Για νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της κατηγορεί η Τουρκία την Ρωσία και προειδοποιεί

Η Τουρκία προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η παραβίαση του εναέριου χώρου της το Σάββατο, όπως υποστηρίζει, από ένα ρωσικό αεροσκάφος SU-34. Το περιστατικό υποδαυλίζει νέες εντάσεις για μια ακόμη φορά μεταξύ των δύο χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο της Συρίας. Η Ρωσία πάντως αρνήθηκε ότι είχε υπάρξει παραβίαση.

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, το Νοέμβριο, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τη Συρία, δηλώνοντας ότι είχε παραβιάσει

τον εναέριο χώρο της και προκαλώντας μια διπλωματική ρήξη κατά την οποία η Ρωσία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονάσενκοφ αρνήθηκε ότι το ρωσικό αεροπλάνο είχε μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο και χαρακτήρισε τον τουρκικό ισχυρισμό "καθαρή προπαγάνδα". Δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές εγκαταστάσεις ραντάρ δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο αεροσκάφος ή το είδος ή την εθνικότητά του και ότι δεν υπήρχε καμία προφορική προειδοποίηση στα αγγλικά ή στα ρωσικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο Ρώσος πρέσβης είχε κληθεί αργά την Παρασκευή και ότι η παραβίαση ήταν μια σαφής ένδειξη ότι η Ρωσία ήθελε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακωθούν. "Κάνουμε μια σαφή έκκληση προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο οποίος είναι επίσης εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ", ανέφερε η ανακοίνωση. "Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι ανεπιθύμητες συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς της θα ανήκουν πλήρως στην Ρωσική Ομοσπονδία".

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η παράβαση είχε πραγματοποιηθεί και κάλεσε τη Ρωσία "να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για να εξασφαλίσει ότι ο εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ δεν είχε παραβιαστεί ξανά. "Προηγούμενα περιστατικά έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια συμπεριφορά", ανέφερε στη δήλωσή του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ήθελε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το περιστατικό. "Είπα στο Υπουργείο Εξωτερικών μας να μεταφέρει την επιθυμία μου να συναντηθώ με τον Πούτιν προσωπικά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτό ακόμα" δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Λατινική Αμερική. Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου τον Νοέμβριο προκάλεσε έντονη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία απάντησε με οικονομικές κυρώσεις που έχουν πλήξει τις τουρκικές εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα