Η «Αλβανική Άνοιξη» και τα θραύσματα της παγκόσμιας ομοιομορφίας

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι, παρά το χρόνιο πρόβλημα της παγκόσμιας ομοιομορφίας που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί στην εποχή μας, άρχισε να ανατέλλει τα τελευταία κυρίως χρόνια - σε παγκόσμια κλίμακα - μια καινούρια ανθρώπινη κατάσταση.

Κι αυτή έχει να κάνει με την αντίδραση ατόμων και λαών στην παγκοσμιοποιημένη μαζοποίηση, που τους πειθαναγκάζει να αποδεχθούν την ποδηγέτησή τους θυσιάζοντας την ελευθερία τους. Τους αναγκάζει να διαμορφώσουν μια κοινωνία συμβατή με το σύστημα καταδυνάστευσης των ισχυρών του Πλανήτη και άσκησης πολιτικής καθ' υπαγόρευση εξωγενών δυνάμεων του παγκόσμιου

οικονομικοπολιτικού κατεστημένου.

Σ' αυτήν την γενναία αντίδραση συνεισέφερε κατά πολύ η υπερτελειοποίηση των ΜΜΕ (ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου), που έδωσε την αφορμή για προβληματισμό, ανησυχία, ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση προσωπικής άποψης της κοινής γνώμης.

Κάτω από το πρίσμα αυτό δημιουργήθηκαν οι ''επιτροπές'' πολιτών σε χώρες που λίγο απέχουν απ' το να χαρακτηρισθούν '''προτεκτοράτο''. Είναι πολίτες που έχουν λόγο και άποψη και ακολουθούν τα δικά τους, φιλελεύθερα κριτήρια για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους και επηρεάζουν τις ζωές τους.

Αρνούνται να εξομοιωθούν με το σύνολο, που παίρνει τη μορφή μάζας με αγελαία συμπεριφορά, και δε δέχονται να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις των επικυρίαρχων ''κηδεμόνων'' τους (Αμερικανών, Γερμανών και ξένων οικονομικών παραγόντων).

Αντίθετα γκρεμίζουν απ' τους θώκους της εξουσίας τους πρωθυπουργούς της αρεσκείας τους και συμπαρατάσσονται με την αντιπολίτευση, για να δώσουν τέλος μια ώρα αρχύτερα στον εκφυλισμό της πολιτικής και στα φαινόμενα προϊούσας διαφθοράς που τη συνοδεύουν.

Είναι σαν να εξοβελίζουν τα πρότυπα της παγκόσμιας ομοιομορφίας και να κραυγάζουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δε χειραγωγούνται, δεν ετεροκαθορίζονται για να εκλέξουν τους άρχοντές τους:

- Έχουμε μάτια και βλέπουμε, μυαλό για να κρίνουμε, να σκεφτούμε..., βροντοφωνάζουν με αγανάκτηση.

- Θέλουμε να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους, να ρίξουμε απ' την εξουσία τους ψεύτες και εκμεταλλευτές μας...

- Είμαστε αποφασισμένοι να τα αλλάξουμε όλα κι αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία, είτε προκρίνοντας είτε απορρίπτοντας μια ιδεολογία, για να έχουμε το θάρρος μετά να λέμε ότι ήμασταν εμείς οι υπεύθυνοι για ό,τι έγινε κι ότι έχουμε ακόμα δικαίωμα να διεκδικούμε την πνευματική και πολιτική μας ανεξαρτησία...

Ένα τελευταίο παράδειγμα απόρριψης του κοινωνικού και πολιτικού κομφορμισμού (μετά τους Ούγγρους, που έφεραν τον Όρμπαν στην εξουσία το 2010 και τους Πολωνούς που διαδήλωσαν κατά την διεφθαρμένης δικαστικής εξουσίας το 2017) έδωσαν οι χιλιάδες Αλβανοί στις 16 Φεβρουαρίου, που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας - με σύσσωμη την αντιπολίτευση στο πλευρό τους - κατά του πρωθυπουργού τους Έντι Ράμα κατηγορώντας τον για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Η κοινωνική οργή στα Τίρανα, που δεν κάμφθηκε απ' τα θωρακισμένα οχήματα του στρατού, τις μάνικες και τα δακρυγόνα της αστυνομίας η οποία πάσχιζε να την καταστείλει, εκδηλώνεται εδώ και καιρό στη γείτονα χώρα και κορυφώθηκε με την τελευταία πρωτοβουλία της αλβανικής αντιπολίτευσης, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται κι ο Αλβανός Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα. Κατά απαίτηση της πλειοψηφίας των Αλβανών πολιτών, λοιπόν - οι οποίοι κατέβηκαν σε ''εθνική διαμαρτυρία''- η αντιπολίτευση έκανε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού: ''παραίτησε'' 62 απ' τους 140 βουλευτές της, για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Ράμα, πράγμα που τελικά πέτυχε...

