Γνωστός χάκερ ανέλαβε την πορεία αεροπλάνου εν πτήσει!

Ένας χάκερ ο οποίος φέρεται να είπε ότι ανέλαβε τον χειρισμό ενός αεροπλάνου εν πτήσει, ερευνάται από το FBI – αν και ο ίδιος φαίνεται να το διασκεδάζει, λέγοντας ότι θέλει μόνο να βελτιωθεί η ασφάλεια των αερομεταφορών.

Ο Chris Roberts, ο οποίος εργάζεται σε μία «εταιρία ασφάλειας πληροφοριών» ονόματι One World Labs, έγινε γνωστός για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα αφού τουίταρε ένα μήνυμα που φάνηκε σαν αστείο και έλεγε ότι «έπαιξε» με το σύστημα ενός αεροπλάνου της

United Airlines. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, ανακρίθηκε από το FBI για αρκετές ώρες. Μέρος του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού κατασχέθηκε, ενώ του απαγορεύθηκε να επιβιβαστεί ξανά σε πτήση της εταιρείας.

Σε μια συνέντευξη μετά το περιστατικό στο Wired, ο Roberts είπε ότι δεν κατέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους, αν και ο ίδιος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Σε ένα ένταλμα έρευνας όμως που παρουσίασε το καναδικό δίκτυο APTN, το FBI ισχυρίζεται ότι ο Roberts τους είπε ότι είχε πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ο Roberts, τακτικός ομιλητής σε συνέδρια ασφάλειας και πολύ δραστήριος στο Twitter, φάνηκε να θέλει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του την Κυριακή. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, το μόνο ενδιαφέρον μου ήταν να βελτιωθεί η ασφάλεια των αεροσκαφών» έγραψε. «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, με έχουν συμβουλεύσει να μην πω πολλά». Ωστόσο, ο διάσημος χάκερ φάνηκε να απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας, στέλνοντας retweets με φωτογραφίες του στα κανάλια, αλλά και σατιρικές εικόνες που τον δείχνουν να καταλαμβάνει πλυντήρια πιάτων και διαστημικά λεωφορεία, μεταξύ άλλων.

Σε μια άλλη συνέντευξη στο Wired, ο Roberts είπε ότι τα σχόλιά του δεν ειπώθηκαν έτσι ακριβώς όπως τα παρουσίασαν. Δεν ασκήθηκαν διώξεις εναντίον του. Ένα βιογραφικό του σημείωμα στην One World γράφει τα εξής:

«Ο Roberts θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στον κόσμο όσον αφορά την καταπολέμηση απειλών εντός του κλάδου της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενώ δημιούργησε και διευθύνει την One World Labs που παρέχει υπηρεσίες άμυνας στον κυβερνοχώρο, με στόχο τη φυσική και ψηφιακή βελτίωση της ασφάλειας τόσο για τους επιχειρηματικούς όσο και για τους κρατικούς πελάτες της. Ο Roberts καταλαβαίνει τις ανάγκες ασφάλειας των επιχειρήσεων, έχοντας υπηρετήσει τόσο ως εσωτερικός ειδικός σε θέματα ασφάλειας όσο και ως σύμβουλος ασφάλειας, πληροφορικής, μηχανικής και αρχιτεκτονικής/σχεδιασμού ενεργειών για εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Fortune 500 σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του λιανικού εμπορίου, της ενέργειας και των υπηρεσιών. Περαιτέρω, ο ίδιος ασχολείται τακτικά με διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για κρίσιμα θέματα εθνικής σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια».

Η ιστοσελίδα της One World κάνει αναφορά στον τομέα που ασχολούνται οι πελάτες της αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα