Γιατί το ρωσικό αεροπλάνο εξερράγη στον αέρα;

Οι εμπειρογνώμονες μελετούν όλα τα ενδεχόμενα για τη μοιραία πτήση του Airbus A321.

Τεχνική ή μηχανική βλάβη

Η αεροπορική εταιρεία – όχι όμως και οι ερευνητές – έχουν αποκλείσει τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος και δήλωσαν ότι το αεροσκάφος ήταν σε άριστη κατάσταση. Το πλήρωμα δεν έστειλε σήμα κινδύνου. Το Airbus A321 ήταν 18 ετών, κάτι που δεν θεωρείται ως ιδιαίτερα παλιό για ένα αεροσκάφος.

Είχε υποστεί ζημιά σε ένα περιστατικό το 2001, όταν χτύπησε την ουρά του στο διάδρομο του αεροδρομίου του Καΐρου, σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Ο Tony Cable, ένας πρώην ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Ερευνών Αεροπορικών Ατυχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η ιστορία του αεροπλάνου «θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον», αναζητώντας τα αίτια της συντριβής. «Η βλάβη στην ουρά τείνει να είναι γύρω από την περιοχή του πίσω διαφράγματος πίεσης. Η καμπίνα μπορεί να συμπιέζεται κατά περίπου έξι λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα πάνω από την εξωτερική πίεση. Όμως, η άτρακτος ακριβώς πίσω είναι στην εξωτερική πίεση. Έτσι, κάθε αδυναμία ή κόπωση σημαίνει άσχημα νέα».

Τουλάχιστον μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές καταστροφές έχει αποδοθεί σε μια εσφαλμένη επισκευή μετά από χτύπημα στην ουρά. Το πίσω διάφραγμα πίεσης του Boeing 747 που χρησιμοποιούσε η πτήση 123 της Japan Airlines είχε επισκευαστεί επτά χρόνια νωρίτερα, αλλά όχι με την ακριβή προδιαγραφή, κάτι που ο κατασκευαστής είπε ότι θα μείωνε τη μακροζωία και την αντοχή του στην καταπόνηση. Μια εκρηκτική αποσυμπίεση οδήγησε στο θάνατο 520 ανθρώπων.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη με τη χήρα του, ο πιλότος της πτήσης Metrojet είχε κάνει υποτιμητικά σχόλια για την κατάσταση του αεροπλάνου πριν από την καταστροφή του Σαββάτου. Ωστόσο, η οικογένεια αεροπλάνων των A321 έχει ένα ισχυρό ιστορικό ασφάλειας, παρά τις δύο πρόσφατες καταστροφές. Ένα Α320 της Germanwings συνετρίβη σκόπιμα από τον πιλότο, ενώ η έρευνα για την καταστροφή του AirAsia της Ινδονησίας τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά φαίνεται ότι έπαψε να λειτουργεί μετά από μια εξαιρετικά απότομη ανάβαση από τους πιλότους.

Πύραυλος

Θεωρείται απίθανο, αλλά πολλοί αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης έχουν δηλώσει ότι θα αποφεύγουν να πετούν πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, ενώ εκτιμούνται οι κίνδυνοι. Μια ισλαμική μαχητική ομάδα είπε ότι ήταν υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου, όμως η Μόσχα απέρριψε τον ισχυρισμό. Το αεροπλάνο της Metrojet κατέληξε σε υψόμετρο 31.000 ποδιών και οι εμπειρογνώμονες αμφιβάλουν ότι μαχητές στο Σινά θα είχαν τη δυνατότητα να καταρρίψουν ένα σκάφος από αυτό το ύψος, χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο ώμου εδάφους-αέρος.

Αν και το γεγονός ότι η πτήση MH17 της Malaysian Airlines πετούσε στα 33.000 πόδια όταν καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, τον Ιούλιο του 2014, το οπλικό σύστημα Buk που χρησιμοποιήθηκε χρειάζεται οχήματα για τη μεταφορά του. Το εύρος των MANPADS, δηλαδή τα συστήματα αεράμυνας που μεταφέρουν άνθρωποι, που πιστεύεται ότι είναι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, και, ενδεχομένως, άλλων ομάδων, καθιστά τα αεροσκάφη που πετούν χαμηλότερα στόχο. Αλλά οι ενέργειες των αεροπορικών εταιρειών για την αποφυγή του Σινά δείχνουν ότι πολλοί δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως την πιθανότητα.

Μια έκρηξη

Αν η τεχνική βλάβη τελικά αποκλειστεί από τους ερευνητές, μια βόμβα θα γίνει η πιο πιθανή θεωρία, ιδίως δεδομένων των πρόσφατων απειλούμενων αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας από τις ισλαμικές ομάδες. Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος της αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο εξερράγη στον αέρα. Μια έκρηξη πάνω στο σκάφος μπορεί να ήταν μέσα στις δυνατότητες των ομάδων που απειλούν με αντίποινα μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Ειδικοί ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας λένε ότι το Σαρμ ελ-Σεΐχ έχει λάβει μέτρα εξίσου αυστηρά με τα περισσότερα αεροδρόμια, αλλά δεν παραβλέπουν την πιθανότητα μιας βόμβας. Μια πληθώρα από ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ από την Αίγυπτο έχουν αφήσει μια συγκεχυμένη εικόνα, αλλά σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλέστηκε το Reuters, το τμήμα της ουράς φαίνεται να διαχωρίστηκε από το κύριο σώμα του αεροπλάνου και να πήρε φωτιά, κάτι που θα μπορούσε να «δείχνει» σε μια έκρηξη.

Οι λεπτομέρειες από τις εικόνες από τα συντρίμμια στο Σινά φαίνεται να δείχνουν το εξωτερικό της ατράκτου να έχει ξεφλουδιστεί προς τα έξω, κάτι που σύμφωνα με κάποιες πηγές δείχνει επίσης μια έκρηξη στο αεροσκάφος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα