ άλλα μέλη του δικτύου στρατολόγησης έλαβαν μεγάλες ποινές φυλάκισης, ο Κουασί έλαβε μια τριετή ποινή και αφέθηκε ελεύθερος το 2008. Από εκεί και πέρα εξαφανίστηκε από τα ρεπορτάζ και επανεμφανίστηκε ξαφνικά την περασμένη Τετάρτη…

www.washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα