Η ΕΕ θα προειδοποιήσει όσες χώρες αποχωρούν

18:52 8/3/2017 - Πηγή: Antinews

Η ΕΕ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την 60η επέτειό της στην Ρώμη για να κάνει μια προειδοποίηση, ότι οι χώρες που αφήνουν το μπλοκ θα "παραγκωνιστούν από την παγκόσμια δυναμική", σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ένα έγγραφο που διέρρευσε. Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της διακήρυξης της Ρώμης, τα 27 κράτη που απομένουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα δηλώσουν ότι η ενότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων.

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να προβεί σε άμεση αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα υποβαθμίσει

τις φιλοδοξίες όσων πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον έξω από την Ένωση, σύμφωνα με την προτεινόμενη διατύπωση. "Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ισχυρότερη και πιο ανθεκτική την ΕΕ. Πρέπει να δείξουμε ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενότητα είναι μια αναγκαιότητα, δεν αποτελεί επιλογή", αναφέρει το προσχέδιο. "Μεμονωμένα, τα κράτη θα παραγκωνιστούν από την παγκόσμια δυναμική. Το να παραμείνουν ενωμένα είναι η καλύτερη ευκαιρία μας να τους επηρεάσουμε και να υπερασπιστούμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες".

Η σύνοδος κορυφής της Ρώμης θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ιταλοί οικοδεσπότες της εκδήλωσης δεν έχουν προσκαλέσει την Τερέζα Μέι στις γιορτές. Το 2007, ο Τόνι Μπλερ αντιπροσώπευε το Ηνωμένο Βασίλειο στη μεγαλοπρεπή 50η επέτειο για την ΕΕ, κατά την οποία τα κράτη-μέλη εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας μια "ανανεωμένη κοινή βάση".

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στην κατοχή του ο Guardian, η διακήρυξη της Ρώμης θα ξεκινήσει τιμώντας τον σχηματισμό της ένωσης και την συμβολή της στη διατήρηση της ειρήνης. "Εμείς, οι εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της ΕΕ. Η κατασκευή της ευρωπαϊκής ενότητας είναι μια τολμηρή, διορατική προσπάθεια. Πριν από εξήντα χρόνια, αναρρώνοντας από την τραγωδία των δύο παγκοσμίων πολέμων, αποφασίσαμε να ενωθούμε και να ανοικοδομήσουμε την ήπειρό μας από τις στάχτες της" αναφέρει.

Τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ενότητας, η ΕΕ θα πει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματωθούν με διαφορετικές ταχύτητες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τους τελευταίους μήνες μίλησε για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και η δήλωση αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για ενισχυμένη "κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας" και "μια Ευρώπη με μια πιο ολοκληρωμένη αμυντική βιομηχανία". Φαίνεται επίσης ότι η ΕΕ θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη "να εργαστούν από κοινού για την προώθηση του κοινού καλού, με την προϋπόθεση ότι μερικοί από μας μπορεί να κινηθούν πιο κοντά, περισσότερο και ταχύτερα σε ορισμένους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν αργότερα και τη διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, την περιοχή Σένγκεν, και την ΕΕ ως σύνολο ... μια αδιαίρετη ένωση, η οποία δρα από κοινού, όποτε είναι δυνατόν, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όποτε είναι αναγκαίο".

Το έγγραφο θα συζητηθεί από τους ηγέτες την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνόδου κορυφής για την ΕΕ, μετά την συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Η Μέι θα παραστεί στη σύνοδο της Πέμπτης, αλλά όχι και την Παρασκευή όπου τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα συζητήσουν το κοινό μέλλον τους.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα