Έτοιμος να χορέψει πεντοζάλη ο Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να χορέψει πεντοζάλη με τη συνοδεία λύρας, όχι στις Βρυξέλλες, αλλά στην Κουμουνδούρου το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, καθώς εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλα αλλάζουν.

Η περίπτωση αποφυγής των πρόωρων εκλογών του δημιουργεί μείζον θέμα και του εξουδετερώνει τη στρατηγική των τελευταίων ετών. Απλά θα είναι η επιβεβαίωση ότι ήρθαν τα πάνω – κάτω στο ΣΥΡΙΖΑ,

τον οποίο αιφνιδίασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι η κυβέρνηση θα αποφάσιζε επίσπευση της προεδρικής εκλογής και θεωρούσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έφθαναν σε αποτέλεσμα.

Με βάσει το σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση θα κατέθετε ένα δύσκολο νομοσχέδιο στη Βουλή και θα διαμορφώνονταν συνθήκες μη εκλογής νέου Προέδρου. Και άρα η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές με ξεκάθαρο πολιτικό πεδίο και με νικητή τον ίδιο.

Τα όσα προηγήθηκαν όμως άλλαξαν και τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Και αυτό διότι συμφωνία με την τρόικα δεν υπήρξε, η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή, τα μέτρα υπάρχουν και είναι στο τραπέζι, χωρίς να ξέρει κανείς τι θα ισχύσει και τι όχι και το κυριότερο χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος θα προχωρήσει τις συζητήσεις με την τρόικα. Επίσης τίθενται και άλλα θέματα, όπως εάν θα αποδεχθεί το Μνημόνιο και την παράτασή του και κυρίως το βασικό που προκύπτει και από τις μετρήσεις είναι να πείσει τον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει Grexit και δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε κρίση.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας αντιμετωπίζουν την κυβερνητική στρατηγική με επιθέσεις και με κατηγορίες περί προπαγάνδας φόβου (σ.σ. ακόμα και ότι ο Πρωθυπουργός θα σκηνοθετήσει bank run είπε ο Τσίπρας σε ντελίριο πανικού), αλλά στο βάθος υπάρχει ο προβληματισμός.

Εξάλλου, εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλά αλλάζουν. Οι σημερινές σταθερές δεν ισχύουν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το τρένο για την εξουσία, την οποία ανέμεναν πολλά στελέχη του ως βέβαιη και ήδη είχαν αρχίσει τα πανηγύρια με νταούλια και λύρες.

M.A.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα