Γιούνκερ: Κυνηγήστε τους Έλληνες φοροφυγάδες

«Πόλεμο» στους Έλληνες «μη πατριώτες» που φυγάδευσαν αφορολόγητα κεφάλαια στο εξωτερικό κήρυξε ο απερχόμενος πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συνεργαστούν για τον εντοπισμό αυτών των φοροφυγάδων. Ο κ. Γιούνκερ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό.

«Απελευθερωμένος» από τα καθήκοντά του, ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Εurogroup

στο τέλος του μήνα, στην τελευταία εμφάνισή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ήταν καταπέλτης για τους φοροφυγάδες, άσκησε έντονη κριτική στις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ επισήμανε με νόημα ότι δεν νοείται Ε.Ε. και ευρωζώνη χωρίς τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

«Ενθαρρύνω με όλη τη δύναμή μου τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να εμποδίσει τη φυγή κεφαλαίων στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στο Άμστερνταμ, στο Λουξεμβούργο, και καλώ τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να μην κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά να συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να ξεσκεπάσουν αυτή τη μη πατριωτική στάση ορισμένων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων Ελλήνων», τόνισε ο κ. Γιούνκερ. Δεν πρέπει να κοιτάμε να επωφεληθούμε από την κατάσταση ορισμένων χωρών που πλήττονται, είπε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποιες χώρες επωφελούνται από τα ελληνικά κεφάλαια αντί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των Ελλήνων φοροφυγάδων. «Προσωπικά δεν δέχομαι οι εκατομμυριούχοι να μην πληρώνουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogoup, διαψεύστηκαν όλοι εκείνοι, κυρίως Αγγλοσάξονες, που προέβλεπαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τις αποφάσεις που έλαβε η Ελληνική Βουλή και τη συμβολή της ελληνικής κοινωνίας η οποία υποφέρει πολύ».

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αμέριστη συμπάθεια και φιλία του προς τον ελληνικό λαό, την οποία, όπως είπε, δεν συμμερίζονται οι «φιλόσοφοι του Βορρά», ενώ επισήμανε ότι η ευρωζώνη θα ήταν ατελής χωρίς την Ελλάδα. «Έχουμε γίνει αλαζόνες, δεν γνωρίζουμε Ιστορία, αγνοούμε όσα προσέφεραν η ελληνική δημοκρατία και οι Έλληνες στην Ευρώπη», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Ελλάδα ως το τέλος γιατί είναι φίλος των Ελλήνων.

Για τις τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες, η άποψη που υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ είναι πολύ κοντά στις θέσεις της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, δηλαδή τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών με αναδρομική ισχύ. Οι τρεις χώρες θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους με δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα οποία επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, δεν χορηγούνται δηλαδή απευθείας από τον ΕΜΣ στις τράπεζες, αλλά περνάνε μέσω των κρατών-μελών.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ήδη υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες, αντί να παρεμβαίνει απλώς όταν εμφανίζονται νέα προβλήματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ΕΜΣ μπορεί να κάνει ό,τι δουλειά του έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανέφερε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορικές απόψεις εντός του Εurogroup, καταθέτοντας τη δική του θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή αναδρομικότητας στο μηχανισμό, διαφορετικά, όπως είπε, θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της έννοιάς του, δηλαδή του εργαλείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ με αναδρομική ισχύ τάσσονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών των τριών χωρών έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν και στους ομολόγους τους στην οποία επισημαίνουν ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέλλον και όχι για την επίλυση των τωρινών προβλημάτων που εμφανίστηκαν πριν από τη σύσταση του ΕΜΣ.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε καλή χρονιά για την ευρωζώνη το 2012, με εξαίρεση τα «τραγικά», όπως τα χαρακτήρισε, νούμερα της ανεργίας που μας συνθλίβουν και κάνουν επιτακτική την ανάληψη δράσεων στην αγορά εργασίας.

Χάρη στις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν η σημερινή ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη στην οποία βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2012, είπε, υπογραμμίζοντας ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζει τα δύσκολα χρόνια που μας περιμένουν.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα ήθελε να γίνει ο διάδοχος του Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε καταφατικά, ενώ για τον επόμενο πρόεδρο του Εurogroup απέφυγε να αναφερθεί στον Ολλανδο Γερούν Ντέισελμπλουμ, που είναι και το φαβορί, εκφράζοντας την άποψη ότι θα προτιμούσε έναν Πρόεδρο πλήρους απασχόλησης. Η επιλογή του νέου προέδρου θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου, στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα