ΠΓΔΜ: Ζητούν την παραίτηση Γκρουέφσκι

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της πΓΔΜ σε μια δραματική επίδειξη ενότητας εναντίον της κυβέρνησης, η θέση της οποίας κινδυνεύει μετά από πολύμηνες αποκαλύψεις σχετικά με σκάνδαλα υποκλοπών. Τα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια,

οργισμένα για τις συνεχείς αποκαλύψεις, για τις οποίες η Δύση έχει δηλώσει ότι αμφιβάλει σοβαρά σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία. Η αστυνομία, καμουφλαρισμένη, βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου.

Η κρίση που απειλεί την εννιάχρονη διακυβέρνηση του Γκρουέφσκι είναι η χειρότερη από τότε που η χώρα βρέθηκε στα όρια του εμφυλίου πολέμου κατά τη διάρκεια της αλβανικής εξέγερσης το 2001, ενώ η Δύση της υποσχέθηκε μια πορεία ένταξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ μπορεί να σταμάτησε την Δυτική ένταξή της, αλλά ο Γκρουέφσκι συνεχίζει να υποδαυλίζει τον εθνικισμό και να μονοπωλεί την εξουσία σε συνεργασία με το κόμμα των αλβανοφώνων πρώην ανταρτών.

Από τον Φεβρουάριο, ο Γκρουέφσκι έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα δυσάρεστων αποκαλύψεων εναντίον του και εναντίον των υπουργών του, που περιέχονται σε μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες οι οποίες δείχνουν τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους, τους δικαστές και στη διεξαγωγή των εκλογών. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, λέει ότι οι ταινίες, που χαρακτήρισε «βόμβες», έγιναν παράνομα από την κυβέρνηση, ως μέρος μια επιχείρησης μαζικής παρακολούθησης με στόχο 20.000 συμμάχους αλλά και αντιπάλους και έφτασε στα χέρια τους από έναν πληροφοριοδότη.

Ο Γκρουέφσκι δεν αμφισβήτησε ότι οι φωνές στις ταινίες είναι γνήσιες, αλλά υποστηρίζει ότι δεν διέταξε τις ηχογραφήσεις και ότι ο ήχος έχει παραποιηθεί. Κατηγορεί τον Ζάεφ για πρόκληση βίας εναντίον του κράτους. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές σκοπεύουν να κατασκηνώσουν έξω στους δρόμους, μέχρι ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί. «Ήρθαμε εδώ για το μέλλον μας» είπε ο Ζάεφ στα πλήθη. «Στέλνω ένα σαφές μήνυμα από όλους μας εδώ, Μακεδόνες, Αλβανούς, Ρομά... Γκρουέφσκι, σταμάτα να χρονοτριβείς, ο χρόνος σου τελείωσε» . Οι Δυτικοί διπλωμάτες στα Σκόπια προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια λύση στην κρίση, ανησυχώντας για τις πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας διεθνώς.

Ο Γκρουέφσκι, πάντως, που πρόσφατα ανακαίνισε την πρωθυπουργική κατοικία της κομμουνιστικής εποχής προσθέτοντας νεοκλασικές κολόνες και αετώματα, στο πλαίσιο της γενικότερης κιτς ανανέωσης της πόλης, αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ζήτησε να γίνει αντιδιαδήλωση, τροφοδοτώντας φόβους για μια αντιπαράθεση. Στις 9 και 10 Μαΐου, μια επιδρομή της αστυνομίας στη βόρεια Αλβανική γειτονιά άφησε 18 νεκρούς: οκτώ αστυνομικοί και 10 Αλβανούς που η κυβέρνηση χαρακτήρισε τρομοκράτες. Ο Γκρουέφσκι δήλωσε ότι η αστυνομία είχε ματαιώσει ένα τρομοκρατικό σχέδιο, αλλά οι Αλβανοί και κάποιοι ξένοι αναλυτές είπαν ότι η χρονική στιγμή δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό.

Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 30 τοις εκατό του πληθυσμού. Παρότι οι δύο κοινότητες ζουν σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστές ζωές, δεν υπήρχαν ενδείξεις για μια επιστροφή στις συγκρούσεις. Ο Σουλεϊμάν Ρουσίτι, ένας Αλβανός που κάποτε υπηρέτησε ως υπουργός παιδείας υπό τον Γκρουέφσκι, συμμετείχε στη διαδήλωση ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «αυταρχικό καθεστώς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τους «Δυτικούς διοργανωτές» ότι προσπαθούν να υποδαυλίσουν την επανάσταση εναντίον μιας κυβέρνησης που έχει αρνηθεί να προσχωρήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία και η οποία βρίσκεται σε μια πιθανή διαδρομή διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Ο Γκρουέφσκι δήλωσε στο φιλοκυβερνητικό Sitel TV, το Σάββατο: «Αν υποχωρούσα, θα ήταν μια δειλή κίνηση. Θα αντιμετωπίσω τις επιθέσεις».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα