Οι αποφάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου

(Ανανεωμένο) Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα επέλθει συμφωνία με τους τροϊκανούς, μέχρι την 9η Δεκεμβρίου, εκφράζεται από τα δύο κυβερνητικά «στρατόπεδα».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκε …χαλαρός, στους δημοσιογράφους, αργά το βράδυ, αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς οικονομικών, εσωτερικών και Διοικητικής μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, στο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

εξέφρασε σιγουριά για το κλείσιμο των ανοικτών θεμάτων, που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν αλλάζει και εξακολουθούν να ισχύουν οι «κόκκινες» γραμμές, όπως έχουν εκφραστεί αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες «κλείδωσε» ο αριθμός των απολύσεων στην αμυντική βιομηχανία στους 500 εργαζομένους που θα απομακρυνθούν με βάση το σχέδιο για εξυγίανση της εταιρείας, ώστε να συνεχίσει την λειτουργία της με εξαγωγικό χαρακτήρα, ο οποίος θα δοκιμαστεί σε μια 18μηνη μεταβατική περίοδο. Γι το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η πρώτη κατοικία θα παραμείνει προστατευμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να άρει τους περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις, ο Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, επαναλαμβάνοντας ότι είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης, για το δίχτυ ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων.

Αρνητικά απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα αν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το θέμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, κάνοντας μάλιστα λόγο για κάτι που όπως είπε, έχει καταντήσει «κωμικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «…ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένα απολογητικό υπόμνημα στο οποίο, -όπως είπε-, ανοίγει άλλο μέτωπο γιατί υπερασπίζεται τους οφσετάδες…» και σημείωσε «καρφώνοντας» την Κουμουνδούρου: «…Απροσδόκητα εντυπωσιακή συνάφεια με συμφέροντα…», δίνοντας έτσι τον τόνο της συζήτησης στην Βουλή.

Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών εξερχόμενος της σύσκεψης εκτίμησε πως είναι εφικτή η συμφωνία με την τρόικα, πριν από την ανάληψη της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την χώρα μας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, πριν από την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Ο «Τσάρος» επέμενε και πάλι στην δήλωση του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την δήλωση του στην εκπομπή «Ανατροπή», επανέλαβε πως «…τα στοιχεία δείχνουν ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό όρο κατά δυο μονάδες» και έσπευσε να σημειώσει ότι «…Όλοι θέλουν να μειωθούν οι φόροι…» και πως «…η τρόικα δεν πιέζει για αυξήσεις στη φορολογία».

Εντωμεταξύ Σαμαράς και Βενιζέλος άναψαν το πράσινο φως για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, δίνοντας οδηγίες στον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων.

Στην σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε, να ξεκινήσει εντός 15νθημέρου, η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών, ενώ συζητήθηκαν και τα περιθώρια των «δεξαμενών» από τις οποίες θα προέλθουν οι 12.500 υπάλληλοι που θα μπουν σε κινητικότητα σύμφωνα με το δεύτερο πακέτο, στις αρχές της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι υπάλληλοι αυτοί θα προέλθουν, από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων θα μπουν και εργαζόμενοι που θα προκύψουν από την αξιολόγηση και ενδεχόμενη κατάργηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ή και από συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου.

Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την πρόσληψη αριθμού άνω των 10.000 υπαλλήλων σε κενά που υπάρχουν στον χώρο της υγείας, της ασφάλειας και στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Ροβεσπιέρος

Keywords
Τυχαία Θέματα