Γεννηματά: Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια και χειροκρότημα, χρειάζεται έμπρακη στήριξη

«Το ΕΣΥ είναι το μεγάλο μας όπλο απέναντι στον κορονοϊό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το μεγάλο όπλο έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία από τις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με διαχρονική, ιστορική αξία. Καλωσορίζω τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία στην αναγνώριση της αξίας του ΕΣΥ με πολλές δεκαετίες

καθυστέρηση». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, το πρωί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και πρόσθεσε: «Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται λόγια που γίνονται μόνο για το χειροκρότημα, μόνο για τα μπαλκόνια, αλλά έργο».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι χρειάζεται στήριξη για μία συνολική αναγέννηση με πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Με στελέχωση, χρηματοδότηση, τεχνολογικό εξοπλισμό. Με ειδικό σχεδιασμό για τις απομακρυσμένες, νησιωτικές περιοχές και για τους χρόνια πάσχοντες, με έμφαση στην πρόληψη και σε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σημαντικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.

«Τώρα έχουμε πλεόνασμα δηλώσεων για το ΕΣΥ αλλά έλλειμμα πράξεων από την κυβέρνηση. Το λέω γιατί εδώ και έναν μήνα φωνάζουμε και τρεις φορές καταθέσαμε σχετική τροπολογία για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να αρθεί η αδικία», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά χαιρέτησε την καθυστερημένη, όπως ανέφερε, ανταπόκριση της κυβέρνησης να καλύψει τους μακροχρόνια άνεργους, ωστόσο παρατήρησε: «Δίνει 400 ευρώ σε κάθε μακροχρόνια άνεργο και 480 ευρώ ανά άτομο στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για διαμεσολάβηση. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήταν κατηγορηματική για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από την Εκκλησία, λέγοντας ότι «τα φαινόμενα που είδαμε μέχρι τώρα είναι μεμονωμένα». Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής πήρε μία καθαρή θέση. «Κανένας, ούτε η Εκκλησία δεν εξαιρείται από τα μέτρα και τις αποφάσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτήν την ιδιαίτερη για την ορθοδοξία μας εβδομάδα αλλά και κρίσιμη για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, πρέπει όλοι να επιδείξουμε αυξημένη προσοχή. Η εκκλησία έχει τη δική της ευθύνη τούτη την ώρα να περιορίσει τα μεμονωμένα φαινόμενα και να μην επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν, αλλά και η Πολιτεία να είναι έτοιμη να παρέμβει αν χρειαστεί. Είναι κρίσιμο να μη χαλαρώσουμε. Είναι κρίμα να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί όλες αυτές τις εβδομάδες», τόνισε η κ. Γεννηματά.

ΚΙΝΑΛ: Το επίδομα των 800 ευρώ δεν το παίρνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη

«Mόλις 1 στους 3 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και μόνο οι μισοί εξ όσων (υποτίθεται) σχεδίαζε το υπουργείο Εργασίας», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας του κόμματος. Αναφέρει επίσης ότι η κυβερνητική απόφαση συνιστά εμπαιγμό καθώς εν μέσω πανδημίας δεν φρόντισε όλους όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Για την απόφαση να ενισχυθούν με 400 ευρώ μακροχρόνια άνεργοι, από το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν πως μόλις το 13% λαμβάνει αυτά τα χρήματα και 470.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν παίρνουν ούτε τα 200 ευρώ της ενίσχυσης. Παρά ταύτα σημειώνεται ότι «καλωσορίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το επίδομα των 400 ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή ενίσχυση αφορά μόλις 155.000 άτομα, δηλαδή 1 στους 3 μακροχρόνια ανέργους».

Το ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας:

-Να επανεξετάσει τους ΚΑΔ και να εντάξει στα μέτρα όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά από την πανδημία.

-Να δώσει την ευχέρεια στους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση να καταθέσουν αυτόνομη αίτηση οικονομικής στήριξης.

-Να επεκταθεί η «ομπρέλα» προστασίας στο σύνολο των μισθωτών, ανεξαρτήτως (ψευδών) συμβάσεων και μορφών εργασίας, να καλυφτούν ΟΛΟΙ όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, οι οικοδόμοι κ.ά. «Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα γενναίο σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό -οι οποίοι επρόκειτο να αρχίσουν την απασχόλησή τους από τις αρχές Απριλίου (ή και νωρίτερα) και δεν προβλέπεται να αναλάβουν σύντομα εργασία.

Παράλληλα, στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουν στη άμεση ανάγκη απόσυρσης του άρθρου 9 της ΠΝΠ με την οποία δίνεται η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε (πρόσκαιρες) συμβάσεις ολίγων ημερών την εβδομάδα ή ολίγων ωρών την ημέρα. «Πίσω από αυτό το αντεργατικό τρικ, το κόστος του lockdown, από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, μεταφέρεται στις οικογένειες των εργαζομένων», επισημαίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα