Ποιος είναι ο τζιχαντιστής στο Σίδνεϊ

Ο άνθρωπος που εισέβαλε σε καφέ του Σίδνεϊ κρατώντας δεκάδες ομήρους είναι γνωστός στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αυτοχαρακτηρίζεται κληρικός και είναι ο 50χρονος Μαν Χαρόν Μονίς. Το όνομά του έγινε γνωστό για πρώτη φορά στις αρχές όταν έγραψε «δηλητηριώδεις» επιστολές προς τις οικογένειες νεκρών αυστραλών στρατιωτών πριν από επτά χρόνια.

Πέρυσι είχε κατηγορηθεί ως συνεργός στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και μητέρας των δύο παιδιών του. Πιο πρόσφατα, κατηγορήθηκε για περισσότερες από 50 περιπτώσεις για απρεπή και σεξουαλική επίθεση κατά την περίοδο που δρούσε

ως «πνευματικός θεραπευτής» και ασχολούνταν με μαύρη μαγεία! Ο Μονίς, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Σεΐχης Χαρόν και Μοχάμεντ Χασάν Μαντέγκι, γεννήθηκε στο Ιράν και πιο πρόσφατα έζησε στο Μπέξλεϊ Νορθ, νότια του Σίδνεϊ.

Πρόσφατα, παρομοίασε τον εαυτό του από την ιστοσελίδα του, με τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, υποστηρίζοντας ότι οι πιο πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του οφείλονται σε «πολιτικούς λόγους». Στην ιστοσελίδα του αναφέρει επίσης ένα απόσπασμα, δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, δηλώνοντας: «Ήμουν ένας ραντίφι, αλλά όχι πια. Τώρα είμαι ένας μουσουλμάνος, Δόξα στον Αλλάχ».

Οι «δηλητηριώδεις» επιστολές τους όμως προς τις οικογένειες των νεκρών Αυστραλών στρατιωτών μεταξύ 2007 και 2009, τον έκαναν ακόμα πιο γνωστό. Το περιστατικό της Δευτέρας ακολούθησε μια ανεπιτυχή, έσχατη απόπειρα στο Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή να αλλάξουν οι αποφάσεις εναντίον του. Ο Μονίς καταδικάστηκε σε 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας εξαιτίας των επιστολών που έστειλε με την φίλη του Αμιράχ Ντρουντίς. Αποδέκτες των επιστολών ήταν οι οικογένειες των στρατιωτών Λουκ Γουόρσλεϊ και Τζέισον Μαρκς, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2007 και το 2008. Έστειλε επίσης μια επιστολή το 2009 στην οικογένεια του κυβερνητικού αξιωματούχου Κρεγκ Σέντζερ, ο οποίος σκοτώθηκε στην βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott στην Τζακάρτα το 2007.

Ο Μονίς υποστήριξε ότι τα γράμματα ήταν η δική του εκδοχή για «στεφάνι» και «κάρτα συλλυπητηρίων».

Πολέμησε την εγκυρότητα των κατηγοριών στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ήταν πολιτικές και μοναδική επιδίωξή του ήταν να αντιταχθεί στην στρατιωτική συμμετοχή της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν. Στο δικαστήριο ομολόγησε την ενοχή του και στις 12 κατηγορίες εναντίον του, τον Αύγουστο του 2013. Αλλά τα προβλήματα του με το νόμο δεν τελείωσαν εκεί. Ο Μονίς είναι επί του παρόντος έξω με εγγύηση εξαιτίας δύο σοβαρών παραβάσεων. Κατηγορήθηκε ότι τον Νοέμβριο του 2013 βοήθησε στη δολοφονία της πρώην συζύγου του Νολίν Χέισον Παλ. Η Παλ μαχαιρώθηκε και την έκαψαν στην πολυκατοικία της στο Γουέρινγκτον. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Μονίς κατηγορήθηκε για σεξουαλικά εγκλήματα, και συγκεκριμένα για σεξουαλική κακοποίηση μιας γυναίκας στο δυτικό Σίδνεϊ το 2002. Μετά την καταδίκη, εμφανίστηκαν και άλλες περιπτώσεις, με τις καταγγελίες τελικά να ξεπερνούν τις 40.

Ο Μονίς μάλιστα είχε βάλει διαφημίσεις σε τοπικές εφημερίδες, προσφέροντας «πνευματικές συμβουλές». Ισχυρίστηκε ότι είναι ειδικός στην αστρολογία, την αριθμολογία, τον διαλογισμό και τη μαύρη μαγεία. Στο διαδίκτυο είχε γράψει ότι οι κατηγορίες είναι «ένα κυνήγι μαγισσών». «Δεδομένου ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τις δραστηριότητες του σεΐχη Χαρόν, προσπαθεί να βλάψει την εικόνα του με αυτές τις ψευδείς κατηγορίες, καθώς επίσης και να ασκήσει πίεση πάνω του για να σταματήσει τη δραστηριότητά του και να τον κρατήσει σιωπηλό, αλλά θεού θέλοντος, ο Μαν Χαρόν Μονίς Μονίς δεν θα σταματήσει την πολιτική του δραστηριότητα ενάντια στην καταπίεση», γράφει σε μια περιγραφή του εαυτού του στην ιστοσελίδα του, sheikhharon.com. Η πρώην σελίδα του στο Facebook, που «κατέβηκε» το βράδυ της Δευτέρας, είχε 14.725 «likes».

http://www.smh.com.au/nsw/martin-place-sydney-siege-gunman-identified-as-man-haron-monis-20141215-127sxt.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα