Γερμανία: Σκληρά παζάρια για δημιουργία συνασπισμού

Εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τα μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας, στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της συντηρητικής καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Διάφορα σημεία πρέπει ακόμη να επιλυθούν, συμπεριλαμβανομένου του πώς να εισαγάγουν έναν εθνικό κατώτατο μισθό, αν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς για την πρόωρη συνταξιοδότηση και πώς θα χρηματοδοτήσουν επιπλέον δαπάνες για τις υποδομές και την εκπαίδευση, καθώς και υψηλότερες συντάξεις για τις μητέρες.
Οι Συντηρητικοί

της Μέρκελ και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σήμερα, με στόχο να την παρουσιάσουν την Τετάρτη και ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός να είναι έτοιμος πριν από τα Χριστούγεννα. Οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν για παραχωρήσεις σχετικά με τους κανόνες της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας, σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βάση του κόμματός τους να υποστηρίξει μια συμμαχία με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας Χριστιανική Κοινωνική Ένωση. Σε αντάλλαγμα, το SPD έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά του για αύξηση των φόρων.

Τα επίμαχα ζητήματα αναδείχτηκαν σε ένα 177σέλιδο σχέδιο της συμφωνίας συνασπισμού, το οποίο εξασφάλισε η Wall Street Journal. Τα κόμματα διαφωνούν ως προς το αν οι μακροχρόνια άνεργοι ή συνταξιούχοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Το έγγραφο δείχνει επίσης τη διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας διοδίων και στο θέμα της διπλής υπηκοότητας. Τα περισσότερα ζητήματα που συνεπάγονται επιπλέον δαπάνες παρέμειναν αμφιλεγόμενα.
Κάποια από την προτεινόμενη νομοθεσία έχει προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες επιχειρηματιών και οικονομολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα κάνει τη χώρα να επιστρέψει στο παρελθόν, σε ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια. Το πράσινο φως για το ενδεχόμενο του δεύτερου μεγάλου συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μέρκελ παραμένει αβέβαιο, καθώς το SPD πρέπει να υποβάλει τη συμφωνία στα 472.000 μέλη του κόμματος προς έγκριση, στις αρχές Δεκεμβρίου. Πολλά μέλη του κόμματος φοβούνται μια επανάληψη του μεγάλου συνασπισμού της περιόδου 2005-2009, που οδήγησε το SPD στα πολύ άσχημα αποτελέσματα στις εκλογές του 2009. Εκείνη την εποχή, σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό του μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ενδεχόμενο βέτο στη συμφωνία συνασπισμού είναι απίθανο. Η καταψήφιση της συμφωνίας θα εξαναγκάσει σχεδόν σίγουρα σε παραίτηση την ηγεσία του SPD και το κόμμα γνωρίζει ότι οι Γερμανοί προτιμούν μια μεγάλη συμμαχία για την επόμενη κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος δείχνουν το SPD στο 25 %, σε σύγκριση με το 42% των Συντηρητικών – ποσοστά που είναι περίπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 22η Σεπτεμβρίου.

Οι πιθανοί εταίροι της Μέρκελ έχουν προτείνει επιπλέον δαπάνες 50 δις ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ το CDU προτείνει ότι θα πρέπει να μειωθούν στα 15 δις ευρώ. Τα κόμματα σχεδιάζουν, για παράδειγμα, τον περιορισμό της προσωρινής εργασίας και των συμβάσεων εργασίας μικρής διάρκειας. Ο προτεινόμενος εθνικός ελάχιστος μισθός των 8,50 ευρώ αναμένεται να κοστίσει θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Γερμανία όπου οι μισθοί είναι παραδοσιακά χαμηλότεροι και υπάρχει μεγαλύτερη ανεργία.
Ακόμα και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο εντός του CDU κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Προειδοποιούμε τους συντηρητικούς να μην παραβιάσουν θεμελιώδεις προεκλογικές υποσχέσεις, καταστρέφοντας το οικονομικό μας προφίλ», έγραψε ο Kurt Lauck, πρόεδρος ενός επιχειρηματικού λόμπι, σε μια ανοικτή επιστολή προς την καγκελάριο, που δημοσιεύθηκε σε γερμανικές εφημερίδες το Σαββατοκύριακο. Η Μέρκελ υπερασπίζεται το παραδοσιακό σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων της Γερμανίας, όπου οι εργοδότες και τα συνδικάτα ορίζουν τους μισθούς για τους τομείς και τις περιφέρειες. Αλλά φαίνεται να είναι διατεθειμένη να ενδώσει στην απαίτηση για τον κατώτατο μισθό του SPD προκειμένου να επιτύχει συμφωνία.
«Θα έχουμε έναν κοινό νόμιμο ελάχιστο μισθό εάν οι διαπραγματεύσεις αποδειχθούν επιτυχείς. Συζητάμε ακόμα τις λεπτομέρειες» είπε η καγκελάριος σε ένα ακροατήριο συνδικαλιστών στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα. «Παρ ‘όλα αυτά , μπορώ να σας πω ότι ανησυχώ πως αυτό μπορεί να μας κοστίσει θέσεις εργασίας». Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του δεν θα συμφωνήσει να ενταχθεί σε ένα συνασπισμό χωρίς συμφωνία για έναν εθνικό ελάχιστο μισθό των 8,50 ευρώ. «Δεν θα συμφωνήσουμε σε κανέναν συνασπισμό, τον οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα θεωρούσαν αρκετό», είπε στο ίδιο συνέδριο των συνδικαλιστών στη Φρανκφούρτη.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ένας τέτοιος κατώτατος μισθός θα εισαχθεί για όλες τις περιφέρειες και τις ηλικίες ταυτόχρονα, δήλωσαν κομματικά στελέχη.

Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα είναι η απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών να καταστήσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ευκολότερη από την ηλικία των 63. Ο προηγούμενος συνασπισμός της Μέρκελ είχε αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Τα κόμματα δεν συμφώνησαν επίσης ακόμα στην αύξηση του κρατικού συνταξιοδοτικού εισοδήματος για τις μητέρες με παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν από το 1992. Μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, τα κόμματα συμφώνησαν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα απαιτήσει από τις γερμανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τουλάχιστον το 30 % των μελών του εποπτικού συμβουλίου τους να είναι γυναίκες, αρχής γενομένης από το 2016. Τα κόμματα έχουν υποστηρίξει επίσης σχέδια να μειώσουν το δημόσιο χρέος και να σκληρύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς. Τα κόμματα σχεδιάζουν να κατανείμουν τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται ευρέως ότι θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ενώ ο Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάγερ των Σοσιαλδημοκρατών πιθανότατα θα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304465604579219882392388974

Keywords
Τυχαία Θέματα