Έτσι, ο εκλεκτός της Δύσης Αλβανός πρωθυπουργός, ''κυνηγημένος'' απ' τον λαό του και μπροστά στην εκτός ελέγχου κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα του, έστειλε βίντεο σε Γερμανία, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες πρεσβείες με το οποίο ζητούσε τη βοήθειά τους για την παραμονή του στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή, εντωμεταξύ, ο μεγαλοϊδεάτης Σαλί Μπερίσα - επικοινωνώντας μέσω βίντεο με τον αλβανικό λαό - του ζήτησε να πάρει τα όπλα και να στείλει φυλακή τον Ε. Ράμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Καλώ τους Αλβανούς πολίτες να πάρουν τα όπλα για την δικιά τους ασφάλεια. Πάρτε τα όπλα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, τα σπίτια σας και την περιουσία σας. Δεν είστε ασφαλείς.

Εγγυώμαι στον λαό ότι η αντιπολίτευση και εγώ θα πολεμήσουμε και δεν θα βρείτε μέρος να κρυφτείτε...".

Ο Ε. Ράμα αντέδρασε ακαριαία στέλνοντας ένα βίντεο με αποσπάσματα δηλώσεων του πολιτικού του αντιπάλου στους φίλους και υποστηρικτές του θέλοντας να τους δείξει πως ετοιμάζεται ένοπλο κίνημα εναντίον του.

"Φίλοι μου'', δείτε το βίντεο και μοιράστε το, είπε χαρακτηριστικά ''Στείλτε το σε φίλους και γνωστούς. Θα ενημερωθούν όλες οι πρεσβείες καθώς το βίντεο αυτό αποτελεί απόδειξη του πραξικοπήματος που επιχειρεί ο Σαλί Μπερίσα και η αντιπολίτευση της Αλβανίας".

Την ίδια στάση, εντωμεταξύ, με το Δημοκρατικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό κίνημα για την Ένταξη, γνωστό ως (LSI), που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη και συγκεντρώνει δεκαεννιά κοινοβουλευτικές έδρες, πράγμα που εντείνει περισσότερο την εικόνα της πολιτικής αστάθειας λόγω αποσταθεροποίησης της αλβανικής πολιτικής ζωής.

Αν προσθέσει μάλιστα κανείς σ' αυτά τις
λεκτικές βίαιες επιθέσεις της αλβανικής πολιτικής ζωής, την ανταλλαγή προσβολών, ύβρεων, χειροδικιών και κατηγοριών για διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όπου
η διαφθορά έχει χτυπήσει κόκκινο.

Κι αυτό το γεγονός είναι άμεσα σχετιζόμενο με ένα άλλο, πολύ επιβαρυντικό για την κρατική οντότητα της Αλβανίας. Με το γεγονός δηλαδή ότι αυτή έχει γίνει η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη. Επιπλέον, αν και εφαρμόζει - υποτίθεται - μια μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης, είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαφθορά.

Μόνο τυχαίες δεν είναι άλλωστε οι έρευνες των Γερμανών για την διασύνδεση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα με την ''αμαρτωλή τράπεζα'' ΑΒΙ Bank, μέτοχος της οποίας είναι η γυναίκα του.
Οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από τη μαφία και το Ισλαμικό Κράτος έχουν... ταυτοποιηθεί.

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την αλβανική μαφία, για να πουλήσει νόμιμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πετρέλαιο μέσω 15 δεξαμενόπλοιων. Κι αυτό είναι μείζον πολιτικό ζήτημα, που μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη τη χώρα ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για δρομολόγηση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Η Ελλάδα, εν όψει των καταστάσεων αυτών που βρίσκονται εν εξελίξει, οφείλει να παρακολουθεί με τεταμένη την προσοχή τα ανησυχητικά γεγονότα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτά επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν και τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερούς Συμφώνου με την Αλβανία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν αρχίσει, αν θυμάστε, επί ημερών του π. ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και παραμένουν επί μακρόν παγωμένες, μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Βορειοηπειρωτών λόγω της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Κάποια στιγμή ωστόσο θα ξαναρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες που θα αφορούν την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αλβανία (με βάση τη συμφωνία του 2009) και τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας των Οθωνών και της Ερεικούσσας, που κάνει τους Αλβανούς να διαφοροποιούνται ενόψει της πρόθεσης της Ελλάδας να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο...

Μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών όμως οφείλει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αλβανική πολιτική αναταραχή, που εξελίσσεται σε πολιτικό χάος, ώστε να παρέμβει άμεσα αν διαπιστώσει τυχόν παρενέργειές της σε βάρος της εκεί ελληνικής μειονότητας, σε βάρος των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα