«Απόβαση» μεταναστών με κορονοϊό στα ελληνικά νησιά: Λέει αλήθεια ή ψέματα το υπουργείο Άμυνας;

Αίσθηση προκαλεί η, έμμεση πλην σαφής, διαφοροποίηση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από τις πρόσφατες "διαρροές" υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών "κύκλων" του υπουργείου, σύμφωνα με τους οποίους η Άγκυρα στέλνει μια "υγειονομική βόμβα" στη χώρα μας, οργανώνοντας τώρα "απόβαση" μεταναστών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Άμυνας, σε συνεντεύξεις που έδωσε χτες, λέγει ότι, ναι μεν υπάρχουν πληροφορίες για κινήσεις μεταναστών προς τα τουρκικά παράλια, που, αν και συγκεχυμένες, μελετώνται και αξιολογούνται

από τις ελληνικές Αρχές, αλλά ουδεμία βεβαιότητα εκφράζει ως προς το ότι η Τουρκία επιλέγει αυτούς που πιθανώς θα στείλει με κριτήριο εάν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Ο ίδιος, αντίθετα, περιορίζεται να πει ότι θεωρεί ως "λογικό" και "πιθανό" κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες να είναι κρούσματα, δεδομένου ότι στην Τουρκία οργιάζει η επιδημία.

Σενάρια - υποθέσεις

"Με το δεδομένο -είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του- ότι η Τουρκία έχει σαφώς πρόβλημα κορονοϊού, με ανεξέλεγκτη εξάπλωση στο εσωτερικό, είναι λογικό και επόμενο ότι μετανάστες εκεί, που, έτσι κι αλλιώς είχαν σκοπό να κινηθούν προς τα σύνορα μας, είναι πιθανό να είναι και αυτοί προσβεβλημένοι και να μην υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν".

Όσον αφορά τις πληροφορίες που στρατιωτικοί και πολιτικοί "κύκλοι" διέρρεαν γι' αυτό, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, είπε: "Υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι κάποιοι εξ’ αυτών (σ.σ. μετανάστες) έχουν προσβληθεί από τον ιό. Προκύπτει και ο υγειονομικός κίνδυνος πλέον. Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία μας".

Επιπλέον, σε σχέση με τις πληροφορίες περί συγκέντρωσης μεταναστών στα τουρκικά παράλια για να περάσουν στα ελληνικά νησιά, ανέφερε: "Έχουμε τέτοιες πληροφορίες, είναι συγκεχυμένες αλλά αυτά δεν είναι παρά μόνο τα στοιχεία που πρέπει εμείς να παραλάβουμε, να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα εκτιμήσουμε και να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα".

Να σημειωθεί ότι αυτές οι πληροφορίες προέρχονταν από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), Josoor, εντός της Τουρκίας που έχει δημιουργηθεί από Σύρους.

Το Antinews εξαρχής δημοσίευσε εκτιμήσεις διπλωματικών και στρατιωτικών κύκλων, οι οποίοι εμφανίζονταν επιφυλακτικοί ως προς το εάν το κριτήριο της επιλογής των μεταναστών για να σταλούν στην Ελλάδα ήταν να είναι προσβεβλημένοι από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, και αυτοί κρατούσαν στάση αναμονής, θεωρώντας ότι, ακόμα και τέτοιου είδους ακραίες κινήσεις, είναι πιθανές από τον "απρόβλεπτο" Ερντογάν και το επιτελείο του.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε σε παραίτηση, επειδή προκάλεσε πρωτοφανές μπάχαλο στην Τουρκία με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ήταν γνωστός για την ακραία συνθηματολογία και πρακτική του εναντίον της Ελλάδας, ιδιαίτερα όσο διαρκούσε η κρίση στον Έβρο.

Ποιος λέει αλήθεια;

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η καθησυχαστική εμφάνιση του Ν.Παναγιωτόπουλου γεννά ερωτηματικά. Διότι, ή ο ίδιος προσπαθεί απλά να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, υποβαθμίζοντας υπαρκτούς, δόλιους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς, ή αδειάζει μεγαλοπρεπώς εκείνη τη μερίδα πολιτικών και στρατιωτικών κύκλων του υπουργείου Άμυνας που εμπλέκεται στο Μεταναστευτικό, καθώς και "κύκλους" της ΕΥΠ, διαψεύδοντάς τους.

Εάν ισχύει το δεύτερο, τότε όλα δείχνουν ότι συνεχίζεται στο εσωτερικό του υπουργείου η -εδώ και καιρό- "κόντρα" ανάμεσα σε κύκλους της ηγεσίας του, που συχνά παίρνουν διαστάσεις υπονόμευσης ακόμα και της καρέκλας του υπουργού.

Μένει να αποδειχτεί, βέβαια, ποιος έχει δίκιο. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι. Σε αντίθεση με τον Ν.Παναγιωτόπουλο, πάντως, οι συγκεκριμένοι κύκλοι σημείωναν προς ημερών ότι, "από έγκυρες πληροφορίες, έχουν εξακριβωθεί συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, με ασθενείς με COVID-19".

Όπως και να' χει, πάντως, με το Μεταναστευτικό, και ιδιαίτερα με πληροφορίες περί οργανωμένης αποστολής "υγειονομικών βομβών" στην Ελλάδα, ουδείς μπορεί να παίζει. Ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, κατά την οποία η κοινωνία είναι τρομοκρατημένη με την επιδημία.

Ένοπλες Δυνάμεις και κορονοϊός

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στα κρούσματα που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι έως τώρα έχουν αποδώσει τα μέτρα που ελήφθησαν.

"Στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων -υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν μαζί με τους Στρατεύσιμους και τα μόνιμα Στελέχη πάνω από εκατό χιλιάδες στελέχη σε όλη της Επικράτεια, τα κρούσματα είναι σχετικά μικρό σε αριθμό, γύρω στα τριάντα", είπε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κληθούν οι ΕΔ να εποπτεύσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς, το απέκλεισε.

"Δεν είναι απλή υπόθεση -είπε- και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί «ελαφρά τη καρδία». Εξάλλου υπάρχουν και διαδικασίες συνταγματικής φύσεως που πρέπει να τηρηθούν. Στο σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα υπ’ όψιν. Αυτήν την ώρα δεν υφίσταται θέμα εμπλοκής του Στρατού".

Βλέπε επίσης:

Τουρκία: «Σπρώχνει» νέα κύματα μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα