Kείμενο – πρόταση από την Κομισιόν για άρση του αδιεξόδου

Ένα κείμενο – πρόταση που κάνει η Κομισιόν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να κλείσει η συμφωνία, διέρρευσε αργά το μεσημέρι αλλάζοντας το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Το κείμενο που έδωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην κυβέρνηση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει βάση συμφωνίας ώστε να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία.

Περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρά μέτρα που προς το παρόν κανείς δε μπορεί κανείς να αξιολογήσει πόσο θα αποδώσουν. Αλλά και μέτρα που είναι πολύ μπροστά από τις κόκκινες γραμμές

που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως π.χ. η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, η μετάθεση για το μέλλον του αφορολόγητου 12.000 ευρώ κ.λπ.

Είναι απορίας άξιον πώς θα περάσουν από τους Συριζαίους βουλευτές μέτρα που υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ όταν ακόμη και τώρα λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι φόροι.

Στα θετικά της πρότασης η πρόθεση της Κομισιόν να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% φέτος και 2% του χρόνου αλλά και η ουσιαστική αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Τα μέτρα που προτείνει ο Γιούνκερ μπορεί να διέρρευσαν για να «καούν» ή για να πιάσουν κλίμα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον είναι μια βάση για συζήτηση προτού πάμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Την Τετάρτη άλλωστε καραδοκεί ο Ντράγκι και δεν αποκλείεται να μας έχει μια δυσάρεστη έκπληξη αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνονται είναι:

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα