Die Welt: 178 χρόνια ελληνικό δημόσιο

Ιστορική αναδρομή στα 178 χρόνια ζωής του ελληνικού Δημοσίου επιχειρεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε ένα δημοσίευμα που καταδεικνύει όλο το «μεγαλείο» της κατάστασης στην Ελλάδα. «Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια», γράφει η εφημερίδα. «Εδώ και 178 χρόνια, οι θέσεις στο Δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό ‘επίδομα’, το οποίο όμως οδήγησε τα

10,8 εκατομμύρια των σημερινών Ελλήνων να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη ‘διοικώ’ δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις διαδηλώσεις και την αναταραχή από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρεί να συνδέσει την κατάσταση με το τι συνέβη μετά το τέλος της επανάστασης εναντίον της τουρκοκρατίας. «Σε όλη την χώρα, για ανθρώπους που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως κορυφαίοι επαναστάτες, για τα στελέχη του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων, μόνο ένα πράγμα φαινόταν επιθυμητό: να απολαύσουν τη φήμη τους ως συνταξιούχοι με έξοδα της κυβέρνησης», γράφει. «Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835. Έκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια “πλούσια πηγή κέρδους”, όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Έλληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία».

welt

Keywords
Τυχαία Θέματα