Στη Γενεύη έφτασε και η κύρια ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης

Μια αντιπροσωπεία από την κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας έφθασε στη Γενεύη το Σάββατο για να εκτιμήσει το κατά πόσον θα συμμετέχει μαζί με τους κυβερνώντες της Δαμασκού στις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών. Η 17μελής ομάδα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και πολιτικούς αντιπάλους αλλά και αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να συζητήσει τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της παύσης των βομβαρδισμών

από τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση, πριν από τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που άρχισαν την Παρασκευή στη Γενεύη. Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν σκοτώσει περίπου 1.400 πολίτες από όταν ξεκίνησαν, σχεδόν πριν από τέσσερις μήνες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Πηγαίνουμε στη Γενεύη για να διαπιστώσουμε τη σοβαρότητα της διεθνούς κοινότητας στις υποσχέσεις της προς το λαό της Συρίας και να διαπιστώσουμε επίσης τη σοβαρότητα του καθεστώτος στην εφαρμογή των ανθρωπιστικών υποχρεώσεών του", δήλωσε ο Ριγιάντ Ναασάν Αγά. "Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο την σοβαρότητά μας στην πορεία προς τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης", είπε στο Reuters.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε το Σάββατο ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πρέπει να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες προσπαθούν να βρουν μια λύση πολιτικής μετάβασης στη Συρία. "Το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται και επιδιώκουμε τον στόχο της πολιτικής μετάβασης ώστε να πετύχουν οι συνομιλίες" δήλωσε ο Φαμπιούς. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, ανέφερε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι δεν αναμένονται άμεσες συνομιλίες στη Γενεύη, παρά μόνο συνομιλίες μεσολάβησης.

Ο Γκατίλοφ, η χώρα του οποίου έχει επίσης αντιρρήσεις ως προς τη σύνθεση της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι περιλαμβάνει ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τις συριακές συνομιλίες και ότι η Μόσχα εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ να λάβουν μέρος στις συνομιλίες Γενεύη.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν νωρίτερα ότι ο στόχος θα είναι συνομιλίες έξι μηνών, αναζητώντας πρώτα την κατάπαυση του πυρός, και κατόπιν προσπαθώντας να βρουν μια πολιτική λύση σε έναν πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια και έχει εμπλέξει τις παγκόσμιες δυνάμεις. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag: "Μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καταστεί σαφές εάν και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να αναλάβουν οδυνηρούς συμβιβασμούς, έτσι ώστε να σταματήσουν οι σκοτωμοί και οι Σύριοι να έχουν μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα τους".

Οι απαιτήσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κομβόι βοήθειας σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, είπε ο Αγά. Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε το Σάββατο ότι 16 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην πόλη Μαντάγια. "Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την πείνα, και ότι οι κρίσιμες ιατρικές περιπτώσεις παραμένουν στην πόλη, ενώ θα έπρεπε να είχε εκκενωθεί πριν μερικές εβδομάδες", δήλωσε ο Brice de le Vingne της οργάνωσης.

Ο Αγά είπε ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της Επιτροπής Τζιχάμπ αλλά και του επικεφαλής διαπραγματευτή Ασαντ αλ-Ζούμπι, δεν θα ζητήσει πλήρη παύση των εχθροπραξιών, αλλά θα απαιτήσει ένα τέλος στον "αδιάκριτο βομβαρδισμό των αγορών, των νοσοκομείων και των σχολείων από το καθεστώς και τους ρώσους υποστηρικτές του".

Η Ρωσία και η Συρία αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους, λέγοντας ότι προσέχουν ιδιαίτερα για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πάντως συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στη βόρεια Συρία το Σάββατο, με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αναφέρει ότι μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περιλαμβάνονται χωριά που κατέχουν οι αντάρτες και πόλεις στην περιοχή του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα