Ένας «Λίνκολν» για Όσκαρ

Η καμπάνια του «Λίνκολν» απέδωσε. Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ ανακοινώθηκαν και η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε 12 υποψηφιότητες. Η βιογραφία του μεγάλου «παραμυθά» για τον 16ο αμερικανό πρόεδρο βαδίζει ολοταχώς προς την οσκαρική δόξα. Δεν είναι εύκολος όμως ο δρόμος που τράβηξε… Θα βρει μπροστά του τη «Ζωή του Πι», το άρτιο τεχνικά φιλμ του Ανγκ

Λι (με 11 υποψηφιότητες- οι τέσσερις σε μεγάλες κατηγορίες), τη συναισθηματική κωμωδία του Ντέιβιντ Ο Ράσελ «Οδηγός Αισιοδοξίας» (8 υποψηφιότητες), τους πολυσυζητημένους «Άθλιους» του Τομ Χούπερ, τα ποιητικά «Μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, το σύγχρονο γουέστερν του μετρ Κουέντιν Ταραντίνο «Django ο Τιμωρός», την συγκινητική «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε και δύο ακόμα πολιτικά –και πολυσυζητημένα όπως είναι αναμενόμενο- θρίλερ, το «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου (σχετικά με την επιχείρηση για τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν) και το «Επιχείρηση: Argo» του Μπεν Άφλεκ (μια ιστορία βασισμένη στις εμπειρίες του πρώην πράκτορα της CIA, Τόνι Μέντεζ, για τη διάσωση έξι αμερικανών όμηρων που κατάφεραν να περάσουν τα ιρανικά σύνορα τον Ιανουάριο του 1980).

Πολλοί ποντάρουν, παρόλα αυτά, στον «Λίνκολν», που κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο στα Baftas όσο και στις Χρυσές Σφαίρες. Ο Ντάνιελ ντέι Λιούις, λένε, έχει το Όσκαρ στο τσεπάκι του, όπως και ο Χάνεκε στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Η 85χρονη Εμανουέλ Ρίβα, υποψήφια στην κατηγορία α’ ρόλου, είναι η γηραιότερη υποψήφια και η 9χρονη Κουαβένζανε Γουάλις, η μικρότερη. Όσο για τον Μποντ, θα αρκεστεί στα συνηθισμένα, αφού το «Skyfall» της Adele κέρδισε μια υποψηφιότητα για το καλύτερο τραγούδι. Ο 007 πάντως θα έχει την τιμητική του στην 85η τελετή που θα γίνει στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς θα γιορτάσουν δεόντως τα 50χρονά του.

Οι υποψηφιότητες στις βασικότερες κατηγορίες είναι οι εξής:

Καλύτερη ταινία

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Οδηγός Αισιοδοξίας
Zero Dark Thirty
Lincoln
Οι Άθλιοι
Η Ζωή του Πι
Αγάπη
Django ο Τιμωρός
Επιχείρηση: Argo

Σκηνοθεσίας

Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Ανγκ Λι, Η Ζωή του Πι
Στίβεν Σπίλμπεργκ, Λίνκολν
Μίκαελ Χάνεκε, Αγάπη
Μπεν Τσάιτλιν, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λίνκολν
Ντένζελ Γουάσινγκτον, Flight
Χιου Τζάκμαν, Οι Άθλιοι
Μπράντλεϊ Κούπερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Γιοακίν Φίνιξ, The Master

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Ναόμι Γουότς, The Impossible
Τζέσικα Τσαστέιν, Zero Dark Thirty
Τζένιφερ Λόρενς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Εμανουέλ Ριβά, Αγάπη
Κουαβένζανε Γουάλις, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Κρίστοφ Βαλτς, Django ο Τιμωρός
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, The Master
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οδηγός Αισιοδοξίας
Άλαν Άρκιν, Επιχείρηση: Argo
Τόμι Λι Τζόουνς, Λίνκολν

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Σάλι Φιλντ, Λίνκολν
Αν Χάθαγουεϊ, Οι Άθλιοι
Τζάκι Γουίβερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Έλεν Χαντ, Μαθήματα Ενηλικίωσης
Έιμι Άνταμς, The Master

Keywords
Τυχαία Θέματα