“Η αναθεώρηση της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας απειλεί τις ευρωπαϊκές προσπάθειες σωτηρίας”

Πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, με στόχο να δοθεί μία λύση για την κρίση του δημόσιου χρέους της ΕΕ, η Moody’s εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το τριπλό Α της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δήλωσε χθες, ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των τριών Α μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αν υπάρξει βραδύτερη ανάπτυξη και αν τα κόστη  διάσωσης των τραπεζών

και άλλων μελών της Ευρωζώνης επιφέρουν ένα μεγάλο «τέντωμα» στους προϋπολογισμούς τους.

Η προειδοποίηση, που εκτόξευσε στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα, γίνεται την στιγμή που οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζουν τα μέτρα ώστε να προστατευθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής από μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει νέα βήματα μείωσης του ελληνικού χρέους, ενίσχυσης των κεφάλαιων σε τράπεζες οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και της ισχυροποίησης ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης της αγοράς σε μεγαλύτερες οικονομίες.

Πιθανολογείται, ότι στην συνοδό της 23ης Οκτωβρίου, θα συμφωνηθεί μια ισχυροποίηση του ταμείου διάσωσης επιτρέποντας του να εγγυηθεί ένα μέρος του χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με περίπου 300 δις ευρώ από τα 440 δις ευρώ που έχει στο ενεργητικό του και δίνοντας εγγύηση για τις πρώτες απώλειες της τάξεως του 20 με 30 τοις εκατό, το ταμείο θα είναι σε θέση να αντέξει περίπου τρεις με πέντε φορές περισσότερο. «Αυτή είναι η επικρατούσα ιδέα», σημείωσε αξιωματούχος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών,  Francois Baroin, επέμεινε ότι τα τρία Α της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας δεν κινδυνεύουν, όμως αναγνώρισε πως οι πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξεως του 1.75% πάνω στην οποία η κυβέρνηση βάσισε τον προϋπολογισμό του 2012, παραήταν αισιόδοξη και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν την ραχοκοκαλιά του EFSF και καταρτίζουν μια στρατηγική καταπολέμησης της κρίσης, η οποία θα παρουσιαστεί στην σύνοδο της Κυριακής.

Χωρίς τα τρία Α της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας, ολόκληρο το οικοδόμημα των μέτρων διάσωσης για τις προβληματικές χώρες στη περιφέρεια της Ευρωζώνης θα αρχίσει να καταρρέει, επιφέροντας περισσότερο βάρος στην Γερμανία, όπου η δημόσια αντίδραση για το πρόγραμμα διάσωσης είναι εντονότατη.

Χθες, οι Γερμανοί ηγέτες επί της ουσίας εξαφάνισαν τις ελπίδες της αγοράς για ένα θαύμα στην σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, καθώς δήλωσαν ότι κανένας δεν θα πρέπει να αναμένει, “μία οριστική λύση”.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η κίνηση του οίκου αξιολόγησης ήταν ασυνήθιστη, καθώς δεν έχει θέσει την Γαλλία υπό “παρακολούθηση”, τονίζοντας πως ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική αναπτυξιακή πολιτική και να προσαρμόσει τα μέτρα του προϋπολογισμού της ανάλογα.

Η χθεσινή κίνηση ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα. Μία αρνητική εξέλιξη θα αποτελούσε εάν η

Keywords
Τυχαία Θέματα