Γολγοθάς για την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο

Ένας εξαήμερος γολγοθάς αναμένει την δικομματική κυβέρνηση, στο διάστημα του οποίου θα κριθούν πολλά για το μέλλον της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και θα δοκιμαστεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κατάσταση γίνεται καθημερινά όλο και πιο εκρηκτική με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι μονόδρομος και οι συνδικαλιστές με την αντιπολίτευση πάσης φύσεως να βρίσκονται σε διάταξη μάχης.

Η έκβαση της ψηφοφορίας την προσεχή Τετάρτη αναμένεται με αγωνία από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η παρτίδα που παίζεται είναι τόσο σκληρή, με δυνάμεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ορισμένοι δεν αποκλείουν μέσα στις αλλεπάλληλες μπλόφες ακόμα και τον κίνδυνο ατυχήματος.

Στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την έκβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αν και κατά βάθος τόσο ο Αντ. Σαμαράς, όσο και ο Ευ. Βενιζέλος δεν πιστεύουν ότι θα καταψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Το πρόβλημα είναι ότι εν μέσω της τουριστικής περιόδου που πηγαίνει πάρα πολύ καλά, κλιμακώνεται η ένταση σε κοινωνικό πεδίο και μεταφέρεται το πολεμικό κλίμα από την πρωτεύουσα σε όλη την επικράτεια.

Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα τα δυο κόμματα που συγκυβερνούν να στηρίξουν μέχρι τέλους το πρόγραμμα που επιβάλλεται από την τρόικα ή θα ξεκινήσει ένας κύκλος αλληλοσπαραγμού και διχόνοιας.

Ήδη, εμφανίστηκαν τουλάχιστον δέκα βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν και εμφανίζονται έτοιμοι να καταψηφίσουν, αν και κανείς δεν ξέρει τι θα πράξουν έως το τέλος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι όποιος βουλευτής προκαλέσει πρόβλημα θα φέρει τεράστια ευθύνη για την χρηματοδότηση της οικονομίας και της χώρας επειδή τώρα πρέπει να τρέξουν όλοι για να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Η ταχύτητα των εξελίξεων και το βάρος των πιέσεων έχουν δηµιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, µε τους βουλευτές να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξέγερσης.

Πολλοί διερωτούνται μήπως η συζήτηση για το πολυνοµοσχέδιο και η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης αφήσουν πίσω τους Κοινοβουλευτικές Ομάδες σε θρύψαλα.

Οι πιο ψύχραιμοι όμως λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κίνηµα βουλευτών που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση και θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις λαµβάνοντας χαρακτήρα καταλύτη.

Απλά, όπως διευκρινίζουν και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ορισμένοι βουλευτές αναζητούν λύσεις στο αδιέξοδο που βιώνουν.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα