Η Apple, η Κίνα, και η χαμένη μεσαία τάξη ….

Τελευταία, οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας των Κινέζων εργαζομένων που κατασκευάζουν τα ηλεκτρονικά γκάτζετς της Apple, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Πρόκειται για σκληρές εργασιακές συνθήκες, με βάρδιες 12-16 ωρών, αμοιβές $1 την ώρα, διαμονή σε ομαδικούς κοιτώνες 12 Χ 12 μ. όπου στοιβάζονται ως και 15 άτομα, κλπ. Και όλα αυτά για το κέρδος.

Οι διάφοροι πλεονέκτες  εργοστασιάρχες επιδιώκουν την μεγιστοποίηση του κέρδους τους, μεταφέροντας τις μονάδες τους σε τόπους όπου η εργασιακή καθημερινότητα

που ισχύει, θα ήταν παράνομη στην Αμερική.

Εκτός όμως από το κέρδος, υπάρχει και κάτι άλλο. Και το παρουσιάζουν σε άρθρο τους στην εφημερίδα New York Times, οι  Charles Duhigg και  Keith Bradsher.

Στο άρθρο αυτό περιγράφεται η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, στην προσπάθεια να σταματήσουν την διαδικασία αφαίμαξης, που στέλνει τις θέσεις απασχόλησης στο εξωτερικό, μαζί με την ακραία ανισότητα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο, το κέρδος δεν είναι ο μόνος λόγος που η Apple κατασκευάζει πλέον τα  iPhones και τα  iPads στην Κίνα.

Η κατασκευή ενός iPhone στην Αμερική θα κόστιζε περίπου $65 παραπάνω, από ότι στη Κίνα, όπου κοστίζει γύρω στα $8. Αυτά τα πλεονάζοντα $65 θα μείωναν τα κέρδη της εταιρίας, αλλά δεν τα μηδένιζαν. Ένα iPhone κοστίζει στη λιανική περίπου $600, και το ποσοστό κέρδους του κατασκευαστή είναι περίπου 40%. Έτσι, η Apple κερδίζει κάπου $250 για κάθε συσκευή που πουλάει.

Οι πραγματικοί λόγοι που η Apple κατασκευάζει τις συσκευές της στην Κίνα είναι οι εξής:

-Τα περισσότερα εξαρτήματα των iPhones και  iPads, η προμηθευτική δηλαδή αλυσίδα, κατασκευάζονται στην Κίνα, για αυτό και αν τα γκάτζετς αυτά συναρμολογούνταν στην άλλη άκρη του κόσμου, θα ήταν πολύ δύσκολο. Παράλληλα θα μειώνονταν η δυνατότητα ευελιξίας, όπως είναι η εύκολη αλλαγή προμηθευτή, όταν παρίσταται ανάγκη.

-Τα σημερινά κινεζικά εργοστάσια είναι πολύ μεγαλύτερα, και πιο ευέλικτα, από αυτά της Αμερικής. Μπορούν να προσλάβουν, ή και να απολύσουν, δεκάδες χιλιάδες εργάτες, εν μια νυκτί! Κυριολεκτικά. Και επειδή οι περισσότεροι εργάτες ζουν στα εργοστάσια, διατίθενται για εργασία μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που θα ειδοποιηθούν. Παράλληλα, τα εργοστάσια αυτά μπορούν να αλλάξουν τις πρακτικές παραγωγής, αλλά και τις ταχύτητες της, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κίνα διαθέτει πολύ περισσότερους καταρτισμένους μηχανολόγους από ότι οι ΗΠΑ. Τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται για να κατασκευασθούν κάποια πολύπλοκα γκάτζετς. Άνθρωποι που έχουν τα προσόντα για να φέρουν σε πέρας την δουλειά, αλλά που δεν χρειάζεται να αμείβονται πλουσιοπάροχα.

-Τέλος, το εργατικό δυναμικό της Κίνας είναι πολύ πιο πεινασμένο, και πολύ  πιο λιτοδίαιτο από το αντίστοιχο της Αμερικής.

Σε αυτό το σημείο, το άρθρο των Duhigg and Bradsher αναφέρει την περίπτωση του  Eric Saragoza, ενός μηχανικού που το 1995  ξεκίνησε να εργάζεται σε εργοστάσιο της Apple στο  Sacramen

Keywords
Τυχαία Θέματα